Sałatki z surowych buraków

Sałatki z surowych buraków

Sałatki z surowych buraków

Aleksandra Kutuzowa 13 listopada 2023 r5.00(2)Dodaj do ulubionychUdział

Sałatka z surowych buraków kojarzy się wielu osobom ze zdrowym odżywianiem, dietą, oczyszczaniem organizmu i wegetarianizmem. Danie, które wydaje się „bez smaku i smutne”, może nie tylko być zdrowe, ale także urozmaicić każdą dietę, a nie tylko zdrowy tryb życia. Sałatka z surowych buraków daje nam długotrwałe uczucie sytości, a jednocześnie pozostaje lekka i smaczna. Najważniejsze jest, aby wybrać godny dodatek do głównego składnika w postaci warzyw, ziół, przypraw i dressingów – a sałatka z buraków ozdobi każdy stół.

Treść artykułu:

  • Sałatka z buraków, marchwi i groszku z kaszą jaglaną
  • Sałatka z buraków i marchwi z granatem
  • Sałatka z buraków i marchwi
  • Sałatka ze szczawiu, kapusty pekińskiej i buraków
  • Wielkopostna sałatka z buraków i marchewki „po koreańsku”
  • Sałatka szczotkowana z kapusty, buraków i marchwi
  • Sałatka z buraków i zielonej rzodkiewki po tatarsku
  • Sałatka z rukolą, burakami, mandarynkami i orzechami

Sałatki z surowych buraków mogą mieć minimalistyczny skład lub dość urozmaicony. Wystarczy wymieszać buraki z marchewką lub rzodkiewką i mamy gotową sałatkę na lunch lub kolację. A dodając do buraków orzechy, suszone owoce, mandarynki lub pomarańcze, otrzymasz jasne, świąteczne danie! Ucieszą się z tego nie tylko zwolennicy PP przy Twoim stole, ale także każdy gość.

Buraki dobrze komponują się z kapustą i sałatkami liściastymi, chętnie witają w swoim towarzystwie ser, czosnek i zioła. Spróbuj zmieszać surowe buraki ze szpinakiem lub zieloną bazylią, a będziesz mile zaskoczony świeżym smakiem tej sałatki.

Nie bój się eksperymentować i dodawaj różne zboża do surowej sałatki z buraków – to połączenie będzie prawdziwym dobrodziejstwem dla pożywnego dodatku. Modna komosa ryżowa, klasyczna kasza jaglana czy egzotyczny kuskus będą doskonałą parą dla warzyw korzeniowych. Surowe buraki można łączyć z gotowaną wołowiną lub ozorem, pieczonym kurczakiem lub indykiem, gotowaną lub smażoną rybą.

Ponieważ surowe buraki są dość twardym warzywem korzeniowym, możesz spróbować różnych rodzajów kawałków, ale najlepszą opcją w przypadku sałatki będą cienkie paski. Większe plastry należy jednak przechowywać w gorącej marynacie. Aby to zrobić, wymieszaj i gotuj w rondlu przez kilka minut 200 ml wody, 50 ml octu, 50 g cukru, 1 liść laurowy, 1 goździk i powstałą mieszaniną zalej buraki przez 15-20 minut, a następnie włożyć do lodówki do całkowitego wystygnięcia. Takie buraki nabiorą jaśniejszego smaku i pięknego koloru. A miłośnikom egzotycznych i pikantnych smaków z pewnością przypadnie do gustu połączenie buraków z marynatą miodowo-imbirową. Aby go przygotować, wymieszaj 2 łyżki. l. olej roślinny, 1 łyżka. l. płynny miód, 2 łyżki. l. ocet jabłkowy, 2 ząbki mielonego czosnku i 1 łyżka. l. starty korzeń imbiru, 0,5 łyżeczki. sól. Marynatę dobrze wymieszać z 500 g cienkich plastrów surowych buraków i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Sałatka ta będzie oryginalnym dodatkiem do każdego grillowanego mięsa.

Smak sałatki z surowych buraków w dużej mierze zależy od sosu. Surowe buraki dobrze komponują się z oliwą i aromatycznym olejem roślinnym, jogurtem i kwaśną śmietaną. Ziemisty, ziołowy smak buraków dobrze uzupełniają soki cytrusowe, ocet, marynowane warzywa, kwaśne jabłka, a nawet żurawina.

Nie zapomnij o przyprawach. Jeśli w sałatce z burakami będzie składnik mięsny, doskonałym dodatkiem będzie kolendra lub kminek podsmażony na suchej patelni, a następnie zmielony w moździerzu – ich goryczka nie tylko stworzy ciekawe połączenie ze słodyczą i ziołowym aromatem buraków , ale także nada potrawie lekką, orientalną nutę.

Buraki przyjaźnią się z cynamonem, a nawet curry. Spróbuj dodać małą szczyptę do super zdrowego pędzelka do sałatek, a będziesz mile zaskoczony nowym połączeniem smaków.

Jeszcze ciekawsze rozwiązania znajdziesz w selekcji, którą poświęciliśmy sałatkom z surowych buraków.

Sałatka z buraków, marchwi i groszku z kaszą jaglaną

Ta pyszna sałatka z buraków, marchewki i groszku z kaszą jaglaną może stanowić kompletne danie na zdrowy lunch lub kolację. Chrupiące marchewki i buraki, delikatny groszek, maślane awokado i kasza jaglana – w tej sałatce zebrano tak wiele różnych tekstur, że z pewnością nie można jej nazwać nieciekawą. A ile zawiera witamin i mikroelementów!

Sałatka z buraków, marchwi i groszku z kaszą jaglaną
Sałatka z buraków, marchwi i groszku z kaszą jaglaną

Do przygotowania sałatki z buraków potrzebujesz:

  • 80 g rukoli
  • 1/2 szklanki prosa
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 średni burak
  • 1 średnia marchewka
  • 1 awokado
  • 1/3 szklanki pestek dyni lub migdałów

Do tankowania:

  • 3 łyżki l. oliwa z oliwek
  • 3 łyżki l. ocet jabłkowy
  • 2 łyżki l. sok z limonki
  • 2 łyżki l. Miód
  • 1 łyżeczka musztarda
  • Po 2 gałązki mięty i kolendry
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Kaszę prosową namoczyć na 2 godziny. Następnie opłucz kaszę jaglaną, aż woda będzie czysta i włóż ją do rondla. Zalać 3 szklankami wrzącej wody, dodać sól i gotować do miękkości. Ułożyć na sicie i ostudzić.
  2. Groch gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 5 minut. Następnie odcedź go na durszlaku i opłucz zimną wodą.
  3. Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu i praż pestki dyni lub migdały na złoty kolor. Ułożyć na talerzu i ostudzić.
  4. Do dressingu drobno posiekaj kolendrę i liście mięty. W małej misce połącz wszystkie składniki sosu i wymieszaj, aby pokryć się nim.
  5. Buraki i marchewkę obrać i pokroić w bardzo cienkie paski. Obierz awokado i pokrój w małą kostkę.
  6. W dużej misce wymieszaj buraki, marchewkę, awokado, kaszę jaglaną i groszek. Dodaj rukolę i polej sałatkę sosem. Przed podaniem posyp sałatkę pestkami dyni.

Przy okazji: jeśli nie lubisz kaszy jaglanej, spróbuj zastąpić ją komosą ryżową, kuskusem, a nawet drobnym makaronem risoni – w takich opcjach sałatka będzie nie mniej smaczna i ciekawa.

Uwaga dla gospodyni domowej: wybierając awokado do sałatki, upewnij się, że na skórce owocu nie ma wgnieceń ani plam. Zwróć także uwagę na ogonek – w przejrzałych owocach jest prawie czarny i oczywiście lepiej go nie kupować.

Sałatka z buraków i marchwi z granatem

Sałatka z buraków i marchwi z granatem to doskonały, lekki i smaczny zamiennik ciężkich i wysokokalorycznych dodatków. Spróbuj zastąpić nimi zwykłe płatki zbożowe lub makaron w jednym z posiłków. Porcja tej sałatki zapewni Twojemu organizmowi niezbędną ilość błonnika, sprawi, że poczujesz się syty, a już wkrótce zauważysz zmiany w obwodzie talii.

Sałatka z buraków i marchwi z granatem
Sałatka z buraków i marchwi z granatem

Do przygotowania sałatki z buraków potrzebujesz:

  • 1 duży burak
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 duża pęczek pietruszki
  • 1/2 szklanki nasion granatu
  • 3 łyżki l. nasiona dyni
  • 1 łyżka. l. sok z cytryny
  • 1 łyżeczka Miód
  • 1,5 łyżki. l. sos granatowy narsharab
  • 1,5 łyżki. l. oliwa z oliwek
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  1. Na suchej patelni na średnim ogniu praż pestki dyni na złoty kolor, około 3 minuty. Przełożyć do miski i ostudzić.
  2. Dokładnie umyj buraki i marchewkę, obierz warzywa i zetrzyj je na średniej tarce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Oddziel liście pietruszki od łodyg i drobno posiekaj.
  3. Wszystkie płynne składniki sosu wymieszać w pojemniku, dodać sól i pieprz.
  4. Do miski włóż buraki, marchewkę, pietruszkę i cebulę, wymieszaj i polej dressingiem. Posypujemy pestkami granatu, a na wierzchu sałatki układamy pestki dyni.

Nawiasem mówiąc: surowe buraki są bardzo przydatne dla osób z nadwagą; można je jeść prawie codziennie. Ponadto warzywo korzeniowe jest źródłem ogromnej ilości witamin, eliminuje toksyny i korzystnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Uwaga dla gospodyni: wszelkie nasiona i orzechy będą pasować do tej sałatki, wybierz te, które lubisz. Ale nie zapominaj, że nasiona i orzechy są bogate w kalorie! Dlatego używaj ich w naczyniu z umiarem.

A tym, którzy nie są przeciwni eksperymentom, spodoba się połączenie tej sałatki z miękkim marynowanym serem.

Sałatka z buraków i marchwi

Sałatka z buraków i marchwi z nowych zbiorów stanie się prawdziwą bombą witaminową w diecie każdej osoby dbającej o swoje zdrowie i sylwetkę. A oryginalny i smaczny dressing na bazie jogurtu, przypraw i chrupiących orzeszków ziemnych ożywi danie i nie pozwoli się nudzić nawet osobom na diecie.

Sałatka z buraków i marchwi
Sałatka z buraków i marchwi

Do przygotowania sałatki z buraków potrzebujesz:

  • 3-4 małe młode buraki
  • 3-4 małe młode marchewki
  • 1 opakowanie (125 ml) jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek zielonej cebuli
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta chili w proszku
  • 50 g solonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka płynny miód
  1. Najpierw przygotuj sos, mieszając w małej misce jogurt, miód, chili i imbir. Gotowy dressing włóż do lodówki.
  2. Buraki i marchewkę dobrze opłucz, obierz, zetrzyj na grubej tarce i przełóż do miski.
  3. Umyj zieloną cebulę, usuń korzenie, jeśli są na białej części, osusz i drobno posiekaj.
  4. Orzeszki ziemne posiekaj nożem w dużą kostkę i dodaj do sałatki wraz z zieloną cebulą.
  5. Sosem polej sałatkę, dobrze wymieszaj i posmakuj – według uznania możesz dodać sałatkę do soli.

Przy okazji: jeśli chcesz, możesz także doprawić tę sałatkę kwaśną śmietaną lub spróbować zastąpić bazę sosu na bazie sfermentowanego mleka mieszanką ulubionego oleju roślinnego z sokiem z cytryny lub pomarańczy.

Uwaga dla gospodyni domowej: nie wyrzucaj wierzchołków młodych buraków! Można z niego przygotować osobne, pyszne danie: wystarczy udusić liście buraków z czosnkiem i ulubionymi przyprawami i podawać jako dodatek do mięsa lub drobiu.

Sałatka ze szczawiu, kapusty pekińskiej i buraków

Sałatka ze szczawiu, kapusty pekińskiej i buraków przyciąga połączeniem smaków, a także modnym obecnie nietypowym, azjatyckim akcentem. Sałatka ta stanie się kompletną pikantną przekąską nawet na świątecznym stole, a jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu.

Sałatka ze szczawiu, kapusty pekińskiej i buraków
Sałatka ze szczawiu, kapusty pekińskiej i buraków

Do przygotowania sałatki z buraków potrzebujesz:

  • 2 średnie buraki
  • 400 g kapusty pekińskiej
  • 60 g szczawiu
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki mielony imbir
  • 1 łyżeczka ocet ryżowy
  • 3 łyżki l. oliwa z oliwek
  • 1 łyżka. l. sok z limonki
  • 1 łyżka. l. sos sojowy
  • sól do smaku
  1. Przygotuj wszystkie składniki: kapustę dokładnie opłucz i osusz papierowymi ręcznikami. Usuń grube łodygi, a pozostałe warzywa pokrój w bardzo cienkie paski.
  2. Szczaw opłucz pod bieżącą wodą, usuń zanieczyszczenia i uszkodzone liście, osusz ręcznikiem. Łodygi można również usunąć, a liście posiekać bardzo drobno.
  3. Buraki umyj, a następnie obierz je za pomocą noża do obierania. Zetrzyj warzywo na grubej tarce lub specjalnej tarce do koreańskiej marchwi.
  4. Przygotuj dressing. Przełóż czosnek przez prasę. Połącz ocet ryżowy z oliwą z oliwek i delikatnie wymieszaj widelcem. Dodać czosnek, sos sojowy, sok z limonki, imbir, sól do smaku i wymieszać.
  5. Przygotuj głęboką miskę na sałatkę, włóż do niej kapustę pekińską, szczaw, buraki i polej wszystko dressingiem. Zamieszać. W razie potrzeby posyp ziołami.

Przy okazji: sałatkę ze szczawiu, kapusty pekińskiej i buraków można uzupełnić nasionami sezamu. Przed dodaniem go do potrawy można go lekko podsuszyć na suchej patelni. Będzie bardziej pachnąco.

Uwaga dla gospodyni: przed dodaniem buraków do sałatki ze szczawiu, kapusty pekińskiej i buraków należy je marynować przez kilka godzin w ryżu lub innym occie. W ten sposób będzie smakować lepiej.

Wielkopostna sałatka z buraków i marchewki „po koreańsku”

Wielkopostna sałatka z buraków i marchewki „po koreańsku”…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja