Sekrety grillowania. Lifehacki i sprawdzone przepisy
gastronomia 12 kwietnia 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Grill i grill są w pełnej gotowości. Mięso jest marynowane, warzywa grubo siekane i apetyczne gotowe. Chcę, żeby wszystko się ułożyło i mój wypoczynek na świeżym powietrzu zakończył się sukcesem. Dzielimy się lifehackami i sprawdzonymi przepisami na dania z grilla.
Warzywa z grilla
Praktycznie nie ma na świecie warzyw, których nie dałoby się usmażyć na węglu, może z wyjątkiem ogórków (a nawet wtedy porozmawiaj o tym z Chińczykami: nauczą cię). Ale z jakiegoś powodu nie jest zwyczajowo marynować warzywa, w przeciwieństwie do mięsa, i jest to całkowicie na próżno. Olej aromatyzowany przyprawami, solą, pieprzem i sokiem z cytrusów sprawia, że warzywa są znacznie smaczniejsze, a dodatkowo pozwalają na szybsze i równomierne smażenie.
Mięso z grilla
Jednak przed grillowaniem mięsa (i drobiu) na węglu drzewnym znacznie skuteczniejsze jest przetworzenie go w solinadzie (marynacie) niż po prostu marynowanie. Na 1 litr wody wymagane jest 1,5 łyżki. l. sól i brązowy cukier; w razie potrzeby można dodać zioła, przyprawy i przyprawy. Jeżeli mięso jest twarde, należy je przechowywać w zalewie przez 8 godzin, w przypadku mięsa normalnego wystarczą 2 godziny.
Ryba z grilla
Filety rybne gotuje się na węglach bardzo szybko, dosłownie w ciągu kilku minut. Problem w tym, że podobnie jak cała ryba ma tendencję do przyklejania się do grilla. Aby temu zapobiec, kładź rybę nie bezpośrednio na grillu, ale na łodygach ziół, krążkach owoców cytrusowych, cebuli, słodkiej papryce itp. – i przykryj z wierzchu.
ser grillowy
Niewiele jest odmian sera nadających się do grillowania. Wśród „demokratycznych” jest to przede wszystkim Adyghe – jest dobrze wysmażony i prawie się nie topi. Suluguni można smażyć, zawijając je w jadalne liście (np. zieloną część pora) lub dobrze panierując i smażąc na patelni grillowej. Ale najlepsze jest smażony ser Halloumi. Dość często można go także spotkać w sprzedaży.
Arsenał
1. Kocioł lub kocioł do grillowania Twoim głównym „narzędziem” jest ogień. Grill to raczej urządzenie przeznaczone wyłącznie do grillowania. Jeśli chcesz ugotować duże kawałki mięsa i/lub je wędzić, będziesz potrzebować garnka do grillowania z pokrywką.
2. Węgiel czy drewno opałowe Gotowe węgle są szybkie i wygodne, to nie ulega wątpliwości. Niestety, jakość wielu sprzedawanych przez nas opakowań pozostawia wiele do życzenia. Worki zawierają mieszankę okruszków i gigantycznych kawałków. Drewno opałowe jest więc znacznie bardziej niezawodne.
3. Grille lub szaszłyki Zwykle wymagane są oba. Ale jeśli z jakiegoś powodu musisz wybrać, weź kratkę. Można na nim smażyć kebaby, steki i skrzydełka z kurczaka. Upiecz owoce i warzywa oraz podgrzej chleb.
4. Noże czy siekiera Tutaj wybór jest zdecydowanie niemożliwy. Potrzebujesz obu. Dobry, ostro naostrzony nóż doskonale tnie i rzeź mięso, ale kości są surowo zabronione – tylko siekierą!
Przepisy na dania z grilla i grilla
Warzywa na grillu
Warzywa na grillu to idealna propozycja na oryginalną letnią sałatkę, dodatek lub samodzielne danie. Przygotowuje się je szybko i łatwo, a efekt zachwyci każdego smakosza.
Warzywa na grillu
6 porcji, przygotowanie: 1 godzina
- 3 średnie cukinie
- 3 duże bakłażany
- 2 duże czerwone cebule
- 3 słodkie papryki w różnych kolorach
- 1 granat
- 1 średni pęczek kolendry lub pietruszki
- sok i skórka z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml oliwy z oliwek
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób wykonania: 1. Cukinię i bakłażana pokroić w plastry o grubości 2 cm. Posmarować olejem z obu stron i doprawić solą. Cebulę obierz i pokrój w grube (2-3 cm) piórka. Paprykę słodką pokroić wzdłuż na ćwiartki i obrać. Cebulę i paprykę natrzeć olejem i posolić wszystkie warzywa. 2. Obierz granat z folii i obierz. Aby przygotować sos, odetnij łodygi kolendry/natki pietruszki, dokładnie umyj i drobno posiekaj. Wrzucić do blendera razem z obranym czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, dodać sól i pieprz, zmiksować na pastę. Przy pracującym silniku wlać pozostałą oliwę z oliwek. 3. Rozpal węgle na grillu lub w garnku do grillowania (powinny się dobrze palić i zamieniać w biały popiół) lub rozgrzać grill. Rozgrzej 2 ruszty i posmaruj olejem. 4. Smażyć warzywa na średnim ogniu, aż będą ugotowane, obracając je co 1 minutę. Pokroić na łatwe do spożycia kawałki, ułożyć na talerzu, polać dressingiem, posypać pestkami granatu i listkami ziół.
Grillowany Camembert z pieczonymi truskawkami
Bardzo ciekawa przystawka, którą z łatwością można zamienić na deser zastępując przyprawy cukrem lub słodkim likierem. Ser i truskawki można również piec w folii bez oleju.
Grillowany Camembert z pieczonymi truskawkami
4 porcje, przygotowanie: 1 godzina
- 4 główki Camemberta po 150 g każda
- 300 g twardych truskawek
- 100 g mieszanki orzechów (migdały, orzeszki piniowe, orzechy włoskie, orzechy laskowe)
- 2 gałązki tymianku lub rozmarynu
- 2 łyżki l. Miód
- oliwa z oliwek
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Co należy zrobić: 1. Przygotuj węgle na grillu lub w garnku do grillowania (powinny się dobrze palić i zamieniać w biały popiół) lub rozgrzej grill. Rozgrzej ruszt i nasmaruj olejem. Zgarnij większość węgli na połowę grilla. 2. Orzechy włożyć na głęboką żaroodporną patelnię, zalać oliwą i lekko posolić. Umieść patelnię na środku rusztu i smaż orzechy, mieszając, przez 2 minuty. Zdjąć z ognia. 3. Truskawki posmaruj oliwą i połóż na grillu w miejscu, gdzie prawie nie ma węgli. Po 2 minutach odwrócić i smażyć kolejne 3-4 minuty. Truskawki ułożyć na patelni z orzechami, doprawić miodem, listkami tymianku lub rozmarynu, solą i pieprzem, przykryć folią. 4. Posmaruj główki camemberta olejem. Bierz po jednej główce szczypcami i piecz na grillu na małych węglach przez 30 sekund. z każdej strony. Upieczony ser zawiń w folię. 5. Gdy cały ser będzie owinięty, połóż go na ruszcie nad niskim rozżarzonym węglem i piecz przez 5 minut. Następnie ostrożnie rozpakuj i umieść na patelni z truskawkami i orzechami. Odstawiamy pod folią na 3-4 minuty. i służyć.
Stek wieprzowy w stylu meksykańskim
Grillowana wieprzowina i pikantna salsa świetnie komponują się na stole. Steki te można podawać także na zimno jako przekąskę.
Stek wieprzowy w stylu meksykańskim
4 porcje, przygotowanie: 30 min. + 2 godziny. Co potrzebujesz:
- 4 steki gazowane o grubości 2,5 cm i wadze 200 g każdy
- 2 limonki
- oliwa z oliwek
- 2 duże dojrzałe awokado
- 1 łyżeczka mielony kminek
- olej kukurydziany
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Dla salsy:
- 1 duża czerwona cebula
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 zielone chili
- 1 limonka
- 2 duże bardzo dojrzałe pomidory
- sól, pieprz
Co należy zrobić: 1. Odetnij tłuszcz z węglanu, jeśli występuje, w 3-4 miejscach. Natrzyj wieprzowinę ze wszystkich stron kminkiem, solą i pieprzem. Następnie zmieszaj sok z 1 limonki z oliwą i natrzyj nim mięso. Mięso zawiń w folię i marynuj do 2 godzin w temperaturze pokojowej lub do 12 godzin w lodówce. 2. Aby przygotować salsę, obierz cebulę i chili i drobno posiekaj. Limonkę umyj pędzelkiem i osusz papierowym ręcznikiem. Na drobnej tarce zetrzyj skórkę z pozostałej limonki, wyciśnij sok, wymieszaj sok i skórkę z cebulą i chili, dopraw solą. 3. Pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona i płyn. Miąższ pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i chili, pieprzu, przykryć i odstawić do lodówki na 1 godzinę. 4. Rozgrzej patelnię grillową na dużym ogniu, zmniejsz ogień do średniego. Posmaruj olejem kukurydzianym i dodaj wieprzowinę. Smażyć, obracając co 2 minuty, aż do uzyskania pożądanego efektu. Steki ułożyć na desce, przykryć folią i odstawić mięso na 5 minut. 5. Obierz awokado, usuń pestkę, miąższ pokrój w plastry o grubości 1 cm, ułóż na talerzach nakładając na siebie plasterki. Ułóż na nich salsę w paski pośrodku, a obok nich pokrój stek w cienkie plasterki. Skrop oliwą stek i salsę z awokado i podawaj z kawałkami limonki.
Steki wołowe ze szparagami i sosem serowym
Pikantny, kremowy sos z sera pleśniowego doskonale komponuje się zarówno z wołowiną, jak i szparagami.
Steki wołowe ze szparagami i sosem serowym
4 porcje, przygotowanie: 1 godzina
- 4 steki po 200–220 g każdy
- 500–700 g zielonych szparagów
Na marynatę:
- 1 duża cytryna
- 1 łyżeczka Musztarda Dijon
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Do sosu:
- 150 g sera pleśniowego
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml śmietany 30% tłuszczu
Sposób wykonania: 1. Na marynatę umyj cytrynę pędzelkiem i osusz papierowymi ręcznikami. Zetrzyj skórkę na drobnej tarce i wyciśnij sok. Sok i skórkę wymieszać z musztardą, dodać 100 ml oliwy, obficie posolić i popieprzyć marynatę. 2. Odetnij twardy spód łodygi szparagów i obierz pozostałą łodygę nożem do obierania. 3. Umieść steki i szparagi w oddzielnych pojemnikach lub torebkach Ziploc, zalej marynatą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 do 60 minut. 4. Do sosu posiekać ser i czosnek, wymieszać ze śmietaną, podgrzać do wrzenia, gotować 2 minuty. 5. Rozpal węgle na grillu lub w garnku do grillowania (powinny się dobrze palić i zamieniać w biały popiół) lub rozgrzać grill. Rozgrzej 2 ruszty i posmaruj olejem. 6. Połóż szparagi i steki na osobnych stojakach. Gotuj szparagi na złoty kolor, około 3 minut. z każdej strony. Obracaj steki co 2–2,5 minuty. – do ulubionego stopnia wysmażenia. 7. Połóż steki na desce, przykryj folią i odstaw mięso na 5 minut. Podawać ze szparagami i sosem serowym.
Domowy chutney pomidorowy
Pikantny sos chutney to uniwersalna przyprawa do wszelkich mięs, warzyw czy ryżu. a przygotowanie go w domu wcale nie jest trudne.
Domowy chutney pomidorowy
10 porcji, przygotowanie: 40 min. Czego potrzebujesz:
- 800 g posiekanych pomidorów we własnym soku
- 3 czerwone papryczki chili
- 3 cm świeży korzeń imbiru
- 3 łyżki l. Miód
- 1 łyżeczka niejodowana sól morska
Co należy zrobić: 1. Usuń nasiona i łodygi z chili. Pokrój w średniej wielkości kawałki o dowolnym kształcie, włóż do rondla, posyp solą. Dodaj pomidory z sokiem. 2. Imbir obrać, pokroić wzdłuż na plasterki o grubości 5 mm, następnie pokroić w kostkę o boku 5 mm. Dodaj do pomidorów i chili. Postaw rondelek na dużym ogniu. Mieszając, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do średniego, gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. 3. Dodać miód, wymieszać i gotować, ciągle mieszając, aż zgęstnieje, około 5 minut.
Domowy ketchup
Ketchup to chyba najpopularniejszy sos pomidorowy. A domowy ketchup jest zdecydowanie zdrowszy i smaczniejszy niż ketchup kupowany w sklepie.
Domowy ketchup
4 porcje, przygotowanie: 40 min. Czego potrzebujesz:
- 800 g posiekanych pomidorów we własnym soku
- 2 średnie cebule
- 1 słodka czerwona papryka
- 1 mała główka czosnku
- 1 łyżka. l. słodka mielona papryka
- 120 ml octu jabłkowego
- 100 g ciemnego brązowego cukru
- sól
- olej roślinny
Sposób wykonania: 1. Obierz i drobno posiekaj cebulę, paprykę i czosnek. W rondlu rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy cebulę przez 7 minut. Dodać czosnek i pieprz, smażyć 5 minut. 2. Dodać paprykę i wymieszać. Dodać pomidory wraz z sokiem, octem, cukrem, solą. 3. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ogień do małego i gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 20 minut. Następnie ubij ketchup blenderem, aż będzie gładki i całkowicie ostygnięty.
Domowy sos BBQ
Sos barbecue można przygotować z domowego ketchupu i podawać do grillowanego mięsa lub ryby. Gotuje się bardzo szybko.
Domowy sos BBQ
8 porcji, przygotowanie: 15 minut. Co zrobić:
- 300 g ketchupu
- 6 ząbków czosnku
- 3cm świeże…