Sami wykonujemy maskwiarpone

Sami wykonujemy maskwiarpone

W naszych sklepach mascarpone jest drogi. I po co kupować tak drogi produkt, jeśli jego doskonała odmiana można przygotować w domu.

Mascarpone to miękki włoski niedojrzały ser śmietankowy z kremu krów lub buffoliny. Mascarpone zawiera ponad 50 % tłuszczu w reszcie suchej, ma kremową konsystencję, dlatego jest idealny do deserów. Najsłynniejszym deserem wytwarzanym na podstawie Mascarpone jest ukochany tiramisu.

Krem do domowej roboty masquearpone jest potrzebny dość tłusty – od 30 do 36%. Jeśli weźmiesz niski poziom, Ricotta wkrótce wyjdzie.

Od czasu do czasu robię sam masquearpone, czasem z 1 litra kremu (jeśli spadają grube rustykalne). Tym razem celowo wziąłem 200 g 10 % kremu i 200 g 35 % kremu na porcję tiramis – 400 g kremu. Ponadto potrzebujesz kolejnego 1-2 łyżki. Sok z cytryny.

Przepis na mascarpone w domu

Wlewamy śmietanę na patelnię i ogrzewamy do około 90 ° C, gdy tylko zaczną się pojawiać niejasne bąbelki, to jest to. Zmniejszamy ogień do słabych, wlewamy sok do śmietany i, ciągle mieszając szybko zagęszczającą masę, gotujemy przez kolejne 10 minut.

Bierzemy piechnik, przykrywamy gazą w 4-6 dodatkach lub lniany ręcznik kuchenny w 2 dodatkach. W składanej materii nie powinny być żadnych otworów, nawet małe – to nie są cząstki sera, są to bardzo małe kremowe płatki. Wlej gorącą masę na ręcznik i pozwól jej stać 1,5 godziny. Konsystencja sera staje się gęsta, jak bardzo gładki ser. Smak jest kremowy.

W nocy przenieś masę do pojemnika, zamknij i włóż do lodówki – tam gęstnieje tak bardzo, jak to możliwe. Mascarpone dostałem około 250 g.

Mascarpone to nie całkiem ser, ale produkt w kształcie śmietany z sera. Przez 5 wieków jest produkowane w północnych Włoszech, w Lombardii. Przetłumaczone z lokalnego dialektu słowo mascarpia oznacza „krem”. Początkowo masquearpone przygotowano z tłustego śmietany pobieranego z mleka buffoliny. Teraz masquearpone jest wykonany głównie z pasteryzowanego mleka krowiego. Ministerstwo Rolnictwa Włoch uznało mascarpone za tradycyjny włoski produkt, co oznacza, że ​​jakość tego sera jest pod kontrolą, a kraj jest dumny ze swojego wyjątkowego produktu.

Jeśli zauważysz błąd lub niedokładność, powiedz nam. #Jak gotować #mascarpone #jak gotować #homemade serPodobne materiałyUwagi na ? Zaloguj się lub zostawił komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej pomysłów i przepisów – w naszych sieciach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja