Sałatki z frytkami: 7 przepisów

Sałatki z frytkami: 7 przepisów

Sałatki z frytkami: 7 przepisów

Roman Ryżow 08 grudnia 2023 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz

Zarówno dzieci, jak i dorośli uwielbiają sałatki z frytkami. I jak tu ich nie kochać?! Takie dania wyglądają bardzo jasno i elegancko. Już samym swoim wyglądem wzbudzają apetyt i poprawiają humor. Dzięki chrupiącym frytkom każda zwykła sałatka zmienia się, nabiera oryginalnego, bogatego smaku i staje się naprawdę świąteczna. Ponadto chipsy z cienko pokrojonego chleba, czerwonej cebuli i batatów dość często wykorzystuje się jako elementy dekoracyjne, a chipsy kukurydziane nacho najczęściej dodawane są nie tylko do sałatek, ale także podawane z daniami na ciepło.

Sałatki z frytkami

Treść artykułu:

  • Sałatka „Parus” z frytkami
  • Sałatka słonecznikowa
  • Ciepła sałatka Fritto z krewetek i bakłażana z chipsami z czerwonej cebuli
  • Sałatka z rukoli i krewetek z kremem balsamicznym i chipsami z batatów
  • Sałatka z kukurydzą, serem topionym i frytkami
  • Sałatka z frytkami i wędzonym kurczakiem
  • Sałatka z twarogiem, frytkami i kukurydzą

Jeśli chodzi o chipsy ziemniaczane, doskonale komponują się z kurczakiem (zarówno wędzonym, jak i po prostu gotowanym), kiełbaskami, grzybami i owocami morza. Tak naprawdę to właśnie z tymi smakami najczęściej sprzedawane są w sklepach. Chcesz, żeby Twoja zdrowa sałatka warzywna stała się ciekawsza i apetyczna? Wystarczy dodać garść chipsów. Jeśli chcesz zamienić banalną przystawkę w postaci smażonych pieczarek z kurczakiem w idealne danie świąteczne, z pomocą przyjdą także chipsy. Swoją drogą, w kuchni meksykańskiej istnieje tradycja: gulasze i sosy spożywa się z wykorzystaniem chipsów kukurydzianych nacho. Dlaczego nie skorzystać z tego pomysłu i zaproponować swoim gościom sałatki, które można zjeść z frytkami? Piękne, satysfakcjonujące i bez zbędnych brudnych naczyń.

Chipsy ziemniaczane można kupić w sklepie, ale lepiej ugotować je samodzielnie, zwłaszcza, że ​​nie zajmuje to dużo czasu i wcale nie jest trudne. Wystarczy rozgrzać piekarnik do 180°C, następnie ułożyć cienkie plasterki ziemniaków w jednej warstwie na gorącej, wstępnie natłuszczonej blasze do pieczenia (można je łatwo zrobić za pomocą robota kuchennego lub mandoliny). Przyszłe chipsy posyp solą, mieloną papryką, suszonym czosnkiem lub świeżo zmielonym czarnym pieprzem i piecz przez około 7-10 minut. Następnie plastry ziemniaków należy odwrócić i smażyć przez około 5 minut, aż będą pięknie złocistobrązowe.

Nawiasem mówiąc, w ten sam sposób możesz zrobić chipsy z tortilli kukurydzianej i chrupiące chipsy pita. Trzeba tylko uważać, żeby nie trzymać ich zbyt długo w piekarniku, bo bardzo szybko się przypalają.

A jeśli jesteś fanem zdrowego odżywiania, śmiało możesz zastąpić chipsy ziemniaczane lub chlebowe chipsami warzywnymi, na przykład z pasternaku, marchwi, korzenia selera, buraków, a nawet czerwonej cebuli. Można je łatwo przygotować w suszarce (suszenie). Chipsy nadają się do serwowania różnorodnych pasztetów, a także sałatek warzywnych. Tylko to, czego potrzebujesz na świąteczny stół.

I pamiętajcie – aby frytki nie zdążyły rozmoknąć, a pozostały chrupiące i apetyczne, należy dodawać je do sałatek czy przekąsek dopiero przed podaniem. W naszej ofercie znajdziesz 7 sprawdzonych, pysznych przepisów na sałatki z frytkami. Wybierz i gotuj!

Sałatka „Parus” z frytkami

Sałatka Żagiel» – To smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie nawet najbardziej niedoświadczony kucharz. Wystarczy posiekać wszystkie składniki i ułożyć je warstwami, posmarować majonezem, a następnie pozwolić im trochę „odpocząć” w lodówce. Tuż przed podaniem udekoruj sałatkę. Żagiel» frytki wszystko jest gotowe!

Sałatka
Sałatka

Żagiel» z chipsami

Aby przygotować sałatkę na 4 porcje, potrzebujesz:

  • wędzony filet z kurczaka 1 sztuka
  • majonez 200 gr
  • kukurydza konserwowa 150 gr
  • marchewka po koreańsku 150 gr
  • jajka 3 szt.
  • frytki 80 g (1 opakowanie)
  • koperek 1 gałązka
  • pietruszka 1 gałązka
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Wędzony filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę i wymieszać z 2 łyżkami majonezu. Na płaskim talerzu ułożyć pierścień grzewczy o średnicy około 18 cm, położyć na nim warstwę filetu z kurczaka z majonezem, wygładzić.
  2. Drobno posiekaj jajka na twardo, posiekaj koperek i natkę pietruszki. Jajka wymieszaj z ziołami, dodaj majonez.
  3. Na warstwie wędzonego kurczaka ułóż marchewkę po koreańsku. Wyrównaj to. Posmaruj majonezem i równomiernie rozłóż kukurydzę (najpierw odlej płyn ze słoika).
  4. Dodać majonez i wygładzić. Na wierzch posypać jajkami i ziołami, posypać pokruszonymi chipsami i wstawić do lodówki na 30 minut.
  5. Ostrożnie zdejmij pierścień grzewczy, aby nie uszkodzić warstw. Udekoruj sałatkę pozostałymi frytkami, ustawiając je pionowo i natychmiast podawaj.

Uwaga dla właściciela: Sałatki Parus nie należy przechowywać zbyt długo w lodówce po przygotowaniu, w przeciwnym razie frytki rozmokną, co nie będzie miało najlepszego wpływu na konsystencję potrawy.

Przy okazji: Zieloni nie zawsze są dodawane do sałatki Parus, ale wydawało nam się, że w tym przypadku idealnie wpasuje się w ogólną koncepcję dania i rozjaśni jej smak.

Sałatka słonecznikowa

Sałatka słonecznikowa to jedna z ulubionych przysmaków na świątecznym stole i to nie przypadek. Po pierwsze, świetnie wygląda i rozwesela zarówno dorosłych, jak i dzieci. A po drugie, sałatka jest po prostu bardzo smaczna! Wypróbuj i przekonaj się sam.

Sałatka słonecznikowa
Sałatka słonecznikowa

Aby przygotować sałatkę na 6 porcji, potrzebujesz:

  • pieczarki 400–500 g
  • filet z kurczaka 400 gr
  • majonez 250 gr
  • jajko dowolnej kategorii 5 szt.
  • liście sałaty 10 szt.
  • ser 150 gr
  • cebula 1 sztuka
  • czarne oliwki bez pestek 10 szt.
  • olej roślinny 2 łyżki l.
  • owalne chipsy 15 szt.
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  1. Ugotuj i ostudź filet z kurczaka w bulionie. Jajka ugotuj na twardo, cebulę drobno posiekaj.
  2. Świeże pieczarki pokroić w średnią kostkę i smażyć na oleju roślinnym wraz z cebulą do lekkiego zrumienienia, około 10 minut. Ułożyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju.
  3. Drobno posiekaj filet z kurczaka, zetrzyj ser i białka na drobnej tarce. Żółtka rozgnieć widelcem.
  4. Na dużym płaskim talerzu ułóż filet z kurczaka, pieczarki i cebulę, białka jaj i połowę startego sera. Każdą warstwę trochę posolić, pieprzyć i lekko posmarować majonezem.
  5. Posyp wierzch sałatki żółtkami i pozostałym serem. Udekoruj połówkami oliwek w kształcie pestek słonecznika. Wzdłuż brzegów talerza ułóż liście sałaty i połóż na nich frytki, które będą pełnić funkcję „płatków”.

Pomocna wskazówka: Należy pamiętać, że pieczarki do sałatki słonecznikowej należy smażyć bez soli. W przeciwnym razie grzyby puszczą sok i nie uzyskają potrzebnej chrupkości.

Przy okazji: Jakich chipsów użyć do sałatki słonecznikowej? Lepiej jest z delikatnym smakiem, na przykład z serem lub kwaśną śmietaną. Pozostaw bardziej pikantne opcje (z pieprzem lub czosnkiem) do spożycia w czystej postaci.

Ciepła sałatka Fritto z krewetek i bakłażana z chipsami z czerwonej cebuli

Ciepła sałatka Fritto z krewetek i bakłażana z chipsami z czerwonej cebuli To prawdziwie świąteczne danie, które może podbić każdego smakosza. Chipsy cebulowe piecze się w piekarniku bez dodatku oleju, dzięki czemu są niskokaloryczne, a jednocześnie dodają sałatce chrupiącej konsystencji i dodatkowego smaku.

Ciepła sałatka fritto z krewetkami i bakłażanem z sosem tatarskim
Ciepła sałatka fritto z krewetkami i bakłażanem z sosem tatarskim

Do przygotowania sałatki na 1 porcję potrzebujesz:

  • bakłażan – 180 g
  • krewetki tygrysie – 40 g
  • pomidor wiśniowy czerwony – 30 g
  • skrobia ziemniaczana – 20 g
  • rukola – 12 g
  • oliwa z oliwek – 4–5 g
  • olej z suszonych pomidorów – 1 łyżeczka.
  • chipsy z czerwonej cebuli – 4 g
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  1. Bakłażany przekrój na pół i łyżką typu noisette wydrąż kulki. Następnie usuń pozostały bakłażan, aby pozostała tylko podstawa w postaci skórki. Połącz kulki bakłażana z krewetkami, dopraw solą, pieprzem, oliwą i smaż w cieście. Obtaczaj łódkę z bakłażana w skrobi ziemniaczanej i smaż w głębokim tłuszczu. Połóż na ręczniku papierowym, aby wchłonął pozostały olej.
  2. Do bakłażana i krewetek dodać świeże liście rukoli, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, olej z suszonych pomidorów i delikatnie wymieszać, zachowując strukturę sałatki i bakłażana.
  3. Zrób chipsy z czerwonej cebuli. Aby to zrobić, pokrój cebulę bardzo cienko za pomocą krajalnicy lub ostrego noża. Powstałe krążki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, posypać cukrem pudrem, solą, pieprzem i wstawić do piekarnika. Suszyć chipsy w najniższej temperaturze (zwykle 80℃) przez 2 godziny.
  4. Gotową sałatkę ułożyć w łódeczce z bakłażanem i udekorować chipsami z czerwonej cebuli.

Uwaga dla właściciela: Do tej sałatki można dodać nie tylko oliwę z suszonych pomidorów, ale także same pomidory. Weź dosłownie 1-2 szt. i bardzo drobno posiekać, ostrożnie wymieszać z nadzieniem.

Przy okazji: chcesz zrobić chipsy cebulowe? Przygotuj chipsy z parmezanu. Będzie nie mniej smacznie!

Sałatka z rukoli i krewetek z kremem balsamicznym i chipsami z batatów

Chcesz zaskoczyć swoich gości? Zrób sałatkę z rukoli i krewetek z kremem balsamicznym i chipsami z batatów i bądź pewny siebie Każdy będzie zachwycony tym daniem. Zaleca się przygotowanie chipsów wcześniej, aby miały czas ostygnąć.

Sałatka z rukoli i krewetek z kremem balsamicznym i chipsami z batatów
Sałatka z rukoli i krewetek z kremem balsamicznym i chipsami z batatów

Do przygotowania sałatki na 1 porcję potrzebujesz:

  • krewetki tygrysie – 6 szt.
  • sałatka z rukoli – 45 g
  • pomidorki koktajlowe – 35 g
  • chipsy z chleba Borodino – 3 szt.
  • chipsy ze słodkich ziemniaków – 3 szt.
  • pieczarki – 10 g
  • mini szpinak – 5 g
  • oliwa z oliwek – 5 g
  • krem balsamiczny – 3 g
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  1. Przygotowane słodkie ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i smażyć w głębokim tłuszczu w temperaturze 180 ℃, aż będą ugotowane.
  2. Chleb Borodino pokroić w cienkie plasterki i wysuszyć w piekarniku, aż będzie chrupiący.
  3. Przygotuj krewetki, pieczarki pokrój w plasterki. Smażyć na patelni na oleju roślinnym, dodać sól i pieprz.
  4. Przygotowaną rukolę wyłóż na talerz. Skropić kremem balsamicznym i oliwą z oliwek.
  5. Na rukoli ułóż chipsy chlebowe Borodino i chipsy z batatów. Na wierzch połóż smażone krewetki i grzyby.
  6. Udekoruj sałatkę świeżymi pomidorkami cherry, przekrojonymi na połówki i mini szpinakiem.

Uwaga dla właściciela: Dla smaku sałatkę tę można posypać bardzo drobno posiekanym parmezanem prawie w pył.

Przy okazji: Pieczarki w tej sałatce można zastąpić kurkami, świetnie komponują się także z krewetkami.

Sałatka z kukurydzą, serem topionym i frytkami

Sałatka z kukurydzą, serem topionym i frytkami bardzo smaczne danie, które nie jest trudne w przygotowaniu, a potrzebne będą do niego najzwyklejsze składniki, te, które zawsze są w lodówce. Ser topiony nadaje sałatce szczególną delikatność; najważniejsze jest to, że nie zawiera substytutów tłuszczu mlecznego. Zachowaj ostrożność przy zakupie, ponieważ ser niskiej jakości może całkowicie zepsuć smak potrawy.

Sałatka z kukurydzą i topionym serem
Sałatka z kukurydzą i topionym serem

Aby przygotować sałatkę na 10 porcji, potrzebujesz:

  • fasola czerwona konserwowa – 1 puszka
  • kukurydza konserwowa – 1 puszka
  • ser topiony – 150 g
  • śmietana 100 gr
  • czerwona cebula 1 sztuka
  • ostra papryka 1/2 szt.
  • kolendra 3–4 gałęzie
  • proszek czosnkowy 3 gr
  • papryka 3 gr
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • nachos lub frytki do podania
  1. Bardzo drobno posiekaj czerwoną cebulę i posiekaj warzywa. Usuń nasiona z ostrej papryki i…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja