Sałatki z ogórków i jajek, 15 prostych przepisów
Aleksandra Kutuzowa 31 października 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Sałatki z ogórków i jajek to proste danie znane każdemu z dzieciństwa. Doprawiane majonezem lub kwaśną śmietaną, takie sałatki podawano na stół w każdym domu, czasem z dodatkiem cebuli, kopru czy pietruszki. To połączenie stało się znane każdemu i właściwie na co dzień często kojarzone z sowiecką stołówką lub prostą domową kuchnią bez żadnych dodatków.
Treść artykułu:
- Sałatka z ogórka, jajka i szczawiu
- Sałatka z ogórków i jajek z dressingiem koperkowym
- Sałatka z jajkami na twardo i ogórkami
- Sałatka z ogórka, jajka i rzodkiewki
- Sałatka z kapustą pekińską i paluszkami krabowymi
- Sałatka ze smażonymi ziemniakami i jajkiem w koszulce
- Sałatka z młodych warzyw i jajek
- Sałatka z jajkami, piklami i grzybami
- Sałatka ryżowa z ogórkami i jajkami
- Sałatka ziemniaczana z jajkami i piklami
- Sałatka z ogórków i jajek z kiełbasą
- Sałatka z ogórków i jajek z bułeczkami z szynką
- Kanapka z sałatką z ogórka i jajka
- Sałatka jajeczna z ogórkami i boczkiem
- Sałatka jajeczna z ogórkami na grzance
Co jednak stoi na przeszkodzie, aby poeksperymentować z tymi składnikami i urozmaicić klasyczną prezentację sałatek z ogórków i jajek? Przecież warto do tak pozornie banalnego zestawienia produktów dodać np. gotowany ryż czy popularny obecnie kuskus – i mamy już pełny obiad lub kolację. Ciekawą opcją może być również dodatek ziemniaków, zielonego groszku czy grzybów, który jest odpowiedni dla wegetarian, natomiast mięsożercy docenią połączenie takiej sałatki z wędlinami, wędlinami czy mięsem gotowanym.
Świeży ogórek można łatwo zastąpić solonym lub lekko solonym, a pikantny smak i chrupkość korniszonów dosłownie sprawią, że proste danie sowieckiej gastronomii zabłyśnie nowymi odcieniami smakowymi.
Możesz także wykazać się oryginalnością i zastąpić zwykłe sosy majonezowe lub kwaśną śmietaną opcjami z jogurtu i zsiadłego mleka, dodając ulubione warzywa, zioła i przyprawy. Natomiast zwolennicy zdrowej diety i nie tylko, docenią opcje na bazie oleju roślinnego, musztardy i np. soku cytrusowego. Nawiasem mówiąc, specyficzny smak kaparów i drobno posiekanych oliwek również nie będzie nie na miejscu w takich dressingach i tylko ozdobi danie.
Możesz spróbować zastąpić zwykłe krojenie takich sałatek azjatycką techniką „łamanych warzyw” lub na przykład spróbować pokroić ogórki w wstążki za pomocą obieraczki do warzyw – takie opcje podawania dania z pewnością zaskoczą Twoich gości i bliskich. A rozcierając składniki i dodając do nich np. tuńczyka i ulubiony sos, otrzymamy już pastę sałatkową, którą można podawać z pieczywem i bułką, zawinąć w chlebek pita, a nawet uformować w maleńkie kanapki, które zwykle podaje się z tradycyjną angielską herbatką.
W poniższym wyborze zebraliśmy dla Ciebie 15 ciekawych przepisów na sałatkę z ogórków i jajek, po wypróbowaniu których przekonasz się, że nawet najprostsze danie może Cię zaskoczyć:
Sałatka z ogórka, jajka i szczawiu
Pierwszy w naszej selekcji to prosty, łatwy przepis – sałatka ze szczawiu i ogórka. Można to nazwać podstawowym. A Ty z kolei możesz zmieniać składniki i dressingi, za każdym razem otrzymując nowe danie. Pierwszą rzeczą, którą można zmienić, jest skład zieleni. Dodaj ulubioną natkę pietruszki, kolendrę lub bazylię. Jest to również możliwe.
Eksperymentuj z dressingami, a danie zabłyśnie nowymi kolorami. Sugerujemy gotowanie z sosem śmietanowym. Ale można też po prostu skropić oliwą z oliwek i kroplą soku z cytryny. Ten sam sok z cytryny wraz z sosem sojowym i kwaśną śmietaną nada sałatce orientalne odcienie.
Sałatka z ogórka, jajka i szczawiu
20 min, 6 porcji
- szczaw – 120 g
- ogórki krótkie – 3 szt.
- jajka – 3 szt.
- zielona cebula – 3 pióra
- koperek – 4 gałązki
- śmietana – 60 g
- musztarda – 5 g
- sól – 5 g
- pieprz czarny mielony – 3 g
- Przygotuj wszystkie składniki do przygotowania sałatki ze szczawiu i ogórka. Jajka włóż do rondla, dodaj wodę i zagotuj. Gotuj około 7-10 minut. Możesz dodać trochę soli do wody, aby zapobiec pękaniu muszli. Ostudzić i obrać.
- Dokładnie opłucz cebulę i koperek pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Odetnij twarde łodygi i posiekaj warzywa osobno.
- Świeże ogórki płuczemy oddzielnie, suszymy i odcinamy ogonki. Pokrój owoce losowo. Najlepiej wyglądają w sałatce w formie słomek.
- Szczaw również opłucz, a następnie dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij szorstkie ogonki i porwij liście na małe kawałki.
- Na płaskim talerzu połączyć szczaw, cebulę, koperek, ogórki i wymieszać. Można dodać trochę soli do smaku. Jajka pokroić na ćwiartki i ułożyć losowo na warzywach.
- Na dressing wymieszaj śmietanę, musztardę, dopraw solą i mielonym czarnym pieprzem, wymieszaj. Sosem polej sałatkę i podawaj dobrze schłodzoną.
UWAGA DO GOSPODARKI
Co jeszcze można dodać do sałatki ze szczawiu i ogórka? Rzodkiewki oczywiście. Pod względem zawartości witaminy C może śmiało konkurować z owocami cytrusowymi. Cenne są także sole potasu, które są niezbędne w procesach metabolicznych i pracy serca.
PRZY OKAZJI
Zamiast zwykłych jajek spróbuj zrobić sałatkę ze szczawiu i ogórków z przepiórką. Będziesz potrzebować ich dwa razy więcej. Ale danie będzie wyglądać bardziej elegancko i świątecznie.
Sałatka z ogórków i jajek z dressingiem koperkowym
Najbardziej klasyczne połączenie: pomidory + ogórki + koperek + śmietana – ale w tej wersji sałatka z ogórków i jajek z dressingiem koperkowym nabiera nowego znaczenia. Sos (na bazie miękkiego twarogu dziecięcego, dzięki czemu nie jest płynny, ale smak śmietany zostaje zachowany) okazuje się bardzo piękny, jeśli przed zmieszaniem z resztą składników zrobimy jasnozielone puree z kopru i czosnku.
Sałatka z ogórków i jajek z dressingiem koperkowym
20 min, 4 porcje
- 4 średnie pomidory (400 g)
- 3 średnie ogórki (200 g)
- 4 średnie jajka C1
- 1 szklanka naturalnego twarogu baby (125 g)
Do tankowania:
- 50 g koperku
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- 1 łyżka. l. sok z cytryny (15 ml)
- 50 ml aromatycznego oleju słonecznikowego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Jajka ugotować w torebce, czas gotowania – 5 minut po zagotowaniu wody. Studzimy w lodowatej wodzie, ostrożnie odrywamy skorupkę, aby białko się nie stłukło.
- Do dressingu drobno posiekaj koperek i obrany czosnek, włóż do szklanki blendera zanurzeniowego, dodaj sól, zalej olejem i odstaw na 5 minut.
- Pomidory pokroić w plasterki, ogórki w plasterki.
- Zawartość szklanki zmielić blenderem zanurzeniowym na jednorodną pastę. Nie wyłączając silnika, stopniowo dodawaj twarożek i sok z cytryny, mieszaj, pieprz i w razie potrzeby dodaj więcej soli.
- Ogórki i pomidory wymieszać z dressingiem, ułożyć na talerzach, posypać połówkami jajek (jajka posolić i popieprzyć). Podawaj natychmiast.
PRZY OKAZJI
W zależności od upodobań, twaróg dziecięcy można zastąpić gęstym jogurtem greckim lub wybrać wersję klasyczną z kwaśną śmietaną.
UWAGA DO GOSPODARKI
Na około godzinę przed gotowaniem wyjmij jajka z lodówki. Jeśli jajka są zimne, skorupka może pęknąć podczas gotowania i część białka wycieknie.
Sałatka z jajkami na twardo i ogórkami
Sałatka z jajkami na twardo i ogórkami to szybki i łatwy obiad lub kolacja o każdej porze roku! Świeży ogórek, czerwona cebula i korniszony dodają sałatce wyrazistej chrupkości, a klasyczny francuski dressing z soku z cytryny, musztardy Dijon i oliwy z oliwek sprawia, że sałatka jest naprawdę dekadencka.
Sałatka z jajkami na twardo i ogórkami
25 min, 4 porcje
- 4 jajka na twardo
- 4 świeże ogórki
- 0,5 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki l. oliwa z oliwek
- 1 łyżka. l. sok z cytryny
- 1 łyżeczka Musztarda Dijon
- 3 korniszony
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
- Świeże ogórki pokroić w cienkie paski, umieścić na durszlaku, dodać sól i wymieszać. Pozostawić na 10 minut, aby odsączyć nadmiar płynu. Lekko wyciśnij sok łyżką stołową.
- Ogórki pokroić w paski. Jajka obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokroić w cienkie piórka, drobno posiekać czosnek. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i delikatnie wymieszać.
- Połącz oliwę z oliwek z 1 łyżką. l. sok z cytryny i musztarda Dijon, doprawić pieprzem i roztrzepać widelcem. Sosem polej sałatkę i wymieszaj. W razie potrzeby przed podaniem posypujemy grzankami z chleba zbożowego.
UWAGA DO GOSPODARKI
Oryginalnym rozwiązaniem byłoby dodanie do tej sałatki grzanek z chleba zbożowego – to nada sałatce dodatkowej pikanterii.
PRZY OKAZJI
Czerwona cebula ma zwykle słodszy i łagodniejszy smak niż białe odmiany. Ma dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż zwykła cebula i więcej witaminy C niż jabłka.
Sałatka z ogórka, jajka i rzodkiewki
Sałatka z rzodkiewki, ogórka i jajek „wyrosła” z naszej tradycyjnej sałatki „wiosennej”: ogórka, rzodkiewki, zieleniny i jajka na twardo. W tej wersji najczęściej doprawiamy go majonezem lub kwaśną śmietaną, a w naszym przypadku „odważonym” (czyli odsączonym z nadmiaru płynu) jogurtem. Barwę i smak dressingu zawdzięcza zmielonej w blenderze zieleniny. A metodę „ubijania” ogórków i rzodkiewek zapożyczono od Chińczyków: „ubijanie” ogórków, podobnie jak inne świeże warzywa, znacznie lepiej wchłania sos, jeśli krawędzie kawałków nie są gładkie, pokrojone nożem, ale nierówne, teksturowane.
Sałatka z ogórka, jajka i rzodkiewki
2 godziny + 20 minut, 4 porcje
- 1 duży pęczek rzodkiewek (ok. 200 g)
- 1 ogórek długoowocowy (około 200 g)
- 1 średni pęczek natki pietruszki (40 g)
- 1 średni pęczek koperku (40 g)
- 1-2 ząbki czosnku, opcjonalnie
- 4 duże jajka C0
- 400 g zsiadłego mleka
- 30 g majonezu
- 30 ml oleju roślinnego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- bagietka do podania
- Zsiadłe mleko umieścić na durszlaku wyłożonym ręcznikiem kuchennym i pozostawić do odcieknięcia na 1–4 godziny. Im dłużej zsiadłe mleko będzie odpływać, tym będzie gęstsze.
- Do sosu obierz i posiekaj czosnek, jeśli go używasz. Drobno posiekaj warzywa. Do szklanki blendera włóż zioła i czosnek. Dodaj sól, dodaj olej roślinny, ubijaj, aż będzie gładka. Dodaj trochę zsiadłego mleka i jeszcze trochę ubijaj. Dodać resztę zsiadłego mleka i wymieszać. Dodaj więcej soli i pieprzu.
- Ostrożnie włóż jajka do gorącej wody i gotuj na twardo przez 9 minut. Studzimy pod bieżącą zimną wodą i obieramy. Jajka doprawić majonezem i pieprzem.
- Odetnij łodygi i zieloną część rzodkiewki. Jeśli są bardzo świeże, zostaw na rzodkiewkach zielone łodygi o długości 1-2 cm. Każdą rzodkiewkę uderzamy czymś ciężkim (tłuczkiem do mięsa, rączką ciężkiego noża, rondelkiem), aż pęknie. Nie przesadzaj – rzodkiewki nie powinny rozpadać się na kawałki. Następnie podziel go na duże kawałki lub pokrój nożem.
- Stuknij ogórkiem tym samym przedmiotem, aby również pękł. Ogórek pokroić na średnie kawałki. Wymieszaj ogórki i rzodkiewki.
- Rzodkiewki wymieszać z ogórkami z zielonym dressingiem. Najpierw na talerzach ułóż sałatkę główną, a następnie masę jajeczną. Podawać natychmiast z bagietką.
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby jajka nie pękały podczas gotowania, należy wcześniej posolić wodę, w której będą gotowane. Sól zwiększa gęstość wody i nawet jeśli jajko pęknie, białko nie wycieknie.
PRZY OKAZJI
Dobrym rozwiązaniem byłoby „ubicie” warzyw w plastikowej torbie. Zapobiegnie to nie tylko rozsypywaniu się warzyw w różnych kierunkach, ale…