Satsebeli

Satsebeli

Do przepisu

Jeśli dosłownie przetłumaczysz słowo „satsebeli” z gruzińskiego, otrzymasz coś w rodzaju „maczania” lub, w powszechnym angielskim języku kulinarnym, sosu dipowego

Złożoność: łatwo Kalorie: 105,30 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 45 minut Używany: 3,90 g/2,85 g/16,66KonserwowanieKuchnia gruzińskaKolacjaKolacjaPustyPrzekąskaSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetPiknikSKŁADNIKI NA 3 PORCJE2 kg dojrzałych pomidorów 500 g czerwonej słodkiej papryki 1 kg czosnku 120 ml czerwonego octu winnego sól olej roślinny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Pomidory przekrój w poprzek, włóż do wrzącej wody, następnie opłucz zimną wodą. Ostrożnie usuń skórę. Usuń nasiona wraz z płynem, miąższ posiekaj według uznania.

Krok 2

Obierz czosnek, usuń łodygi ze słodkiej papryki, ostrożnie wytnij wszystkie błony i wytrząśnij nasiona. Pokrój miąższ według uznania.

Krok 3

Zagotuj ocet. Nie dopuścić do wrzenia – gdy tylko się zagotuje, wyłączyć i przelać do czystego pojemnika. Całkowicie ostudzić.

Krok 4

Naczynie szklane umyć, osuszyć i pozostawić na 10 minut. do piekarnika nagrzanego do 180–200 °C w celu sterylizacji, ostudzić.

Krok 5

Wszystkie składniki zmiel, dodaj sól i ocet, wymieszaj, wlej do wysterylizowanych pojemników.

Krok 6

Dla lepszej konserwacji na wierzch nalej cienki pasek oleju roślinnego, szczelnie zamknij pojemniki pokrywkami lub korkami i umieść w chłodnym, ciemnym miejscu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja