Sałatki z twarogiem z produktów dostępnych w najbliższym sklepie
Olga Zacharowa 6 września 2023 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Czy przygotowujecie sałatki z twarogiem? Wybraliśmy 8 przepisów, które sami przygotowujemy i którymi dzielimy się ze wszystkimi. W tych sałatkach twaróg stosowany jest zarówno do dressingu, jak i jako część sałatki, a nawet jako baza do serników. Tak, serniki mogą być również składnikiem sałatek!
Treść artykułu:
- Prosta sałatka z serkiem śmietankowym, którą możesz robić wielokrotnie
- Świąteczna sałatka z bułeczkami kalmarów faszerowanymi twarogiem
- Sałatka z naleśnikami i twarogiem
- Sałatka z naleśnikami z twarogu, pieczarkami i jajkami
- Sałatka z awokado z paluszkami krabowymi i sosem serowo-śmietanowym
- Sałatka rosyjska z wędzonym łososiem i pikantnym sosem śmietanowo-serowym
- Sałatka z musem twarogowym i galaretką jabłkową
- Letnia sałatka włoska z wiśniami, boczkiem i serkiem śmietankowym
Prosta sałatka z serkiem śmietankowym, którą możesz robić wielokrotnie
Często do przygotowania sosu używa się twarogu w sałatce. Ta sałatka jest inna. Jest bardzo proste i składa się tylko z dwóch głównych składników: pomidorów i serka śmietankowego. Wybierz ser o gęstszej konsystencji, aby można było z niego uformować coś na kształt małych quenelli.
Prosta sałatka z twarogiem
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 300 g mięsistych, smacznych pomidorów, lepszych niż te z Baku
- 200 g żółtych lub pomarańczowych pomidorków koktajlowych
- 200 g sera twarogowego
- szczypta kminku
- liście 1 gałązki regan (fioletowa bazylia)
- 50 g ulubionej przyprawy o jasnym smaku, np. adjika lub pesto
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Adjika lub pesto wymieszaj z oliwą, dopraw pomidorkami koktajlowymi.
- Pomidory Baku pokroić w plasterki
- Na talerzu ułożyć ser twarogowy, na nim plastry pomidorów, a na wierzch sezonowane pomidorki koktajlowe. Posypać kminkiem, drobno posiekaną bazylią i ewentualnie orzechami. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą i podawaj z serkiem śmietankowym.
Świąteczna sałatka z bułeczkami kalmarów faszerowanymi twarogiem
Wędzony filet z kalmarów, który jest sprzedawany w sklepach, jest po prostu stworzony na bułki. Jest tak pachnąco, schludnie, tak pięknie! Jest łatwy do krojenia i jest spożywany całkowicie niezauważony przez wścibskie oczy. Przygotuj się więc z rezerwą.
Do tej sałatki możesz użyć nie tylko kalmarów. Odpowiednia jest każda wędzona ryba, zarówno biała (ryba maślana, halibut), jak i czerwona (łosoś). Jeśli ryba jest bardzo tłusta, posyp ją cytryną i dopraw mielonym czarnym pieprzem.
Ale twarogu w tej sałatce nie trzeba zastępować niczym innym – nic innego nie sprawi, że kalmar będzie tak delikatnym nadzieniem.
Sałatka z rolkami kalmarów faszerowanymi serkiem śmietankowym
Do przygotowania 4-6 porcji potrzebne będą:
- 400 g wędzonego filetu z kalmarów
- mały pęczek szczypiorku można zastąpić zieloną cebulą
- 1 łyżka. l. mak roślina
- 200 g sera twarogowego
- sok i skórka z 1 cytryny
- 1 czerwona cebula
- 2 główki różnych liści sałaty (romano, lodowa, radicchio)
- 1 puszka (200 g) macek kalmarów w puszce
- 1 duża słodka cebula lub 3 szalotki
- 2 łyżki l. oliwa z oliwek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Wędzone kalmary pokroić w długie i szerokie paski. Szczypiorek posiekaj bardzo drobno.
- Mak zalać niewielką ilością wrzącej wody na 2-3 minuty, następnie mak przełożyć na sito i osuszyć. W misce rozgnieć ser z sokiem i skórką z cytryny, dodaj mak i szczypiorek. Przełóż mieszaninę do rękawa cukierniczego.
- Połóż kilka pasków kalmarów w rzędzie na macie silikonowej lub folii leżącej na ręczniku. Wyciśnij serek śmietankowy na paski i zwiń. Wykonaj podobną operację ze wszystkimi paskami kalmarów.
- Roladki pokroić na kawałki o grubości paska. Włożyć do lodówki na 20 minut.
- Szalotkę i czerwoną cebulę pokroić w cienkie plasterki. Rozerwij liście sałaty rękami. Macki kalmarów pokroić na 2 cm kawałki, wymieszać z cebulą i liśćmi, doprawić oliwą z oliwek. Doprawić solą i pieprzem.
- Na talerzu ułóż czubatą sałatkę z mackami kalmarów, a dookoła ułóż bułeczki z kalmarami nadziewane twarogiem.
Sałatka z naleśnikami i twarogiem
Dla wielu jest to niesamowity przypadek, gdy naleśniki nie są używane jako samodzielne danie lub podstawa ciasta naleśnikowego. Jest oczywiście jeszcze dziwniejsza rzecz – zupa z naleśnikami, ale takich dań warto spróbować, aby docenić wszechstronność naleśników.
To właśnie twaróg jest odpowiedzialny za „sprzęganie” elementów tego projektu tak niezwykłej sałatki = a im bardziej jest ciastowaty, tym lepiej.
Sałatka z naleśnikami i twarogiem
Do przygotowania 8 porcji potrzebne będą:
- 10–12 cienkich naleśników
- 200 g twarogu, można podawać z ziołami, grzybami lub suszonymi pomidorami
- 350 g gotowanej szynki
- 300 g goudy lub edama
- 300 g kukurydzy konserwowej
- 2 czerwone słodkie papryki
- 1 średni pęczek koperku
- 5 zielonych cebul
- 100 g majonezu, lepszego niż domowy
- oliwki, pomidorki koktajlowe i zioła do podania
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Naleśniki smarujemy z jednej strony serkiem śmietankowym. Zwiń ciasno i pokrój w bułki o wysokości 1 cm.
- Szynkę i ser pokroić w drobną kostkę. Odcedź kukurydzę. Paprykę słodką obierz z nasion i błon, pokrój w kostkę. Drobno posiekaj zieloną cebulę i koperek. Szynkę, ser, paprykę i kukurydzę wymieszać, dodać cebulę i koperek, doprawić sałatkę majonezem, solą i pieprzem.
- Wyłóż wypukłą miskę sałatkową folią spożywczą, tak aby krawędzie wystawały poza boki. Całą blachę wykładamy bułeczkami naleśnikowymi.
- Na naleśniki nałóż sałatkę i wygładź. Przykryj końce folii i włóż sałatkę do lodówki na 3 godziny.
- Otwórz folię i przełóż sałatkę na talerz. Zdejmij folię i udekoruj sałatkę pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i ziołami.
Sałatka z naleśnikami z twarogu, pieczarkami i jajkami
Jeśli uważasz, że serniki to słodkie danie na śniadanie lub podwieczorek, przekonamy Cię. Serniki to wspaniała sałatka, zwłaszcza jeśli są zrobione z twarogu. Sałatka okazuje się niezapomniana i imponująca. Ludzie na pewno poproszą Cię o jego przepis!
Sałatka z mini naleśnikami twarogowymi, pieczarkami i jajkami
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 300 g sera twarogowego
- 40-50 g drobno startego twardego sera, parmezanu
- 2 jajka na twardo i 1 małe surowe jajko
- 1-2 łyżki. l. pyszne bułki tarte
- 1-2 łyżeczki mąka plus do uformowania
- 150 g pieczarek
- sok i skórka z połowy cytryny
- 1 łyżka. l. musztarda miodowa z ziarnami
- 5 łyżek l. oliwa z oliwek plus do smażenia
- 100 g różnych liści sałaty
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- W misce wymieszaj serek śmietankowy, parmezan, jajko, bułkę tartą i mąkę, dopraw solą i czarnym pieprzem i dobrze wymieszaj. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę stołową. l. oliwę z oliwek i smaż grzyby na średnim ogniu na złoty kolor. Pieczarki przełożyć do miski.
- Wyjmij miskę z mieszaniną serów z lodówki. Wilgotnymi rękami formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Zanurz kulę w mące i lekko spłaszcz. Strząśnij nadmiar mąki.
- Na szerokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż serniki na średnim ogniu z obu stron, aż będą ugotowane. Przełożyć na ręczniki papierowe, aby usunąć nadmiar oleju.
- Na sos połączyć sok z cytryny, skórkę, musztardę i oliwę z oliwek, dobrze wymieszać, dodać sól i pieprz.
- Ugotowane jajka obrać i pokroić w koła. Na talerzu ułóż liście sałaty, wymieszaj z grzybami i jajkami. Polać dressingiem i wymieszać. Na sałatkę ułóż naleśniki z twarogiem i podawaj.
Sałatka z awokado z paluszkami krabowymi i sosem serowo-śmietanowym
To naprawdę popularna sałatka. Natalia Antipovaautorka przepisu i nasza czytelniczka: „Tę delikatną i sycącą sałatkę gotuję na święta, a nawet w weekendy. Czasami, żeby sałatka nie znudziła się, dodaję do niej trochę jabłka, potem świeżego ogórka pokrojonego w drobną kostkę lub czerwoną rybę. Jedno pozostaje niezmienne – główne składniki i twaróg.”
Sałatka z awokado z paluszkami krabowymi i sosem serowo-śmietanowym
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 2 dojrzałe awokado
- 1 mały ogórek sałatkowy
- 200 g paluszków krabowych
- liście 2 gałązek koperku
- pół małej papryczki chili, bez nasion i błonek
- 200 g sera twarogowego
- 0,5-1 łyżeczka ugryzienie jabłka lub ryż
- 1 łyżeczka ocet balsamiczny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Łyżką wydrążamy miąższ, zachowując skórkę. Miąższ pokroić na kawałki, ogórek i paluszki krabowe pokroić w drobną kostkę. Posiekaj koperek i pieprz tak drobno, jak to możliwe.
- Aby przygotować sos, wymieszaj serek śmietankowy i cały ocet. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z przygotowanymi składnikami. Zamieszać.
- Napełnij skórkę awokado sałatką z serka śmietankowego. Podawaj natychmiast.
Sałatka rosyjska z wędzonym łososiem i pikantnym sosem śmietanowo-serowym
Sałatkę tę można podawać tradycyjnie, wymieszaną w salaterce, ale efektownie prezentuje się w formie quenelli na pieczywie, tostach czy nawet grubych gofrach belgijskich. Dla nas połączenie kwaśnej śmietany i twarogu można porównać jedynie do bardzo smacznego i harmonijnego majonezu, a w tym przypadku jest znacznie lepiej. Przepis z Jurij Kowalczuk, szef kuchni z Suzdal.
Sałatka rosyjska z wędzonym łososiem i pikantnym sosem śmietanowo-serowym
Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:
- 6 jaj przepiórczych
- 100 g mrożonego zielonego groszku
- 250 g gotowanych ziemniaków
- 120 g gotowanej marchewki
- 3 jajka na twardo
- 300 g łososia wędzonego na gorąco
- 70 g czerwonego kawioru
- koperek do dekoracji
- sól
Do tankowania:
- 50 g kwaśnej śmietany 20% tłuszczu
- 50 g twarogu
- 100 g domowego majonezu
- 35 g słodkiego sosu chili
- 15 g sosu sojowego
- Jajka przepiórcze gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 2 minuty. Napełnij zimną wodą. Muszą być ugotowane na miękko.
- Blanszuj zielony groszek we wrzącej wodzie przez 40 sekund. Spłucz lodowatą wodą. Ziemniaki, marchewkę i jaja kurze pokroić w kostkę o boku 5 mm.
- Do dressingu wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj trochę soli. Dodać do przygotowanych produktów, wymieszać.
- Łososia pokroić w płatki. Większość ryb pokroić na małe kawałki, zostawiając kilka dużych kawałków do podania.
- Wymieszaj posiekaną rybę z mieszanką warzywną. Łyżką uformuj 3 quenelle na porcję. Ułóż je na talerzach, obok nich leżą przekrojone na pół jajka przepiórcze. Udekoruj rybą, drobno posiekanym koperkiem i czerwonym kawiorem. Sałatkę podawaj natychmiast z serkiem śmietanowym i sosem śmietanowym.
Sałatka z musem twarogowym i galaretką jabłkową
Sałatka ta została wymyślona przez przypadek. Szef kuchni Wiaczesław Kazakow Przygotowałam je wyłącznie z poczucia sprzeczności, ale w rezultacie absolutnie wszystkim smakowało. Nie jest to oczywiście danie na co dzień. Tę sałatkę z serkiem śmietankowym należy przygotować na specjalną okazję lub dla wyjątkowego smakosza, chociaż wszystkie składniki są dość przystępne.
Sałatka z musem twarogowym i galaretką jabłkową
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 1 mała głowa…