Satsebeli
Do przepisu
Jeśli dosłownie przetłumaczysz słowo „satsebeli” z gruzińskiego, otrzymasz coś w rodzaju „maczania” lub, w powszechnym angielskim języku kulinarnym, sosu dipowego
Złożoność: łatwo Kalorie: 105,30 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 45 minut Używany: 3,90 g/2,85 g/16,66KonserwowanieKuchnia gruzińskaKolacjaKolacjaPustyPrzekąskaSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetPiknikSKŁADNIKI NA 3 PORCJE2 kg dojrzałych pomidorów 500 g czerwonej słodkiej papryki 1 kg czosnku 120 ml czerwonego octu winnego sól olej roślinny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pomidory przekrój w poprzek, włóż do wrzącej wody, następnie opłucz zimną wodą. Ostrożnie usuń skórę. Usuń nasiona wraz z płynem, miąższ posiekaj według uznania.
Krok 2
Obierz czosnek, usuń łodygi ze słodkiej papryki, ostrożnie wytnij wszystkie błony i wytrząśnij nasiona. Pokrój miąższ według uznania.
Krok 3
Zagotuj ocet. Nie dopuścić do wrzenia – gdy tylko się zagotuje, wyłączyć i przelać do czystego pojemnika. Całkowicie ostudzić.
Krok 4
Naczynie szklane umyć, osuszyć i pozostawić na 10 minut. do piekarnika nagrzanego do 180–200 °C w celu sterylizacji, ostudzić.
Krok 5
Wszystkie składniki zmiel, dodaj sól i ocet, wymieszaj, wlej do wysterylizowanych pojemników.
Krok 6
Dla lepszej konserwacji na wierzch nalej cienki pasek oleju roślinnego, szczelnie zamknij pojemniki pokrywkami lub korkami i umieść w chłodnym, ciemnym miejscu.