Saszetka z przyprawami
gastronomia 22 czerwca 2007 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 0,00 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 15 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJI1 gwiazdka anyżuSaszetka z przyprawami to świetny prezent na Nowy Rok lub inne święto.szczypta suszonej mięty.4 pąki goździków1 laska cynamonu przełamana na półskórka z 20 pomarańczy Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Skórkę pomarańczową zetrzeć na drobnej tarce. Powstałą masę (około 1,5 szklanki) wyłożyć cienką, równą warstwą na blachę do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 120°C do całkowitego wyschnięcia (15 minut); Delikatnie zamieszaj skórkę raz. Na płaskiej powierzchni ułóż 10 dwuwarstwowych kwadratów z cienkiej tkaniny bawełnianej (o boku 18 cm). Wlać 2 łyżki na środek każdego kwadratu. l. skórkę pomarańczową, włóż 4 goździki, 1 laskę cynamonu przełamaną na pół, 1 anyż gwiazdkowaty i szczyptę suszonej mięty. Zbierz brzegi materiału do zgrabnego worka i zawiąż sznurkiem. Karta dołączona do prezentu: „Zanurz saszetkę na patelni podczas duszenia jagnięciny lub przygotowania zupy. Można ją również wykorzystać do blanszowania gruszek lub jabłek lub umieścić ją wewnątrz kurczaka przed pieczeniem.”