Sałatki z ogórków i jajek, 15 prostych przepisów

Sałatki z ogórków i jajek, 15 prostych przepisów

Sałatki z ogórków i jajek, 15 prostych przepisów

Aleksandra Kutuzowa 31 października 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Sałatki z ogórków i jajek to proste danie znane każdemu z dzieciństwa. Doprawiane majonezem lub kwaśną śmietaną, takie sałatki podawano na stół w każdym domu, czasem z dodatkiem cebuli, kopru czy pietruszki. To połączenie stało się znane każdemu i właściwie na co dzień często kojarzone z sowiecką stołówką lub prostą domową kuchnią bez żadnych dodatków.

Treść artykułu:

  • Sałatka z ogórka, jajka i szczawiu
  • Sałatka z ogórków i jajek z dressingiem koperkowym
  • Sałatka z jajkami na twardo i ogórkami
  • Sałatka z ogórka, jajka i rzodkiewki
  • Sałatka z kapustą pekińską i paluszkami krabowymi
  • Sałatka ze smażonymi ziemniakami i jajkiem w koszulce
  • Sałatka z młodych warzyw i jajek
  • Sałatka z jajkami, piklami i grzybami
  • Sałatka ryżowa z ogórkami i jajkami
  • Sałatka ziemniaczana z jajkami i piklami
  • Sałatka z ogórków i jajek z kiełbasą
  • Sałatka z ogórków i jajek z bułeczkami z szynką
  • Kanapka z sałatką z ogórka i jajka
  • Sałatka jajeczna z ogórkami i boczkiem
  • Sałatka jajeczna z ogórkami na grzance

Co jednak stoi na przeszkodzie, aby poeksperymentować z tymi składnikami i urozmaicić klasyczną prezentację sałatek z ogórków i jajek? Przecież warto do tak pozornie banalnego zestawienia produktów dodać np. gotowany ryż czy popularny obecnie kuskus – i mamy już pełny obiad lub kolację. Ciekawą opcją może być również dodatek ziemniaków, zielonego groszku czy grzybów, który jest odpowiedni dla wegetarian, natomiast mięsożercy docenią połączenie takiej sałatki z wędlinami, wędlinami czy mięsem gotowanym.

Świeży ogórek można łatwo zastąpić solonym lub lekko solonym, a pikantny smak i chrupkość korniszonów dosłownie sprawią, że proste danie sowieckiej gastronomii zabłyśnie nowymi odcieniami smakowymi.

Możesz także wykazać się oryginalnością i zastąpić zwykłe sosy majonezowe lub kwaśną śmietaną opcjami z jogurtu i zsiadłego mleka, dodając ulubione warzywa, zioła i przyprawy. Natomiast zwolennicy zdrowej diety i nie tylko, docenią opcje na bazie oleju roślinnego, musztardy i np. soku cytrusowego. Nawiasem mówiąc, specyficzny smak kaparów i drobno posiekanych oliwek również nie będzie nie na miejscu w takich dressingach i tylko ozdobi danie.

Możesz spróbować zastąpić zwykłe krojenie takich sałatek azjatycką techniką „łamanych warzyw” lub na przykład spróbować pokroić ogórki w wstążki za pomocą obieraczki do warzyw – takie opcje podawania dania z pewnością zaskoczą Twoich gości i bliskich. A rozcierając składniki i dodając do nich np. tuńczyka i ulubiony sos, otrzymamy już pastę sałatkową, którą można podawać z pieczywem i bułką, zawinąć w chlebek pita, a nawet uformować w maleńkie kanapki, które zwykle podaje się z tradycyjną angielską herbatką.

W poniższym wyborze zebraliśmy dla Ciebie 15 ciekawych przepisów na sałatkę z ogórków i jajek, po wypróbowaniu których przekonasz się, że nawet najprostsze danie może Cię zaskoczyć:

Sałatka z ogórka, jajka i szczawiu

Pierwszy w naszej selekcji to prosty, łatwy przepis – sałatka ze szczawiu i ogórka. Można to nazwać podstawowym. A Ty z kolei możesz zmieniać składniki i dressingi, za każdym razem otrzymując nowe danie. Pierwszą rzeczą, którą można zmienić, jest skład zieleni. Dodaj ulubioną natkę pietruszki, kolendrę lub bazylię. Jest to również możliwe.

Eksperymentuj z dressingami, a danie zabłyśnie nowymi kolorami. Sugerujemy gotowanie z sosem śmietanowym. Ale można też po prostu skropić oliwą z oliwek i kroplą soku z cytryny. Ten sam sok z cytryny wraz z sosem sojowym i kwaśną śmietaną nada sałatce orientalne odcienie.

Sałatka z ogórka, jajka i szczawiu
Sałatka z ogórka, jajka i szczawiu

20 min, 6 porcji

  • szczaw – 120 g
  • ogórki krótkie – 3 szt.
  • jajka – 3 szt.
  • zielona cebula – 3 pióra
  • koperek – 4 gałązki
  • śmietana – 60 g
  • musztarda – 5 g
  • sól – 5 g
  • pieprz czarny mielony – 3 g
  1. Przygotuj wszystkie składniki do przygotowania sałatki ze szczawiu i ogórka. Jajka włóż do rondla, dodaj wodę i zagotuj. Gotuj około 7-10 minut. Możesz dodać trochę soli do wody, aby zapobiec pękaniu muszli. Ostudzić i obrać.
  2. Dokładnie opłucz cebulę i koperek pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Odetnij twarde łodygi i posiekaj warzywa osobno.
  3. Świeże ogórki płuczemy oddzielnie, suszymy i odcinamy ogonki. Pokrój owoce losowo. Najlepiej wyglądają w sałatce w formie słomek.
  4. Szczaw również opłucz, a następnie dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij szorstkie ogonki i porwij liście na małe kawałki.
  5. Na płaskim talerzu połączyć szczaw, cebulę, koperek, ogórki i wymieszać. Można dodać trochę soli do smaku. Jajka pokroić na ćwiartki i ułożyć losowo na warzywach.
  6. Na dressing wymieszaj śmietanę, musztardę, dopraw solą i mielonym czarnym pieprzem, wymieszaj. Sosem polej sałatkę i podawaj dobrze schłodzoną.

UWAGA DO GOSPODARKI

Co jeszcze można dodać do sałatki ze szczawiu i ogórka? Rzodkiewki oczywiście. Pod względem zawartości witaminy C może śmiało konkurować z owocami cytrusowymi. Cenne są także sole potasu, które są niezbędne w procesach metabolicznych i pracy serca.

PRZY OKAZJI

Zamiast zwykłych jajek spróbuj zrobić sałatkę ze szczawiu i ogórków z przepiórką. Będziesz potrzebować ich dwa razy więcej. Ale danie będzie wyglądać bardziej elegancko i świątecznie.

Sałatka z ogórków i jajek z dressingiem koperkowym

Najbardziej klasyczne połączenie: pomidory + ogórki + koperek + śmietana – ale w tej wersji sałatka z ogórków i jajek z dressingiem koperkowym nabiera nowego znaczenia. Sos (na bazie miękkiego twarogu dziecięcego, dzięki czemu nie jest płynny, ale smak śmietany zostaje zachowany) okazuje się bardzo piękny, jeśli przed zmieszaniem z resztą składników zrobimy jasnozielone puree z kopru i czosnku.

Sałatka z ogórków i jajek z dressingiem koperkowym
Sałatka z ogórków i jajek z dressingiem koperkowym

20 min, 4 porcje

  • 4 średnie pomidory (400 g)
  • 3 średnie ogórki (200 g)
  • 4 średnie jajka C1
  • 1 szklanka naturalnego twarogu baby (125 g)

Do tankowania:

  • 50 g koperku
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 1 łyżka. l. sok z cytryny (15 ml)
  • 50 ml aromatycznego oleju słonecznikowego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Jajka ugotować w torebce, czas gotowania – 5 minut po zagotowaniu wody. Studzimy w lodowatej wodzie, ostrożnie odrywamy skorupkę, aby białko się nie stłukło.
  2. Do dressingu drobno posiekaj koperek i obrany czosnek, włóż do szklanki blendera zanurzeniowego, dodaj sól, zalej olejem i odstaw na 5 minut.
  3. Pomidory pokroić w plasterki, ogórki w plasterki.
  4. Zawartość szklanki zmielić blenderem zanurzeniowym na jednorodną pastę. Nie wyłączając silnika, stopniowo dodawaj twarożek i sok z cytryny, mieszaj, pieprz i w razie potrzeby dodaj więcej soli.
  5. Ogórki i pomidory wymieszać z dressingiem, ułożyć na talerzach, posypać połówkami jajek (jajka posolić i popieprzyć). Podawaj natychmiast.

PRZY OKAZJI

W zależności od upodobań, twaróg dziecięcy można zastąpić gęstym jogurtem greckim lub wybrać wersję klasyczną z kwaśną śmietaną.

UWAGA DO GOSPODARKI

Na około godzinę przed gotowaniem wyjmij jajka z lodówki. Jeśli jajka są zimne, skorupka może pęknąć podczas gotowania i część białka wycieknie.

Sałatka z jajkami na twardo i ogórkami

Sałatka z jajkami na twardo i ogórkami to szybki i łatwy obiad lub kolacja o każdej porze roku! Świeży ogórek, czerwona cebula i korniszony dodają sałatce wyrazistej chrupkości, a klasyczny francuski dressing z soku z cytryny, musztardy Dijon i oliwy z oliwek sprawia, że ​​sałatka jest naprawdę dekadencka.

Sałatka z jajkami na twardo i ogórkami
Sałatka z jajkami na twardo i ogórkami

25 min, 4 porcje

  • 4 jajka na twardo
  • 4 świeże ogórki
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki l. oliwa z oliwek
  • 1 łyżka. l. sok z cytryny
  • 1 łyżeczka Musztarda Dijon
  • 3 korniszony
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  1. Świeże ogórki pokroić w cienkie paski, umieścić na durszlaku, dodać sól i wymieszać. Pozostawić na 10 minut, aby odsączyć nadmiar płynu. Lekko wyciśnij sok łyżką stołową.
  2. Ogórki pokroić w paski. Jajka obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokroić w cienkie piórka, drobno posiekać czosnek. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i delikatnie wymieszać.
  3. Połącz oliwę z oliwek z 1 łyżką. l. sok z cytryny i musztarda Dijon, doprawić pieprzem i roztrzepać widelcem. Sosem polej sałatkę i wymieszaj. W razie potrzeby przed podaniem posypujemy grzankami z chleba zbożowego.

UWAGA DO GOSPODARKI

Oryginalnym rozwiązaniem byłoby dodanie do tej sałatki grzanek z chleba zbożowego – to nada sałatce dodatkowej pikanterii.

PRZY OKAZJI

Czerwona cebula ma zwykle słodszy i łagodniejszy smak niż białe odmiany. Ma dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż zwykła cebula i więcej witaminy C niż jabłka.

Sałatka z ogórka, jajka i rzodkiewki

Sałatka z rzodkiewki, ogórka i jajek „wyrosła” z naszej tradycyjnej sałatki „wiosennej”: ogórka, rzodkiewki, zieleniny i jajka na twardo. W tej wersji najczęściej doprawiamy go majonezem lub kwaśną śmietaną, a w naszym przypadku „odważonym” (czyli odsączonym z nadmiaru płynu) jogurtem. Barwę i smak dressingu zawdzięcza zmielonej w blenderze zieleniny. A metodę „ubijania” ogórków i rzodkiewek zapożyczono od Chińczyków: „ubijanie” ogórków, podobnie jak inne świeże warzywa, znacznie lepiej wchłania sos, jeśli krawędzie kawałków nie są gładkie, pokrojone nożem, ale nierówne, teksturowane.

Sałatka z ogórka, jajka i rzodkiewki
Sałatka z ogórka, jajka i rzodkiewki

2 godziny + 20 minut, 4 porcje

  • 1 duży pęczek rzodkiewek (ok. 200 g)
  • 1 ogórek długoowocowy (około 200 g)
  • 1 średni pęczek natki pietruszki (40 g)
  • 1 średni pęczek koperku (40 g)
  • 1-2 ząbki czosnku, opcjonalnie
  • 4 duże jajka C0
  • 400 g zsiadłego mleka
  • 30 g majonezu
  • 30 ml oleju roślinnego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • bagietka do podania
  1. Zsiadłe mleko umieścić na durszlaku wyłożonym ręcznikiem kuchennym i pozostawić do odcieknięcia na 1–4 godziny. Im dłużej zsiadłe mleko będzie odpływać, tym będzie gęstsze.
  2. Do sosu obierz i posiekaj czosnek, jeśli go używasz. Drobno posiekaj warzywa. Do szklanki blendera włóż zioła i czosnek. Dodaj sól, dodaj olej roślinny, ubijaj, aż będzie gładka. Dodaj trochę zsiadłego mleka i jeszcze trochę ubijaj. Dodać resztę zsiadłego mleka i wymieszać. Dodaj więcej soli i pieprzu.
  3. Ostrożnie włóż jajka do gorącej wody i gotuj na twardo przez 9 minut. Studzimy pod bieżącą zimną wodą i obieramy. Jajka doprawić majonezem i pieprzem.
  4. Odetnij łodygi i zieloną część rzodkiewki. Jeśli są bardzo świeże, zostaw na rzodkiewkach zielone łodygi o długości 1-2 cm. Każdą rzodkiewkę uderzamy czymś ciężkim (tłuczkiem do mięsa, rączką ciężkiego noża, rondelkiem), aż pęknie. Nie przesadzaj – rzodkiewki nie powinny rozpadać się na kawałki. Następnie podziel go na duże kawałki lub pokrój nożem.
  5. Stuknij ogórkiem tym samym przedmiotem, aby również pękł. Ogórek pokroić na średnie kawałki. Wymieszaj ogórki i rzodkiewki.
  6. Rzodkiewki wymieszać z ogórkami z zielonym dressingiem. Najpierw na talerzach ułóż sałatkę główną, a następnie masę jajeczną. Podawać natychmiast z bagietką.

UWAGA DO GOSPODARKI

Aby jajka nie pękały podczas gotowania, należy wcześniej posolić wodę, w której będą gotowane. Sól zwiększa gęstość wody i nawet jeśli jajko pęknie, białko nie wycieknie.

PRZY OKAZJI

Dobrym rozwiązaniem byłoby „ubicie” warzyw w plastikowej torbie. Zapobiegnie to nie tylko rozsypywaniu się warzyw w różnych kierunkach, ale…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja