Lekko solone ogórki z sosem sojowym
Do przepisu
Lekko solone ogórki z sosem sojowym przeniosą Cię na południowy wschód naszego kontynentu. Ogórki te doskonale komponują się z koreańskim czy tajskim menu, są niesamowicie smaczne, a ich przygotowanie jest łatwe i szybkie. Do tej przystawki można nawet wziąć trochę czerstwe ogórki – marynata ukryje ich wady, ale oczywiście z mocnymi młodymi ogórkami okaże się znacznie smaczniejsza. Papryczka chili jest ważna w kompozycji, ale jeśli kategorycznie nie akceptujesz pikantnych potraw, zamiast chili dodaj do marynaty słodką paprykę. Poza tym nikt cię nie osądzi, jeśli dodasz do ogórków zwykłe warzywa – zieloną cebulę i koperek.
Złożoność: łatwo Kalorie: 157,35 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 4 godziny Używany: 3,03 g/12,59 g/8,04KolacjaKolacjaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmPiknikSKŁADNIKI NA 4 PORCJIogórki 500 grCzosnek 3 goździkiSos sojowy 2 łyżkiOlej roślinny 2 łyżkiOcet ryżowy 1 łyżka.Cukier 1 łyżeczkaMielona papryczka chili 0,5 łyżeczkiGruba sól 0,5 łyżeczkiSezam 1 łyżka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Opłucz ogórki, odetnij końcówki od strony łodygi. Napełnij ogórki pitną zimną wodą i pozwól im się w niej zanurzyć na półtorej godziny do dwóch godzin. Następnie spuść wodę.
Lekko solone ogórki z sosem sojowym ()
Krok 2
Ogórki przekrój w poprzek na pół, a następnie wzdłuż na ćwiartki. Jeśli ogórki są wystarczająco małe, nie ma potrzeby ich przecinać. W każdym razie, w zależności od wielkości, pokroić w małe wygodne batony.
Lekko solone ogórki z sosem sojowym ()
Krok 3
Ogórki włóż do plastikowego pojemnika, rondla lub innego wygodnego pojemnika, który można zamknąć pokrywką, posyp solą, zamieszaj i odstaw na 20 minut, aby puściły sok.
Lekko solone ogórki z sosem sojowym ()
Krok 4
Przygotuj marynatę. Posiekaj ząbki czosnku, połącz je w małej filiżance z sosem sojowym, olejem roślinnym, octem, cukrem i mieloną papryczką chili. Zamieszać.
Lekko solone ogórki z sosem sojowym ()
Krok 5
Marynatą zalej ogórki, dobrze wymieszaj i odstaw na dwie godziny. Od czasu do czasu mieszaj ogórki, aby marynata równomiernie się rozłożyła. Można lekko potrząsnąć zamkniętym pojemnikiem.
Lekko solone ogórki z sosem sojowym ()
Krok 6
Za kilka godzin otrzymasz wspaniałą przystawkę z lekko solonych ogórków z sosem sojowym. Będą chrupiące i aromatyczne. Przed podaniem posyp lekko solone ogórki sezamem.
Lekko solone ogórki z sosem sojowym ()
UWAGA DO GOSPODARKI
Do lekko solonych ogórków z sosem sojowym można użyć dowolnego oleju roślinnego, ale lepszy jest nierafinowany olej słonecznikowy o wyraźnym aromacie. A jeśli macie olej sezamowy, koniecznie dodajcie łyżkę. Ocet ryżowy można zastąpić octem jabłkowym, a nawet octem winnym.
PRZY OKAZJI
Mały sekret: jeśli potrzebujesz jak najszybciej lekko solonych ogórków z sosem sojowym, możesz je ugotować w stylu sprinterskim. Nie namocząc, ogórki pokroić i doprawić marynatą. Pozostawić na około 20 minut, regularnie i energicznie potrząsając pojemnikiem. Smak będzie mniej głęboki, ale nie mniej jasny.