Sekrety ciasta francuskiego: jak zrobić ciasto idealne
gastronomia 02 lipca 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz
Święta już daleko, a to oznacza, że można przygotować wiele różnych ciast. Pieczenie to świetna atrakcja na Nowy Rok, daje poczucie spokoju i stabilizacji, pomaga złagodzić stres i ogólnie korzystnie wpływa na układ nerwowy. Możesz wziąć dowolne ciasto, na przykład ciasto francuskie.
1. Gotowanie w domu
Zapewne wiele razy słyszeliście o tym, jak trudne jest samodzielne wykonanie ciasta francuskiego. W rzeczywistości proces ten jest znacznie prostszy niż, powiedzmy, zrobienie ciasta miodowego lub Napoleona. Trudność nie polega na tym, ale na znalezieniu odpowiedniego masła. Prawidłowe oznacza „suche”, czyli z maksymalną ilością tłuszczu i minimalną ilością resztek mleka. U nas jest to jakieś 82,5%, ale wszystko zależy od producenta. Poszukaj wskazówek od profesjonalnych cukierników, a przepis na właściwe ciasto przejdź do naszej klasy mistrzowskiej.
Aby ciasto francuskie było idealne, musisz znaleźć odpowiednie masło
2. Wybierz w sklepie
Producentów ciasta francuskiego nie mamy wielu, więc nie ma od czego uciekać. Ciasto można nazwać „drożdżowym francuskim” lub bez drożdży; Pierwsza opcja jest lepsza w przypadku pasztetów mięsnych. Ciasto może być wykonane z masła lub margaryny lub zawierać oba produkty. Co jest lepsze, można zrozumieć z punktu nr 1 powyżej.
Drożdżowe ciasto francuskie idealnie nadaje się do pasztetów mięsnych
3. Rozmroź
Jeśli przepis wymaga rozmrożenia ciasta, należy je wyjąć z zamrażarki na około 2 godziny przed gotowaniem. Jeśli ciasto jest w formie arkuszy i warstwy leżą jedna na drugiej, należy je natychmiast oddzielić od siebie podczas rozmrażania, gdyż będą się sklejać. Uważaj – zamrożone ciasto łatwo się łamie. Oddzielając warstwy, przykryj je folią spożywczą. Rozwałkowane ciasto jest zwykle wyłożone papierem i nie powinno się sklejać.
Przed rozmrożeniem ciasta arkuszowego należy pamiętać o oddzieleniu warstw od siebie.
4. Nie rozmrażaj
W niektórych przypadkach – gdy potrzebne są cienkie warstwy ciasta lub ciasta warstwowego – przepis zakłada użycie ciasta mrożonego. Umieszcza się go w zimnym piekarniku, po czym nagrzewa się go do 200°C. W ciągu 20–25 minut ciasto, stopniowo rozmrażając i rozgrzewając, silnie rośnie. Po czym zwykle rozbiera się go na gorąco na warstwy, a wewnętrzne, mniej wypieczone warstwy dodatkowo suszy. Ogólnie rzecz biorąc, idealna temperatura dla każdego ciasta francuskiego to 200°C.
Aby upiec skórki, nie ma potrzeby rozmrażania ciasta francuskiego.
5. Jesteśmy trochę podstępni
Aby wyroby z ciasta francuskiego były piękne, należy je posmarować jajkiem, żółtkiem, śmietaną, kwaśną śmietaną lub mocną, słodką czarną herbatą. I wytnij jeszcze trochę! Nadzienie będzie apetycznie wyglądać przez nacięcia. Ciasto francuskie dobrze jest także udekorować figurkami wyciętymi ze skrawków ciasta. Trzeba je także smarować.
W przypadku wyrobów z ciasta francuskiego należy koniecznie posmarować ciasto jajkiem, żółtkiem, śmietaną, kwaśną śmietaną lub mocną, słodką czarną herbatą
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ciasto francuskiePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga Zacharowa16 stycznia 2021 r
Konstanca, wow. Do takiego ciasta potrzeba dużo wysokiej jakości masła. To kosztowna przyjemność.
00OdpowiedźKonstanca15 stycznia 2021 r
Kiedy w kraju były okresy niedoborów, sama przygotowywałam ciasto francuskie; teraz oczywiście kupuję gotowe ciasto.
00Odpowiedźbabich515 stycznia 2021 r
Wypieki z ciasta francuskiego są moimi ulubionymi, ale nie ryzykowałabym zrobienia ich sama, wolę kupić je w sklepie.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych