Sałatki z serem Adyghe na lato
Elena Moskalenko 13 czerwca 2023 r4,25 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Ser Adyghe to nasza odpowiedź na włoską ricottę, grecką fetę i indyjski paneer. Latem przygotowujemy sałatki z serem Adyghe.
Ser Adyghe to specjalność na tyle uniwersalna i smaczna, że doskonale prezentuje się w daniach różnej wielkości – od zup po ciasta. A ser Adyghe odkryłam jako bazę do eleganckich sałatek. Kilka prostych dodatków: jagoda, gałązka estragonu czy igiełki rozmarynu – to wszystko sprawia, że ser Adyghe ukazuje swoje najlepsze walory gastronomiczne.
Sałatka kanapkowa z serem Adyghe
Sałatka kanapkowa z serem Adyghe
Co potrzebujesz na 4 porcje:
- 8 plasterków sera Adyghe
- 2 łyżki kozi ser śmietankowy
- 100 g świeżych malin
- 200 g mrożonych malin
- 125 g sałatki boćwinowej
- 60 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki Miód
- 1 łyżka. sok z limonki
- 6 łyżek okruchy pistacji
- garść obranych pistacji
- 3 łyżki ocet winny na czosnku i malinach
- 1 łyżka. różowy pieprz
- 1 gałązka rozmarynu
- olej roślinny do smażenia
Co zrobić:
Do koziego sera dodaj miód, sok z limonki i 2 łyżki. okruchy pistacji. Wymieszaj i posmaruj tą mieszanką 4 plasterki sera Adyghe, każdy przykryj tym samym plasterkiem Adyghe jak kanapkę i delikatnie dociśnij.
Ubij jajko widelcem. Kanapki Adyghe maczamy w jajku, chleb w bułce pistacjowej i smażymy z obu stron na oleju.
Przygotuj sos: maliny zamroź, zmiksuj w blenderze, przetrzyj przez sito, dodaj pół szklanki wody, ocet winny, cukier i gotuj przez 15 minut, aż cukier się rozpuści, dopraw różowym pieprzem i gałązką rozmarynu. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, usuń rozmaryn.
Na talerzu ułóż liście boćwiny, na wierzch ułóż kanapki Adyghe i polej sosem malinowym. Podawać z pistacjami i świeżymi malinami.
Sałatka z ciecierzycy i wędzonego sera Adyghe
Sałatka z ciecierzycy i wędzonego sera Adyghe
Co potrzebujesz na 4 porcje:
- 2/3 szklanki ciecierzycy
- 150 g wędzonego sera Adyghe
- 1 główka mini sałaty rzymskiej
- 1 jabłko Babci Smith
- 6-8 ogórków marynowanych
- 2 łodygi selera
- 30 g świeżego estragonu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonez
- 4 łyżki niesłodzony jogurt
- 3 łyżki sok z limonki
- 1 łyżka. musztarda stołowa
- 1 łyżeczka brązowy cukier
- 1 łyżka. olej ryżowy
- szczypta nasion kminku
- sól do smaku
- wędzona ostra papryka do podania
Co zrobić:
Namocz ciecierzycę przez noc. Następnie zagotuj z kminkiem, odcedź wodę, ostudź ciecierzycę.
Sałatę rzymską rwiemy rękami. Seler obieramy z włókien wzdłużnych i drobno siekamy. Jabłko i ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Usuń liście z estragonu i posiekaj.
Ser Adyghe pokroić w kostkę.
Nieobrany ząbek czosnku rozgnieć płaską stroną noża, rozpuść go w gorącym oleju i podsmaż w nim ser na złoty kolor.
Do tankowania. Zetrzyj ząbek czosnku na średniej tarce i zmiel z cukrem na pastę. Dodać majonez, jogurt, musztardę i sok z limonki. Lekko dodaj sól i ubijaj, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać i doprawić sosem. Podawać posypane gorącą wędzoną papryką.
Sałatka z serem Adyghe i marmoladą żurawinową
Sałatka z serem Adyghe i marmoladą żurawinową
Co potrzebujesz na 4 porcje:
- 100 g wędzonego sera Adyghe
- 4 łyżki l. mąka migdałowa
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- plasterki migdałów
- mieszanka sałat z kukurydzy i radicchio
- garść świeżej żurawiny
- olej winogronowy do smażenia
Na marmoladę:
- 200 g mrożonej żurawiny
- 3-4 gałązki estragonu
- 4 łyżki ocet winny z estragonem i czarną porzeczką
- 6 łyżek brązowy cukier
- 1 łyżka. zmielona mieszanka 4 pieprzów
- 4 ziarna pieprzu cytrynowego
- 1 łyżeczka agar-agar
Co zrobić:
Wędzony ser Adyghe pokroić w plasterki, a foremką do ciastek wycinać serca.
Ubij jajko. Ser panierujemy w jajku i mące migdałowej.
Ząbek czosnku rozgnieć płaską stroną noża, rozpuść go w oleju winogronowym i podsmaż ser.
Na marmoladęZamrożoną żurawinę zmiksuj w blenderze, zalej pół szklanki wody i przetrzyj przez sito. Dodać cukier, ocet winny, gałązki estragonu, mieszankę pieprzu cytrynowego i mielonego pieprzu, doprowadzić do wrzenia i trzymać na kuchence aż do rozpuszczenia cukru. Usuń gałązki estragonu.
W osobnym kubku rozpuścić agar-agar we wrzącej wodzie, dodać do żurawiny, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Na płaskie, szerokie naczynie wylać masę żurawinową tak, aby warstwa nie przekraczała 0,7 cm, poczekaj, aż marmolada stwardnieje, a następnie foremką do ciastek wytnij serca – w liczbie równej liczbie serc. Pozostałą marmoladę rozgnieć widelcem.
Na talerzu ułóż mieszankę sałat, świeżą żurawinę, serduszka serowe, a na wierzch marmoladę. Posypać płatkami migdałów i marmoladą.
Ilustracje: Elena Moskalenko
Elena Moskalenko: „Mieszkam na Uralu, w Czelabińsku. Dziennikarka i córka trzykrotnego majora lotnictwa rosyjskiego. „Złoty Rekin” Okręgu Federalnego Uralu jako najlepszy dziennikarz-analityk. „Złoty Cierń Wielbłąda” w kategorii „Język rosyjski”. Uwielbiam czytać, uwielbiam czytać dobre rzeczy, w literaturze cenię subtelną psychologię, humor i nienaganny dowcip, w muzyce – francuską pieśń, rosyjski Szewczuk i nierosyjskie dire straits. Kocham pyszną kuchnię i kocham politykę, która nie jest służalcza, odważna… Podobnie jak Marlena Dietrich uwielbiam pysznie gotować i pysznie leczyć.”
Elena Moskalenko na :
Lunch dyniowy Lena Moskalenko, stała uczestniczka naszych konkursów, dziennikarka i blogerka, proponuje lunch dyniowy. Jej pomysły kulinarne wprowadzą nowe kolory w sezon dyniowy… Zobacz więcej…
Dania z komosą ryżową Dietetycy twierdzą, że komosa ryżowa to jedyne ziarno na świecie, które zawiera wszystkie aminokwasy potrzebne człowiekowi. Tym zbożem nakarmiono miliony ludzi… Zobacz więcej…
Monolunch z buraków Przepisy z burakami – ciepła sałatka z buraków i wątróbki króliczej, Zupa puree z pieczonych buraków, Zapiekanka z twarogu z żurawiną, burakami i skórką pomarańczową Zobacz więcej…
Przepisy z zieloną kaszą gryczaną Aby przygotować wieloposiłkowy posiłek z zielonej kaszy gryczanej, należy ją wykiełkować. Odliczyłam po 7,5 łyżki płatków do każdego dania i umyłam… Zobacz dalej…
Konfitury z marchwi Elena Moskalenko spojrzała na marchewkę świeżymi oczami. W rezultacie mamy jasne i pozytywne konfitury z marchwi, które szczególnie sprawdzają się zimą! Zobacz więcej…
Naleśniki Uwielbiam naleśniki za ich prostotę, za bujny rodowód gastronomiczny, za ich kulinarną różnorodność i ogólny podtekst kulturowy. Zobacz więcej…
Monolunch z kuskusem Kuskus jest cudowny w rosyjskiej solance rybnej, w libańskim tabbouleh i na deserze żydowskim – pełnoprawny lunch z kuskusem od Eleny Moskalenko! Zobacz więcej…
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Ser Adyghe #Sałatki #jak gotować #Elena Moskalenko #Ser Adyghe #Sałatki Z SeremPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
22 października 2014 r
…och, co za hojna pochwała!!! Dziękuję Kasiu!!!
00Odpowiedź
10 sierpnia 2014
Brawo, Eleno! Niezwykła interpretacja sera Adyghe! Ja, Adyghe, jestem pod wrażeniem Rzeczywiście, nasza odpowiedź dla Chamberlains! Dziękuję za przepisy
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych