Nareszcie ujawniono idealne proporcje do przygotowania truskawek ze śmietaną, pączków, tostów z masłem, ginu z tonikiem i mlecznej herbaty. Brawo! Wszyscy kibicują angielskim naukowcom.
Możesz się uśmiechać ile chcesz i żartować z „– podają angielscy naukowcy„, ale udało im się! A te odkrycia cieszą duszę, oko i żołądek, czyli służą pożytkowi człowieka. Teraz pozostaje tylko je sprawdzić.
Truskawki i śmietana
Więc, truskawki i śmietanka. Idealny stosunek to 70:30 na korzyść truskawek. Ulubiony deser wszystkich romantyków i widzów Wimbledonu należy zjeść zaledwie 2 minuty i 50 sekund po jego przygotowaniu. To właśnie w tym czasie truskawki i śmietana będą się optymalnie uzupełniać.
Pączki
Pachnące, średnio tłuste, rumiane, pikantne z cukrem pudrem… No cóż, czego jeszcze potrzeba do szczęścia? Okazuje się, że znasz wzór na kształt samego pączka. Matematyk z Uniwersytet w Sheffield opracował tajny przepis na pączki. Mała dziurka w wypiekach sprawia, że są one bardziej chrupiące i smaczniejsze. Średni rozmiar otworu powinien wynosić 11 mm.
Tost maślany
Jeśli chodzi o robienie tostów, każdy producent chleba tostowego wierzy, że ich produkty są optymalne dla tego dania, w którym zawsze wygrywają obie strony. A każdy producent masła przekonuje, że jego masło jest najlepsze! W rzeczywistości wszystko znów podlega prawom fizyki i matematyki. Chleb należy podgrzać do 120°C, a grubość kawałka masła powinna wynosić 1/17 grubości chleba (czyli np. chleb o grubości 17 mm i masło 1 mm to idealne połączenie). Masło należy wyjąć z lodówki, gdzie było przechowywane w temperaturze 5°C i rozsmarować je na pieczywie w ciągu 2 minut od „wyjęcia” z tostera. Skąd pochodzą te dane? Naukowcy z Uniwersytet w Leeds spędził na tych badaniach 3 miesiące i 10 000 funtów.
Gin z tonikiem
Naukowcy twierdzą, że jedną część ginu należy wymieszać z dwiema częściami toniku. I choć większość barmanów, także tych w Wielkiej Brytanii, nalewa ten koktajl do wysokich szklanek, lepiej jest podążać za tradycją hiszpańskich profesjonalistów i podawać gin z tonikiem w dużych, szerokich, okrągłych szklankach. A wszystko dzięki temu, że 80% związków aromatycznych wydobywa się z koktajlu wraz z bąbelkami. I oczywiście w przypadku tego koktajlu trzecim składnikiem może być tylko plasterek cytryny. Jednocześnie odważni eksperymentatorzy mogą sobie pozwolić na użycie limonki, mieszanki mango z czarnym pieprzem i rozmarynem. Bez wątpienia napój przed podaniem należy schłodzić, a nie polegać wyłącznie na cudownej mocy lodu. I jako indeks dolny: dokładna ilość toniku zależy od mocy ginu. Czyli za 25ml Beefeater będziesz potrzebować 46,43 ml toniku i na Gin Mare ta sama objętość wynosi już 51,25 ml.
Herbata z mlekiem
Niesamowicie angielski trunek, kwintesencja angielskiego stylu. I on też został „policzony” i obliczony. Już w 1901 roku Brytyjska Instytucja Normalizacyjna wydał 6-stronicową instrukcję jego przygotowania. Dlatego współcześni naukowcy po prostu dodali kolejną stronę – siódmą. Na 2 gramy herbaty – 100 ml potrzebna jest woda o temperaturze nie wyższej niż 85 ° C. Czajniczek wykonany jest wyłącznie z białej porcelany lub ceramiki szkliwionej. Powinna zawierać 5 ml mleka na każdą filiżankę, jeśli jest duża (wysokość 57-63 mm) lub 2,5 mm, jeśli filiżanka jest mała (wysokość nie większa niż 49 mm). Taka precyzja! A herbatę zaparzoną przez 6 minut w imbryku wlewa się do mleka, a nie odwrotnie!
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #masło #herbata #truskawki #Pączki #mity i prawdy o jedzeniu #gin #tostyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych