Schab pieczony w domu, jak przygotować danie, z którego jesteśmy dumni

Schab pieczony w domu, jak przygotować danie, z którego jesteśmy dumni

Schab pieczony w domu, jak przygotować danie, z którego jesteśmy dumni

Olga Siutkina 23 listopada 2022 r4,89 (9)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Zanim ugotuję gotowaną wieprzowinę w domu, rozwieję mit, że gotowana wieprzowina to szynka pieczona w piekarniku. Tak, jest to pieczone mięso, ale niekoniecznie tył tuszy. Pieczoną wieprzowinę można przygotować z mięsa dowolnego zwierzęcia i drobiu, ale prawdziwą wieprzowinę można przygotować tylko z młodej wieprzowiny. Oznacza to, że gotowana wieprzowina jest raczej metodą przygotowania.

Pieczona wieprzowina w domu, serwująca danie gorącePieczona wieprzowina w domu, serwująca danie gorące

Treść materiału:

  • Jakie mięso wybrać do domowej gotowanej wieprzowiny
  • Przepis krok po kroku na gotowaną wieprzowinę w domu

Decydując się na gotowanie domowej roboty gotowanej wieprzowiny, musisz od razu zdecydować o czasie. Musisz kupić jedzenie i zacząć gotować 2-3 dni przed podaniem. Najważniejsze jest to, że będziesz potrzebować świeżego mięsa. Nawet prawidłowo rozmrożone będzie miało znacznie gorszą miękkość i aromat.

Jakie mięso wybrać do domowej gotowanej wieprzowiny

Jeśli coraz częściej widzimy na stole pachnący kawałek wieprzowiny, to nie zmieniamy tradycji i kupujemy przynajmniej 2,5-3 kg. Dokładnie tak jest, gdy rozmiar ma znaczenie. Upieczony duży kawałek będzie znacznie smaczniejszy.

Możesz wziąć dowolną część tuszy wieprzowej – szynkę, karkówkę, łopatkę, grubą polędwicę. Umiarkowana ilość tłuszczu doda soczystości, ale chudy kawałek będzie w porządku. Szynka i karkówka dobrze pasują do tego wyboru – wielkość kawałka jest idealna, a tłuszcz umiarkowany. Jeśli zaproponowano Ci szynkę z kością, poproś rzeźnika, aby natychmiast ją ostrożnie zdjął, a jednocześnie skórkę – na wypadek, gdybyś nie chciał mieć chrupiącej skórki.

Jak gotować gotowaną wieprzowinę w domu, przepis i wskazówki

Tak, wieprzowinę należy zamarynować przed pieczeniem. Jeśli komuś zależy na „duchowości żyta”, będzie potrzebował 1,5-2 litrów białego lub czerwonego kwasu chlebowego. Ale, jak się domyślacie, musi to być prawdziwy kwas chlebowy, a nie taki, jaki sprzedają na każdym rogu w plastikowych pojemnikach… Jeśli nie uda Wam się dostać dobrego kwasu, zastąpcie go czerwonym winem w tej samej ilości.

WAŻNY! Nie zapominaj, że musisz zacząć gotować domową gotowaną wieprzowinę na 2-3 dni przed pieczeniem wieprzowiny (lub innego wybranego mięsa).

Składniki do gotowania gotowanej wieprzowiny w domu
Składniki do gotowania gotowanej wieprzowiny w domu

Aby przygotować domową gotowaną wieprzowinę, potrzebujesz:

  • 2,5-3 kg wieprzowiny w jednym kawałku
  • 1,5-2 litry kwasu chlebowego lub wina
  • 1 główka czosnku
  • 3 szt. cebula
  • 3,5 -4 łyżki. l. sól
  • 8-10 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 3 szt. goździki

1. Na marynatę obierz czosnek i zostaw 3-4 ząbki do farszu, resztę przekrój na połówki lub ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w duże plasterki. Zmiażdż ziarna czarnego pieprzu i goździki, ale ich nie miel. Liść laurowy umyj i podziel na kilka kawałków.

W razie potrzeby do ziół i przypraw można dodać jałowiec, rozmaryn, kolendrę i gorczycę, kminek do marynowania gotowanej wieprzowiny w domu
W razie potrzeby do ziół i przypraw można dodać jałowiec, rozmaryn, kolendrę i gorczycę, kminek do marynowania gotowanej wieprzowiny w domu

2. Do obszernego rondla wlać kwas chlebowy lub wino, dodać sól, mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dodać cebulę, czosnek i inne przyprawy i dodać mięso – powinno być całkowicie zalane płynem. Spójrz na okoliczności: jeśli to konieczne, dodaj marynatę.

Przykryj patelnię pokrywką i wstaw do lodówki na 2-3 dni
Przykryj patelnię pokrywką i wstaw do lodówki na 2-3 dni

3. Przed pieczeniem mięso wyjąć z marynaty, dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym i pozostawić do całkowitego wyschnięcia na 40-60 minut i ogrzania do temperatury pokojowej.

Nie wylewaj marynaty, przyda się podczas pieczenia
Nie wylewaj marynaty, przyda się podczas pieczenia

4. Rozgrzej piekarnik do 200-210°C. W dawnych czasach gotowaną wieprzowinę umieszczano w bardzo nagrzanym piekarniku, tak aby ciepło najpierw natychmiast całkowicie pochłaniało mięso, a następnie mięso powoli docierało do pieca chłodzącego i marnowało się.

5. Czosnek pokroić w kostkę i nafaszerować mięso – cienkim, ostrym nożem wykonać płytkie nacięcia i lekko je obracając, wcisnąć czosnek w nacięcie. Liście laurowe i zmiażdżone ziarna czarnego lub białego pieprzu dodadzą smaku domowej gotowanej wieprzowinie.

Jeśli mięso nie jest wystarczająco tłuste, w te same kawałki włóż małe kawałki boczku.
Jeśli mięso nie jest wystarczająco tłuste, w te same kawałki włóż małe kawałki boczku.

6. Na blachę do pieczenia wlać odrobinę marynaty i na wierzchu ułożyć ugotowaną wieprzowinę – tłustą stroną. Ale nadal musisz wylać marynatę na blachę do pieczenia; gotowaną wieprzowinę należy posmarować podczas pieczenia. Konieczne jest również dodanie marynaty do blachy do pieczenia w przypadku całkowitego odparowania.

Jest inny sposób, aby zapobiec przypaleniu mięsa - na dnie blachy do pieczenia połóż drewniane patyczki z japońskich lub chińskich restauracji.
Jest inny sposób, aby zapobiec przypaleniu mięsa – na dnie blachy do pieczenia połóż drewniane patyczki z japońskich lub chińskich restauracji.

7. W bardzo gorącym piekarniku mięso należy smażyć przez pierwsze 15 minut. Następnie należy zmniejszyć ogień do 160-170°C (jak w piekarniku chłodzącym). Czas gotowania zależy od wagi mięsa – na każdy kilogram przypada 35-40 minut plus łącznie kolejne 25-30 minut na cały proces. W sumie nasz kawałek gotowanej wieprzowiny zajmie około 2,5 godziny.

W czasie pieczenia ugotowaną wieprzowinę należy zalać marynatą i w razie potrzeby przykryć folią lub papierem do pieczenia lub liściem kapusty – w przypadku gdyby wierzch zaczął się zbytnio smażyć
W czasie pieczenia ugotowaną wieprzowinę należy zalać marynatą i w razie potrzeby przykryć folią lub papierem do pieczenia lub liściem kapusty – w przypadku gdyby wierzch zaczął się zbytnio smażyć

8. Gotowość gotowanej wieprzowiny sprawdza się po prostu – nakłuwając ją widelcem kulinarnym (widelcem z dwoma długimi zębami).

Po nakłuciu sok powinien być klarowny i nie czerwonawy.
Po przekłuciu sok powinien być klarowny i nie czerwonawy.

9. Ugotowaną wieprzowinę wyjmij z piekarnika, zawiń w folię, odstaw na 20 minut i podawaj z sosem musztardowym, chrzanowym lub pieprzowym.

A jeśli zostanie Ci następnego dnia, podawaj jako zimną przekąskę.
A jeśli zostanie Ci następnego dnia, podawaj jako zimną przekąskę.

WAŻNY! Jeśli gotowaną wieprzowinę podajemy jako danie gorące, nie próbuj kroić jej w cienkie plasterki – mięso kruszy się pod nożem. Wycinane z serca, tak aby Twoje usta naprawdę cieszyły się dużym kawałkiem. A wieprzowina gotowana na zimno jest znacznie łatwiejsza w obróbce.

Tutaj zebrano przepisy Olgi Syutkiny.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #wieprzowina #masterclass #danie świąteczne #Olga Syutkina #wieprzowina gotowana #wieprzowinaświątecznaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja