Salo z curry i miętą
gastronomia 21 lutego 2011 r Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 16 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPrzekąskaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 16 PORCJIcurry w proszku – 1 łyżka. l.czosnek – 5 ząbkówświeży smalec – 500 gziarna pieprzu – 1 garśćsól kuchenna gruba – 0,5 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Miętę umyć, osuszyć, podzielić na listki i drobno posiekać. Grubo utrzyj pieprz w moździerzu. Obierz czosnek, przekrój każdy ząbek wzdłuż na 4–6 części. W misce wymieszaj sól, curry, pieprz, czosnek i miętę.
Krok 2
Obtocz smalec w powstałej mieszance ze wszystkich stron.
Krok 3
Zawinąć w folię spożywczą lub płócienną serwetkę, włożyć do lodówki i pozostawić na 2 dni. Gdy smalec będzie gotowy, przenieś go do zamrażarki.