Sekrety gotowania pieczarek i boczniaków. Biali odpoczywają!

Sekrety gotowania pieczarek i boczniaków. Biali odpoczywają!

Nawet miłośnicy „cichego polowania” nie mają nic przeciwko czasami polowaniu na grzyby w supermarkecie: tutaj, w dziale warzyw i ziół, zawsze można znaleźć świeże grzyby uprawiane w specjalnych zakładach produkcyjnych. Można je jeść bez dwóch zdań.

GrzybyGrzybyGrzyby

1. Myć czy nie myć?

Grzyby uprawne, w przeciwieństwie do grzybów leśnych, nie rosną na ziemi ani nawet na pniakach, ale najczęściej na różnych podłożach, więc nie ma potrzeby zmywania ich z piasku lub ziemi. Wystarczy wytrzeć grzyba serwetką i odciąć dolną część łodygi. Jeśli grzyby (dowolne grzyby) wpadną do wody, szybko ją wchłaniają, tracąc część smaku i aromatu. Jeśli nie zamierzasz jeść grzybów na surowo, nie musisz się też martwić bakteriami – umrą podczas gotowania. Jeśli więc to możliwe, lepiej powstrzymać się od mycia grzybów uprawnych.

Lepiej powstrzymać się od mycia grzybów uprawnych
Lepiej powstrzymać się od mycia grzybów uprawnych

2. Jak przechowywać?

Jeśli grzyby sprzedawane są w opakowaniach, lepiej je stamtąd usunąć. Następnie możesz wyłożyć to samo pudełko lub dowolny pojemnik pokrywką ręcznikami papierowymi w 2-3 warstwach, ułożyć grzyby, na wierzchu – kolejne 1-2 warstwy ręczników papierowych i pokrywkę, folię lub folię. I w lodówce. W tej formie grzyby pozostaną świeże przez 4-5 dni.

Do przechowywania grzybów nadaje się pojemnik z pokrywką wyłożoną ręcznikami papierowymi.
Do przechowywania grzybów nadaje się pojemnik z pokrywką wyłożoną ręcznikami papierowymi.

3. Jak przetwarzać?

W sprzedaży posiadamy dwa najpopularniejsze rodzaje grzybów uprawnych: pieczarki i boczniaki. Ponadto są shiitake, grzyby miodowe, enoki, erinji (boczniaki królewskie) itp. Lepiej jest całkowicie usunąć łodygi shiitake i boczniaków – są twarde i nadają się tylko na bulion. Należy odciąć cały dół enoki. W przypadku pozostałych grzybów łodygi i kapelusze są w całości jadalne – nie trzeba ich czyścić ani przycinać, jeśli grzyby są wystarczająco świeże.

Lepiej całkowicie usunąć łodygi grzybów shiitake i boczniaków.
Lepiej całkowicie usunąć łodygi grzybów shiitake i boczniaków.

4. Czy mogę jeść na surowo?

Odpowiedź jest bardzo prosta i krótka: tak. Wszelkie grzyby uprawne można jeść na surowo. Gotowanie Enoki jest nawet szkodliwe – natychmiast zamieniają się w szmaty. Aby jednak były naprawdę smaczne na surowo, należy spełnić jeden warunek. Grzyby powinny być bardzo świeże, elastyczne, jasnej barwy, chrupiące, bez zwiędłych części kapelusza i zwiotczałej łodygi.

Grzyby uprawne można jeść na surowo
Grzyby uprawne można jeść na surowo

5. Jak gotować?

Grzyby uprawne najlepiej smakują smażone. Oto ratunek: spróbuj usmażyć pokrojone w plasterki grzyby na maksymalnym ogniu na suchej patelni – bez oleju, soli i wody – na złoty kolor. Następnie wlać niewielką ilość oleju i smażyć. Bez porównania ze zwykłą metodą!

Grzyby uprawne najlepiej smakują smażone
Grzyby uprawne najlepiej smakują smażone
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #grzybyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja