Niedawno w USA międzynarodowa sieć kawiarni wprowadziła do swojego menu świąteczną kanapkę inspirowaną „kanapką z resztkami z okazji Święta Dziękczynienia”, którą Monica przygotowała dla swojego brata Rossa. Oczywiście takiej kanapki nie przygotujesz codziennie, ale możesz wykorzystać któryś z jej składników. Nadaje się do kanapek podwójnych, kanapek, kanapek i burgerów.
Urządzenie do robienia wilgotnych kanapek to jedno z najbardziej kultowych dań z ukochanego serialu Przyjaciele. Jest tak ogromny i tak pyszny, że Ross stwierdził nawet, że to jedyna dobra rzecz, która dzieje się w jego życiu. I bardzo się zdenerwował (delikatnie mówiąc), gdy jego szef zjadł kanapkę. Nawiasem mówiąc, to Ross nazwał tę kanapkę „Wytwórcą wilgoci”. Na czym więc polega piękno i sekret Moist Maker?
W tej serii gorąca kanapka z chlebem na zakwasie wypełniona jest szynką i indykiem, dynią piżmową, czerwoną kapustą i serem cheddar, a najważniejszym składnikiem jest kromka chleba nasączonego sosem w środku. To właśnie ten chlebek to prawdziwy smak kanapki. Dzięki temu kanapka okazuje się wilgotna, ale nie rozpada się i zajada się ją z przyjemnością. I proszę, nie marszcz tak szybko nosa.
Aby przygotować uproszczoną wersję kanapki Moisture Maker, w której nie brakuje wilgoci,
- Połóż jedną kromkę chleba (tyle jest kanapek) na talerzu i polej chleb sosem. Nie powinien pływać w sosie, który należy nakładać obficie, ale tylko na jedną stronę chleba. Sam chleb to gruby kawałek czegoś podobnego do brioszki. Cienkie „liście” chleba tostowego sprzedawanego w sklepie nie będą odpowiednie na taką kanapkę. Po prostu zmokną.
- Monica użyła sosu pozostałego po ugotowaniu indyka do namoczenia. Można użyć sosu żurawinowego lub wiśniowego, sosu pomidorowego (nie ketchupu, ale sosu), zmieszanego z musztardą lub czegoś podobnego demi-glace (sos z gotowanych kości wołowych i warzyw). Chleb powinien być w nim namoczony, ale nie rozpadać się! Proszę kontrolować ten proces.
- Następnie nałóż warstwę majonezu na przyszły dolny kawałek chleba. Amerykanie nie pogardzają majonezem kupowanym w sklepie, chociaż majonez domowy jest doskonałą opcją.
- Następny jest liść sałaty rzymskiej, potem indyk. W Friends wykorzystano resztki mięsa z piersi, ale można wykorzystać filet z dowolnej innej części, a nawet wędzonego indyka. Na plasterek piersi z indyka można położyć drobno posiekane kawałki „ciemnego” mięsa – udek lub podudzi. Oczywiście mięso jest już ugotowane, a nie surowe. To taka uwaga na wszelki wypadek.
- Potem przychodzi chleb i sos – namoczone, wilgotne i aromatyczne. Należy go ułożyć sosem „do góry”.
- Do chleba – sałata, także indyk. I przykryj wierzchnią częścią chleba. Można go posmarować słodką musztardą. Kanapka z sekretnym składnikiem jest gotowa. Można oczywiście dodać plasterki pieczonej lub nawet surowej dyni, trochę czerwonej kapusty i sera, ale wtedy naprawdę będzie ciężko to zjeść. „Rozpiętość” kanapki można opanować jedynie za pomocą widelca i noża.
Nawet w najprostszej formie kanapka z trzema kawałkami chleba wyszła rewelacyjnie. Kanapka nie była sucha, a „średni” chleb wzmocnił sos.
Moist Maker jest niechlujny w jedzeniu, ale niesamowicie pyszny. Pomimo tego, że był dwukrotnie większy od zwykłych kanapek, nasza redakcja zjadła go bez żadnych problemów. I nie jest to zaskakujące! Jeśli chodzi o chleb nasączony sosem, Monica wiedziała, co robi. Jest oczywiście postacią fikcyjną i bohaterką serialu, ale nadal jest utalentowaną kucharką.
PREMIA! Film o przygotowaniu jednej z odmian kanapki Moist Maker z oficjalnego kanału Youtube z okazji 25-lecia serialu „Przyjaciele”.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kanapka #kino #kanapki #lifehackPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych