Sałatki z twarogiem z produktów dostępnych w najbliższym sklepie

Sałatki z twarogiem z produktów dostępnych w najbliższym sklepie

Sałatki z twarogiem z produktów dostępnych w najbliższym sklepie

Olga Zacharowa 6 września 2023 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Czy przygotowujecie sałatki z twarogiem? Wybraliśmy 8 przepisów, które sami przygotowujemy i którymi dzielimy się ze wszystkimi. W tych sałatkach twaróg stosowany jest zarówno do dressingu, jak i jako część sałatki, a nawet jako baza do serników. Tak, serniki mogą być również składnikiem sałatek!

Sałatki z twarogiem z produktów dostępnych w najbliższym sklepie

Treść artykułu:

  • Prosta sałatka z serkiem śmietankowym, którą możesz robić wielokrotnie
  • Świąteczna sałatka z bułeczkami kalmarów faszerowanymi twarogiem
  • Sałatka z naleśnikami i twarogiem
  • Sałatka z naleśnikami z twarogu, pieczarkami i jajkami
  • Sałatka z awokado z paluszkami krabowymi i sosem serowo-śmietanowym
  • Sałatka rosyjska z wędzonym łososiem i pikantnym sosem śmietanowo-serowym
  • Sałatka z musem twarogowym i galaretką jabłkową
  • Letnia sałatka włoska z wiśniami, boczkiem i serkiem śmietankowym

Prosta sałatka z serkiem śmietankowym, którą możesz robić wielokrotnie

Często do przygotowania sosu używa się twarogu w sałatce. Ta sałatka jest inna. Jest bardzo proste i składa się tylko z dwóch głównych składników: pomidorów i serka śmietankowego. Wybierz ser o gęstszej konsystencji, aby można było z niego uformować coś na kształt małych quenelli.

Prosta sałatka z twarogiem
Prosta sałatka z twarogiem

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 300 g mięsistych, smacznych pomidorów, lepszych niż te z Baku
  • 200 g żółtych lub pomarańczowych pomidorków koktajlowych
  • 200 g sera twarogowego
  • szczypta kminku
  • liście 1 gałązki regan (fioletowa bazylia)
  • 50 g ulubionej przyprawy o jasnym smaku, np. adjika lub pesto
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Adjika lub pesto wymieszaj z oliwą, dopraw pomidorkami koktajlowymi.
  2. Pomidory Baku pokroić w plasterki
  3. Na talerzu ułożyć ser twarogowy, na nim plastry pomidorów, a na wierzch sezonowane pomidorki koktajlowe. Posypać kminkiem, drobno posiekaną bazylią i ewentualnie orzechami. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą i podawaj z serkiem śmietankowym.

Świąteczna sałatka z bułeczkami kalmarów faszerowanymi twarogiem

Wędzony filet z kalmarów, który jest sprzedawany w sklepach, jest po prostu stworzony na bułki. Jest tak pachnąco, schludnie, tak pięknie! Jest łatwy do krojenia i jest spożywany całkowicie niezauważony przez wścibskie oczy. Przygotuj się więc z rezerwą.

Do tej sałatki możesz użyć nie tylko kalmarów. Odpowiednia jest każda wędzona ryba, zarówno biała (ryba maślana, halibut), jak i czerwona (łosoś). Jeśli ryba jest bardzo tłusta, posyp ją cytryną i dopraw mielonym czarnym pieprzem.

Ale twarogu w tej sałatce nie trzeba zastępować niczym innym – nic innego nie sprawi, że kalmar będzie tak delikatnym nadzieniem.

Sałatka z rolkami kalmarów faszerowanymi serkiem śmietankowym
Sałatka z rolkami kalmarów faszerowanymi serkiem śmietankowym

Do przygotowania 4-6 porcji potrzebne będą:

  • 400 g wędzonego filetu z kalmarów
  • mały pęczek szczypiorku można zastąpić zieloną cebulą
  • 1 łyżka. l. mak roślina
  • 200 g sera twarogowego
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1 czerwona cebula
  • 2 główki różnych liści sałaty (romano, lodowa, radicchio)
  • 1 puszka (200 g) macek kalmarów w puszce
  • 1 duża słodka cebula lub 3 szalotki
  • 2 łyżki l. oliwa z oliwek
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Wędzone kalmary pokroić w długie i szerokie paski. Szczypiorek posiekaj bardzo drobno.
  2. Mak zalać niewielką ilością wrzącej wody na 2-3 minuty, następnie mak przełożyć na sito i osuszyć. W misce rozgnieć ser z sokiem i skórką z cytryny, dodaj mak i szczypiorek. Przełóż mieszaninę do rękawa cukierniczego.
  3. Połóż kilka pasków kalmarów w rzędzie na macie silikonowej lub folii leżącej na ręczniku. Wyciśnij serek śmietankowy na paski i zwiń. Wykonaj podobną operację ze wszystkimi paskami kalmarów.
  4. Roladki pokroić na kawałki o grubości paska. Włożyć do lodówki na 20 minut.
  5. Szalotkę i czerwoną cebulę pokroić w cienkie plasterki. Rozerwij liście sałaty rękami. Macki kalmarów pokroić na 2 cm kawałki, wymieszać z cebulą i liśćmi, doprawić oliwą z oliwek. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Na talerzu ułóż czubatą sałatkę z mackami kalmarów, a dookoła ułóż bułeczki z kalmarami nadziewane twarogiem.

Sałatka z naleśnikami i twarogiem

Dla wielu jest to niesamowity przypadek, gdy naleśniki nie są używane jako samodzielne danie lub podstawa ciasta naleśnikowego. Jest oczywiście jeszcze dziwniejsza rzecz – zupa z naleśnikami, ale takich dań warto spróbować, aby docenić wszechstronność naleśników.

To właśnie twaróg jest odpowiedzialny za „sprzęganie” elementów tego projektu tak niezwykłej sałatki = a im bardziej jest ciastowaty, tym lepiej.

Sałatka z naleśnikami i twarogiem
Sałatka z naleśnikami i twarogiem

Do przygotowania 8 porcji potrzebne będą:

  • 10–12 cienkich naleśników
  • 200 g twarogu, można podawać z ziołami, grzybami lub suszonymi pomidorami
  • 350 g gotowanej szynki
  • 300 g goudy lub edama
  • 300 g kukurydzy konserwowej
  • 2 czerwone słodkie papryki
  • 1 średni pęczek koperku
  • 5 zielonych cebul
  • 100 g majonezu, lepszego niż domowy
  • oliwki, pomidorki koktajlowe i zioła do podania
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Naleśniki smarujemy z jednej strony serkiem śmietankowym. Zwiń ciasno i pokrój w bułki o wysokości 1 cm.
  2. Szynkę i ser pokroić w drobną kostkę. Odcedź kukurydzę. Paprykę słodką obierz z nasion i błon, pokrój w kostkę. Drobno posiekaj zieloną cebulę i koperek. Szynkę, ser, paprykę i kukurydzę wymieszać, dodać cebulę i koperek, doprawić sałatkę majonezem, solą i pieprzem.
  3. Wyłóż wypukłą miskę sałatkową folią spożywczą, tak aby krawędzie wystawały poza boki. Całą blachę wykładamy bułeczkami naleśnikowymi.
  4. Na naleśniki nałóż sałatkę i wygładź. Przykryj końce folii i włóż sałatkę do lodówki na 3 godziny.
  5. Otwórz folię i przełóż sałatkę na talerz. Zdejmij folię i udekoruj sałatkę pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i ziołami.

Sałatka z naleśnikami z twarogu, pieczarkami i jajkami

Jeśli uważasz, że serniki to słodkie danie na śniadanie lub podwieczorek, przekonamy Cię. Serniki to wspaniała sałatka, zwłaszcza jeśli są zrobione z twarogu. Sałatka okazuje się niezapomniana i imponująca. Ludzie na pewno poproszą Cię o jego przepis!

Sałatka z mini naleśnikami twarogowymi, pieczarkami i jajkami
Sałatka z mini naleśnikami twarogowymi, pieczarkami i jajkami

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 300 g sera twarogowego
  • 40-50 g drobno startego twardego sera, parmezanu
  • 2 jajka na twardo i 1 małe surowe jajko
  • 1-2 łyżki. l. pyszne bułki tarte
  • 1-2 łyżeczki mąka plus do uformowania
  • 150 g pieczarek
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżka. l. musztarda miodowa z ziarnami
  • 5 łyżek l. oliwa z oliwek plus do smażenia
  • 100 g różnych liści sałaty
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. W misce wymieszaj serek śmietankowy, parmezan, jajko, bułkę tartą i mąkę, dopraw solą i czarnym pieprzem i dobrze wymieszaj. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  2. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę stołową. l. oliwę z oliwek i smaż grzyby na średnim ogniu na złoty kolor. Pieczarki przełożyć do miski.
  3. Wyjmij miskę z mieszaniną serów z lodówki. Wilgotnymi rękami formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Zanurz kulę w mące i lekko spłaszcz. Strząśnij nadmiar mąki.
  4. Na szerokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż serniki na średnim ogniu z obu stron, aż będą ugotowane. Przełożyć na ręczniki papierowe, aby usunąć nadmiar oleju.
  5. Na sos połączyć sok z cytryny, skórkę, musztardę i oliwę z oliwek, dobrze wymieszać, dodać sól i pieprz.
  6. Ugotowane jajka obrać i pokroić w koła. Na talerzu ułóż liście sałaty, wymieszaj z grzybami i jajkami. Polać dressingiem i wymieszać. Na sałatkę ułóż naleśniki z twarogiem i podawaj.

Sałatka z awokado z paluszkami krabowymi i sosem serowo-śmietanowym

To naprawdę popularna sałatka. Natalia Antipovaautorka przepisu i nasza czytelniczka: „Tę delikatną i sycącą sałatkę gotuję na święta, a nawet w weekendy. Czasami, żeby sałatka nie znudziła się, dodaję do niej trochę jabłka, potem świeżego ogórka pokrojonego w drobną kostkę lub czerwoną rybę. Jedno pozostaje niezmienne – główne składniki i twaróg.”

Sałatka z awokado z paluszkami krabowymi i sosem serowo-śmietanowym
Sałatka z awokado z paluszkami krabowymi i sosem serowo-śmietanowym

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 mały ogórek sałatkowy
  • 200 g paluszków krabowych
  • liście 2 gałązek koperku
  • pół małej papryczki chili, bez nasion i błonek
  • 200 g sera twarogowego
  • 0,5-1 łyżeczka ugryzienie jabłka lub ryż
  • 1 łyżeczka ocet balsamiczny
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Łyżką wydrążamy miąższ, zachowując skórkę. Miąższ pokroić na kawałki, ogórek i paluszki krabowe pokroić w drobną kostkę. Posiekaj koperek i pieprz tak drobno, jak to możliwe.
  2. Aby przygotować sos, wymieszaj serek śmietankowy i cały ocet. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z przygotowanymi składnikami. Zamieszać.
  3. Napełnij skórkę awokado sałatką z serka śmietankowego. Podawaj natychmiast.

Sałatka rosyjska z wędzonym łososiem i pikantnym sosem śmietanowo-serowym

Sałatkę tę można podawać tradycyjnie, wymieszaną w salaterce, ale efektownie prezentuje się w formie quenelli na pieczywie, tostach czy nawet grubych gofrach belgijskich. Dla nas połączenie kwaśnej śmietany i twarogu można porównać jedynie do bardzo smacznego i harmonijnego majonezu, a w tym przypadku jest znacznie lepiej. Przepis z Jurij Kowalczuk, szef kuchni z Suzdal.

Sałatka rosyjska z wędzonym łososiem i pikantnym sosem śmietanowo-serowym
Sałatka rosyjska z wędzonym łososiem i pikantnym sosem śmietanowo-serowym

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • 6 jaj przepiórczych
  • 100 g mrożonego zielonego groszku
  • 250 g gotowanych ziemniaków
  • 120 g gotowanej marchewki
  • 3 jajka na twardo
  • 300 g łososia wędzonego na gorąco
  • 70 g czerwonego kawioru
  • koperek do dekoracji
  • sól

Do tankowania:

  • 50 g kwaśnej śmietany 20% tłuszczu
  • 50 g twarogu
  • 100 g domowego majonezu
  • 35 g słodkiego sosu chili
  • 15 g sosu sojowego
  1. Jajka przepiórcze gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 2 minuty. Napełnij zimną wodą. Muszą być ugotowane na miękko.
  2. Blanszuj zielony groszek we wrzącej wodzie przez 40 sekund. Spłucz lodowatą wodą. Ziemniaki, marchewkę i jaja kurze pokroić w kostkę o boku 5 mm.
  3. Do dressingu wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj trochę soli. Dodać do przygotowanych produktów, wymieszać.
  4. Łososia pokroić w płatki. Większość ryb pokroić na małe kawałki, zostawiając kilka dużych kawałków do podania.
  5. Wymieszaj posiekaną rybę z mieszanką warzywną. Łyżką uformuj 3 quenelle na porcję. Ułóż je na talerzach, obok nich leżą przekrojone na pół jajka przepiórcze. Udekoruj rybą, drobno posiekanym koperkiem i czerwonym kawiorem. Sałatkę podawaj natychmiast z serkiem śmietanowym i sosem śmietanowym.

Sałatka z musem twarogowym i galaretką jabłkową

Sałatka ta została wymyślona przez przypadek. Szef kuchni Wiaczesław Kazakow Przygotowałam je wyłącznie z poczucia sprzeczności, ale w rezultacie absolutnie wszystkim smakowało. Nie jest to oczywiście danie na co dzień. Tę sałatkę z serkiem śmietankowym należy przygotować na specjalną okazję lub dla wyjątkowego smakosza, chociaż wszystkie składniki są dość przystępne.

Sałatka z musem twarogowym i galaretką jabłkową
Sałatka z musem twarogowym i galaretką jabłkową

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 1 mała głowa…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja