Nawet miłośnicy „cichego polowania” nie mają nic przeciwko czasami polowaniu na grzyby w supermarkecie: tutaj, w dziale warzyw i ziół, zawsze można znaleźć świeże grzyby uprawiane w specjalnych zakładach produkcyjnych. Można je jeść bez dwóch zdań.
1. Myć czy nie myć?
Grzyby uprawne, w przeciwieństwie do grzybów leśnych, nie rosną na ziemi ani nawet na pniakach, ale najczęściej na różnych podłożach, więc nie ma potrzeby zmywania ich z piasku lub ziemi. Wystarczy wytrzeć grzyba serwetką i odciąć dolną część łodygi. Jeśli grzyby (dowolne grzyby) wpadną do wody, szybko ją wchłaniają, tracąc część smaku i aromatu. Jeśli nie zamierzasz jeść grzybów na surowo, nie musisz się też martwić bakteriami – umrą podczas gotowania. Jeśli więc to możliwe, lepiej powstrzymać się od mycia grzybów uprawnych.
Lepiej powstrzymać się od mycia grzybów uprawnych
2. Jak przechowywać?
Jeśli grzyby sprzedawane są w opakowaniach, lepiej je stamtąd usunąć. Następnie możesz wyłożyć to samo pudełko lub dowolny pojemnik pokrywką ręcznikami papierowymi w 2-3 warstwach, ułożyć grzyby, na wierzchu – kolejne 1-2 warstwy ręczników papierowych i pokrywkę, folię lub folię. I w lodówce. W tej formie grzyby pozostaną świeże przez 4-5 dni.
Do przechowywania grzybów nadaje się pojemnik z pokrywką wyłożoną ręcznikami papierowymi.
3. Jak przetwarzać?
W sprzedaży posiadamy dwa najpopularniejsze rodzaje grzybów uprawnych: pieczarki i boczniaki. Ponadto są shiitake, grzyby miodowe, enoki, erinji (boczniaki królewskie) itp. Lepiej jest całkowicie usunąć łodygi shiitake i boczniaków – są twarde i nadają się tylko na bulion. Należy odciąć cały dół enoki. W przypadku pozostałych grzybów łodygi i kapelusze są w całości jadalne – nie trzeba ich czyścić ani przycinać, jeśli grzyby są wystarczająco świeże.
Lepiej całkowicie usunąć łodygi grzybów shiitake i boczniaków.
4. Czy mogę jeść na surowo?
Odpowiedź jest bardzo prosta i krótka: tak. Wszelkie grzyby uprawne można jeść na surowo. Gotowanie Enoki jest nawet szkodliwe – natychmiast zamieniają się w szmaty. Aby jednak były naprawdę smaczne na surowo, należy spełnić jeden warunek. Grzyby powinny być bardzo świeże, elastyczne, jasnej barwy, chrupiące, bez zwiędłych części kapelusza i zwiotczałej łodygi.
Grzyby uprawne można jeść na surowo
5. Jak gotować?
Grzyby uprawne najlepiej smakują smażone. Oto ratunek: spróbuj usmażyć pokrojone w plasterki grzyby na maksymalnym ogniu na suchej patelni – bez oleju, soli i wody – na złoty kolor. Następnie wlać niewielką ilość oleju i smażyć. Bez porównania ze zwykłą metodą!
Grzyby uprawne najlepiej smakują smażone
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #grzybyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych