Sekret kuchni: jak zrobić wyśmienity sos pomidorowy od podstaw?

Prosty sos pomidorowy

GarmażeriaGarmażeria Do przepisu

Ten prosty sos pomidorowy jest świetny pod każdym względem: łatwy, szybki i idealny do szerokiej gamy potraw. Jeśli chcesz, podawaj z grillem lub pieczonym kurczakiem, jeśli chcesz, dodaj do barszczu, jeśli chcesz, polej nim makaron przed podaniem. Najważniejsze jest to, że pomidory, które stanowią podstawę sosu, są naprawdę bardzo dojrzałe i mają przyjemny słodkawy smak, więc staraj się kupować właśnie te. Następnie wystarczy postępować według wskazówek przepisu i przygotować sos pomidorowy ku uciesze siebie i swoich bliskich!

Złożoność: łatwo Kalorie: 42,94 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 30 minut Używany: 1,28 g/0,21 g/9,27Sos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIpomidory – 1 kg, cebula gryczana – 1 szt., czosnek – 1 ząbek, bazylia – 1 gałązka, cukier – 2 łyżki. l.sól – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na prosty sos pomidorowy. Przede wszystkim umyj pomidory. Następnie przekrój każdy w poprzek i umieść na durszlaku.

Krok 2

Pomidory na sos zalać kilka razy wrzątkiem. Następnie pozwól owocom lekko ostygnąć. Ostrym nożem usuń skórkę z pomidorów. Drobno posiekaj miąższ pomidorowy.

Krok 3

Obierz i posiekaj cebulę i czosnek do sosu. Gałązkę bazylii umyć, osuszyć i posiekać. Przygotowane składniki umieścić w dużym rondlu i postawić na średnim ogniu.

Krok 4

Dodać cukier i sól do smaku. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Od czasu do czasu mieszaj. Gorący sos pomidorowy zmiel w blenderze i przecedź przez drobne metalowe sitko.

PRZYDATNE RADY

Jeśli chcesz przygotować sos pomidorowy na zimę, ugotuj go w już przecierowej formie na pół, następnie przełóż na gorąco do suchych, wysterylizowanych słoików i zwiń.

PRZY OKAZJI

Prosty sos pomidorowy można uzupełnić przyprawami. Goździki, ziele angielskie i liście laurowe są idealne. Połóż je na małym kawałku gazy, uformuj „torebkę” i gotuj na wolnym ogniu razem z warzywami. Wyjmij go na 5 minut, zanim będzie gotowy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja