Sekrety doskonałych muffinów. I 7 przepisów na babeczki na każdy gust

Sekrety doskonałych muffinów. I 7 przepisów na babeczki na każdy gust

Sekrety doskonałych muffinów. I 7 przepisów na babeczki na każdy gust

gastronomia 18 kwietnia 2023 r4,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Świat babeczek jest zaskakująco różnorodny, czasem sami nie zdajemy sobie sprawy, że mamy do czynienia z babeczką – w ten sposób wiedzą, jak się zamaskować. Podobnie jest z babeczkami dla dzieci: skład zawartych w nich produktów jest typowy dla ciasta na muffinki, jednak zarówno przepis, jak i proces mają swoje tajemnice. Upieczmy idealne muffinki!

Sekrety doskonałych muffinówSekrety doskonałych muffinówSekrety doskonałych muffinówSekrety doskonałych muffinów

Po pierwsze, muffinki zawierają znacznie więcej płynu niż babeczki, a znacznie mniej masła i cukru. Porównaj: słynne ciasto funtowe zawiera równe ilości mąki, masła, cukru i jajek. W klasycznych babeczkach mąka i płyn są pobierane prawie po równo, masło i jajka stanowią 25% masy mąki, a cukier około 40%. W takim przypadku wymagane jest 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. za każdą szklankę mąki.

Kolejną różnicą między muffinami jest zasada ugniatania, zwana metodą mieszania muffinów. Jego istotą jest osobne wymieszanie wszystkich składników płynnych i wszystkich suchych, a następnie szybkie ich wymieszanie: suche należy jedynie zwilżyć, nie jest konieczne osiągnięcie całkowitej jednorodności, dopuszczalne są drobne grudki. Dzięki szybkiemu mieszaniu gluten nie ma czasu na uformowanie się w cieście, a muffinki wychodzą miękkie, a struktura miękiszu jest szorstka, z dużymi pęcherzykami powietrza. W przeciwieństwie do babeczek muffinki nie wytrzymują długo, ale im więcej masła w przepisie, tym dłuższy okres przydatności do spożycia. Muffinów niskotłuszczowych w ogóle nie należy przechowywać, należy je jeść od razu na ciepło, prosto z piekarnika, wtedy najlepiej smakują. Babeczki nie są tak bogate i słodkie jak babeczki, dlatego cukiernicy czasami stosują ten trik: biorą przepis na ciasto na babeczki i wykorzystują porcję jak na muffinki. Potem okazują się wspanialsze.

Sposób mieszania muffinek krok po kroku

1. Do pierwszej miski przesiać wszystkie suche składniki i dobrze wymieszać. Ważne, żeby proszek do pieczenia dobrze wymieszał się z mąką. 2. W drugiej misce wymieszaj wszystkie płynne składniki. Jajka lekko ubij. Jeśli używasz masła, rozpuść je. Do mokrej mieszanki dodaje się także cukier – w ten sposób szybciej się rozpuści, a także zamieni w płyn. 3. Wlać mokrą mieszaninę do suchej mieszanki. 4. Za pomocą trzepaczki szybko wymieszaj obie mieszanki. 5. Na koniec szybko wmieszać dodatki, jeśli są w przepisie: suszone owoce, jagody, kawałki czekolady.

Przepisy na muffiny

Proste muffinki z posypką

Jeśli dopiero uczysz się piec, te babeczki to świetny sposób na ćwiczenie. Ale nawet najprostsze babeczki bez dodatków okażą się ciekawsze, jeśli dodasz do nich posypkę. A glazura nada produktom wykończony wygląd. Jednocześnie możesz ćwiczyć różne techniki.

Proste muffinki z posypką
Proste muffinki z posypką

Muffinki śniadaniowe z bekonem i jajkiem

Uwielbiasz jajka na bekonie, ale znudziła Ci się zwykła jajecznica? Mamy dla Ciebie coś nowego! Puszyste muffinki z cudownym chrupiącym boczkiem i całym jajkiem w środku. Śniadanie jest bardzo smaczne i sycące. I możesz go także zabrać ze sobą!

Muffinki śniadaniowe z bekonem i jajkiem
Muffinki śniadaniowe z bekonem i jajkiem

Wytrawne muffinki z wędzonym łososiem

Szukasz luksusowego niedzielnego śniadania? On jest przed tobą. Trzeba będzie trochę pokombinować, a w ciągu pół godziny na stole pojawią się pyszne i aromatyczne babeczki. Podawać z serkiem śmietankowym lub dobrym masłem. No i oczywiście dużą filiżankę kawy.

Wytrawne muffinki z wędzonym łososiem
Wytrawne muffinki z wędzonym łososiem

Muffinki wiśniowe

Muffinki wiśniowe doskonale komponują się z poranną kawą lub herbatą.

Muffinki wiśniowe
Muffinki wiśniowe

Muffinki bananowo-orzechowe

Muffinki to wypieki o wszechstronnym zastosowaniu. Świetnie sprawdzają się jako element weekendowego śniadania, szybki wypiek, gdy masz gości na wyciągnięcie ręki, lub poczęstunek dla siebie, gdy masz ochotę na coś smacznego do herbaty. Nasze muffinki charakteryzują się lekką konsystencją i zaskakująco przyjemnym smakiem z przyjemnymi, ciepłymi nutami cynamonu. Nie zawierają jednak glutenu i laktozy.

Muffinki bananowo-orzechowe
Muffinki bananowo-orzechowe

Przepisy na babeczki przygotowane w technologii muffinowej:

Babeczki z fetą, oliwkami i ziołami

„Trzy sery” – tak można nazwać te przekąskowe muffinki z fetą, oliwkami i ziołami, bo oprócz fety w przepisie znajduje się także ser cheddar i twarożek. Nawiasem mówiąc, fetę można zastąpić serem. Po prostu spróbuj najpierw: nie powinno być zbyt słone.

Babeczki z fetą, oliwkami i ziołami
Babeczki z fetą, oliwkami i ziołami

Muffin migdałowy z żurawiną

To ciasto migdałowe zawiera dwa rodzaje żurawiny – świeżą i suszoną, a także migdały w dwóch postaciach – siekane i w formie mąki. To właśnie mąka migdałowa sprawia, że ​​to ciasto jest tak puszyste. A słodka polewka nie tylko ozdabia babeczkę, ale także podkreśla żurawinową kwaskowatość.

Muffin migdałowy z żurawiną
Muffin migdałowy z żurawiną
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #muffinki #babeczki #babeczkiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Galina KompancewaGalina Kompancewa2 sierpnia 2024 r

Dziękujemy, że podzieliłeś się z nami swoimi sekretami! W życiu zawsze można się czegoś nauczyć.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja