Satsebeli
gastronomia 26 października 20124,00 (1)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 30 minutKuchnia gruzińskaSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1,5 kg dojrzałych pomidorów500 g czerwonej słodkiej papryki1 kg czosnku0,5 szklanki czerwonego octu winnegoolej roślinnysól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pomidory przekrój w poprzek i odstaw na 30 sekund. do wrzącej wody, następnie spłucz wodą z lodem i usuń skórę. Pomidory pokroić na 4 części i usunąć nasiona.
Krok 2
Czosnek obieramy, paprykę myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne oraz błony. Zagotuj ocet i ostudź. Przełóż pomidory, paprykę i czosnek przez maszynę do mięsa.
Krok 3
Dodać ocet i sól, wymieszać. Umieścić w wysterylizowanych słoikach i zalać cienką warstwą oleju roślinnego. Szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.