Sekrety ciasta i nadzienia do pierogów

Sekrety ciasta i nadzienia do pierogów

Elena Motova pierogi kojarzą się z dzieciństwem, wygodą i domem. I nawet trudno jej powiedzieć, co lubi bardziej – jedzenie czy rzeźbienie?

pierogipierogipierogi

Ciasto Najważniejsza rzecz, o której należy pamiętać w przypadku ciasta na pierogi: jajka nie są potrzebne. Do pierogów z twarogiem i innymi słodkimi nadzieniami wolę dodać do ciasta odrobinę masła i kwaśnej śmietany. A do niesłodzonych pierogów oprócz mąki wystarczy tylko woda i odrobina rafinowanego oleju roślinnego. Aby zrobić około 25 pierogów z twarogiem, należy do osobnej miski przesiać 200 g mąki (ilość mąki jest orientacyjna, może być potrzeba trochę więcej). Do mąki dodać szczyptę soli, 1 łyżkę śmietany i 10 g roztopionego masła. Następnie wlać 100 ml gorącej wody (temperatura około 60 stopni) i przystąpić do wyrabiania ciasta. Oprósz stół mąką i kontynuuj wyrabianie ciasta. Ciasto wychodzi średnio sztywne i dość elastyczne. Gdy ciasto będzie już gotowe, uformuj z niego kulę, włóż do miski, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na pół godziny. Jeśli dasz glutenowi czas na uformowanie się, ciasto będzie znacznie łatwiejsze w obróbce.

Nadzienia Na tę ilość ciasta potrzeba około 350 g nadzienia twarogowego. Twarożek powinien być wytrawny i dość tłusty. Można go przepuścić przez prasę lub przebić blenderem, dzięki czemu będzie jednorodny, bez ziaren i grudek. Następnie dodajemy trochę soli, dodajemy żółtko i nie więcej niż 1 łyżkę cukru. Dobry i świeży twarożek ma tylko lekką kwaskowatość, więc wystarczy odrobina cukru. Innymi słodkimi nadzieniami mogą być: twarożek z suszonymi morelami, jabłkami lub świeżymi malinami, wiśnie, śliwki, jagody, inne dzikie jagody samodzielnie lub w dowolnej kombinacji, truskawki, mak z rodzynkami i orzechami, jabłka lekko karmelizowane z wanilią i cynamonem oraz Wkrótce.

Modelowanie artystyczne Ciasto rozwałkować wałkiem, szklanką wycinać kółka, na każde nakładać po 1 łyżeczce twarogu i zlepiać brzegi. Ciasto to jest po prostu bardzo wygodne do ćwiczenia artystycznego ściskania pierogów – za pomocą plecionej liny. Ale tradycyjny sposób pracy z ciastem, o którym dowiedziałam się od moich ukraińskich przyjaciół, wydaje mi się prostszy i szybszy. Z ciasta należy rozwałkować kiełbasę, odciąć z niej krążki, każdy zwinąć w okrąg i nafaszerować. Mimo całej pozornej pracochłonności nie ma już żadnych resztek, a proces przebiega szybko i przyjemnie, zwłaszcza jeśli robisz to na cztery ręce. Wszystko, co nie zostanie od razu ugotowane, należy zamrozić.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #twarożek #ciasto #Elena Motova #pierogiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja