Sekrety dokładnego czyszczenia warzyw, owoców i jagód: poradnik dla miłośników zdrowego jedzenia

Jak prawidłowo myć warzywa, owoce i jagody

Jak prawidłowo myć warzywa, owoce i jagody

Owoce sezonowe sprzedawane są przez cały rok. A zasady mycia warzyw i owoców nie zmieniają się w zależności od pory roku. Rodzaj produktu ma znaczenie. Rady od Rospotrebnadzor i inne istotne zalecenia.

Jak myć warzywa i owoceO czym porozmawiamy w artykule:Bieżąca woda Ocet, soda, sól, moczenieJak myć różne owoce i warzywa? Jak myć jagody, aby ich nie zmiażdżyćJak prawidłowo myć arbuzy i duże melonyJak płukać warzywa

Bieżąca woda

Zgodnie ze współczesnymi zaleceniami dotyczącymi prawidłowego mycia warzyw i owoców potrzebna jest bieżąca woda. Zrobi to nawet z kranu, ale dla świętego spokoju w końcowym etapie można zalać owoce przegotowaną wodą z czajnika.

Ciepła bieżąca woda zmywa brud, kurz i wszystko, co jest używane do ręcznej obróbki owoców, jeśli trzeba je transportować na odległość. Wszelkie owoce, warzywa czy owoce, które leżały na ziemi (takie jak arbuz czy dynia) należy dokładnie umyć szczoteczką.

Nie są potrzebne żadne specjalne detergenty ani mydło. Nawet jeśli na opakowaniu jest napisane, że kompozycja jest bezpieczna i przyjazna dla środowiska, najprawdopodobniej nie uda się jej całkowicie zmyć ze skórki, ponieważ jest porowata. Ponadto skuteczność takich funduszy nie została udowodniona.

Temperaturę wody należy dobrać tak, aby była komfortowa. Niekoniecznie zimno, ale też nie gorąco. Abyś mógł spokojnie i dokładnie wszystko umyć.

Ocet, soda, sól, namoczenie

Zachodnie badania sugerują, że dokładne mycie i moczenie warzyw, owoców i ziół nie usuwa całkowicie z ich powierzchni brudu i środków chemicznych stosowanych podczas uprawy.

Jednak to wszystko jest na tyle małe, że potencjalne szkody przewyższają korzyści wynikające z ciągłego spożywania pokarmów roślinnych. Sól, sodę i ocet warto stosować tylko w przypadkach, gdy obawa o zdrowie nie pozwala na stosowanie zróżnicowanej diety.

Sól i sodę rozcieńcza się w stosunku 1:10; w tej kompozycji można moczyć owoce przez 10 minut, po czym należy je opłukać pod bieżącą wodą. Roztwór 10% octu (1:3) jest skuteczny w przypadku pomidorów, brokułów i jabłek, zgodnie z zaleceniami amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA).

Obróbka cieplna działa również dobrze na chemikalia i bakterie. Ale nie nadaje się do wszystkich warzyw i owoców. Jeśli to możliwe, jedz świeże owoce.

Jak myć różne owoce i warzywa

Warzywa korzeniowe (ziemniaki, rzodkiewki, marchew, buraki itp.) namoczyć na chwilę w ciepłej wodzie. Następnie dokładnie wyszczotkuj i dobrze spłucz.

Przed spłukaniem zimną wodą kapusta (kapusta biała, pekińska i inne rodzaje kapusty liściastej) zwykle wymaga oczyszczenia z górnych liści. Przed spłukaniem zimną wodą lepiej oddzielić kalafior i usunąć wszelkie pociemniałe kwiatostany.

Do mycia twardych owoców i warzyw używaj specjalnych szczotek.
Do mycia twardych owoców i warzyw używaj specjalnych szczotek.

Warzywa, które nie rosną na ziemi, czyli ogórki, pomidory i papryka, wystarczy umyć pod bieżącą wodą. W przypadku widocznych plam można delikatnie przetrzeć nieścierną stroną gąbki, uważając, aby nie uszkodzić skórki. Nawiasem mówiąc, po umyciu lepiej dokładnie osuszyć warzywa ręcznikiem papierowym i nie przechowywać ich później przez dłuższy czas.

Gruszki i jabłka, nawet te sezonowe, można pokryć cienką warstwą wosku. Jest to naturalna bariera, która chroni owoce przed różnymi nieszczęściami. Jak myć takie owoce? Wystarczy zwykła ciepła woda – przetrzyj ją dłońmi, szczególnie w nierównych miejscach. Importowane gruszki i jabłka lepiej dokładnie umyć, ponieważ często są one pokrywane związkami ochronnymi na czas długotrwałego transportu. Jest to bezpieczne dla człowieka, ale nie zaszkodzi, jeśli przetrzesz owoc miękką gąbką pod bieżącą wodą.

Jak myć jagody, aby ich nie uszkodzić

Bezpośrednio przed umyciem jakichkolwiek jagód należy wybrać wszystkie „dodatkowe”: pomarszczone, przejrzałe, niedojrzałe, zgniłe, uszkodzone. Nie należy myć ani przechowywać jagód w wodzie przez dłuższy czas.

Aby opłukać truskawki, wiśnie, maliny i porzeczki, umieść jagody na durszlaku w jednej warstwie i płucz pod bieżącą wodą przez 5 minut, aby usunąć brud lub kurz z powierzchni. Następnie przygotuj kontrastowe „kąpiele” dla jagód: na przemian opuszczaj durszlak do pojemnika z gorącą (ale nie wrzącą wodą!) i zimną wodą. 2Wystarczą 3 takie procedury, aby usunąć wszystkie zarazki.

Umyj winogrona pod „prysznicem” z kranu. Po umyciu pozwól wodzie spłynąć. Jeśli grona są zwarte, rozdziel je nożyczkami, nie odrywając jagód.

Jak prawidłowo myć arbuzy i duże melony

Owoce te wymagają pędzla, ponieważ rosną na ziemi. Arbuza lub melona dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i za pomocą pędzla lub szorstkiej strony gąbki pokryj całą powierzchnię. Na koniec można spłukać wrzącą wodą.

Jak płukać warzywa

Sortuj warzywa (cebula, koper, pietruszka, kolendra, szczaw, sałata), usuń korzenie, pożółkłe i uszkodzone liście. Moczyć w chłodnej wodzie przez 15 minut, okresowo zmieniając wodę i sortując warzywa na pojedyncze liście i gałązki, aż cały brud opadnie na dno, a woda będzie czysta. Następnie warzywa należy dokładnie spłukać bieżącą wodą. Aby lepiej oczyścić warzywa z chorobotwórczych bakterii i drobnoustrojów, można je namoczyć na 30 minut w roztworze soli i octu (1 łyżka soli i octu na 1 litr wody).

Na podstawie materiałów z rospotrebnadzor.ru

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #RospotrebnadzorPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja