Sałatki w szklankach: 10 przepisów na wakacje
Ksenia Woroncowa 27 grudnia 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz
Jeśli w Twoim domu szykuje się wielka uczta, sałatki w szklankach to propozycja, która z pewnością zrobi na każdym wrażenie. Jednak taki format sprawdzi się także podczas kameralnej uroczystości. Możesz obliczyć porcje tak, aby nie pozostała żadna nadwyżka.
Treść materiału:
- Śledź pod futrem w szklankach
- Sałatka z awokado i ośmiornicy
- Sałatka mimozy z kukurydzą
- Sałatka mimozy z masłem i serem
- Sałatka przystawkowa z arbuza, melona, mozzarelli i salami
- Sałatka „Panna młoda”
- Sałatka warstwowa z rybą
- Sałatka z tuńczykiem i jabłkami
- Sałatka z kalmarów z granatami
- Sałatka z rzodkiewki i granatów
Sałatki warstwowe można układać porcjami za pomocą pierścienia lub podawać w przezroczystych szklankach. Nawet dziecko może ostrożnie obchodzić się z tą karmą. Ponadto można powiedzieć już zachwyconym gościom, że we Francji popularna jest tradycja podawania przystawek w przezroczystych naczyniach. Tam nazywa się to „verrine”, słowo nieznane naszym uszom.
To prawda, że istnieje niuans. Wraz z przepisem musisz wcześniej zdecydować (lub kupić) dania. Do serwowania sałatek najlepiej używać identycznych szklanek. Martinkins, miski do lodów i kieliszki do skał są wygodne do układania warstwami. Ostateczny wybór należy do Twojego gustu.
Śledź pod futrem w szklankach
Podanie klasycznej sałatki w szklance to świetny sposób na aktualizację tradycji. Jesteśmy pewni, że masz swój ulubiony sposób na kształtowanie i dekorowanie śledzia pod futrem. Ale nawet w przezroczystym szkle wygląda bardzo świątecznie.
Śledź pod futrem w szklankach
Do przygotowania sałatki potrzebujesz:
- 2 lekko solone śledzie
- 2 duże buraki
- 3–4 duże ziemniaki
- 3 duże marchewki
- 2 średnie cebule
- 6 jaj
- majonez
- sól do smaku
- olej słonecznikowy
- Gotuj lub piecz całe warzywa w skórkach, aż będą miękkie. Studzimy pod zimną wodą i obieramy.
- Odetnij głowę, ogon i płetwy ze śledzia. Wypatrosz to. Jeśli masz kawior lub mleko, zachowaj je. Śledzie pokroić w filety i usunąć małe ości pęsetą. Miąższ pokroić w kostkę o boku 7–9 mm.
- Przygotuj cebulę: obierz, pokrój w najdrobniejszą kostkę, zalej 2–3 łyżki. l. ugryźć, posolić, posypać szczyptą cukru, wymieszać. Zalać około 0,5 litra wrzącej wody, wymieszać, po 20 sekundach. Umieścić na sicie i zalać bardzo zimną wodą. Suchy. Śledzie wymieszać z cebulą, doprawić olejem.
- Buraki zetrzyj na tarce, dodaj sól i dopraw majonezem. Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę o boku 5–7 mm, osobno posolić i wymieszać z majonezem.
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź zimną wodą, obierz, zostaw 2 żółtka, resztę rozgnieć widelcem, dodaj sól, wymieszaj z majonezem.
- W głębokim naczyniu ułożyć warstwami: połowę ziemniaków, śledź z cebulą, jajka, resztę ziemniaków, marchewkę i buraki. Wierzch posypać żółtkiem, zetrzeć. Przykryj folią i włóż do lodówki do zastygnięcia na co najmniej 4, a najlepiej na 12 godzin.
Przy okazji: Warzywa najlepiej piec, gdyż w ten sposób zachowają więcej soku i smaku. Lepiej zrobić to dzień przed przygotowaniem sałatki.
Uwaga dla właściciela: nikt Ci nie zabroni kupić już obranego i posiekanego śledzia. Ale konserwowane ryby mają zupełnie inny smak.
Sałatka z awokado i ośmiornicy
Arystokratyczna prezentacja, arystokratyczna receptura. Sałatka z awokado i ośmiornicy na kuskusie ze skórką cytryny brzmi jak w luksusowej restauracji, nie mniej.
Sałatka z awokado i ośmiornicy
Do przygotowania sałatki potrzebujesz:
- 200 g małych mrożonych ośmiornic
- 1 awokado
- 12 szt. pomidorki koktajlowe
- 100 g kuskusu
- sok i skórka z 1 cytryny
- 3 łyżki. l. oliwa z oliwek
- sól
- zielenie do dekoracji
- Nie rozmrażając, włóż ośmiornice do rondla z 1,5 litrem zimnej, osolonej wody. Postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Natychmiast zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut, następnie przełóż do miski i ostudź.
- Zmiel skórkę z cytryny. Kuskus zalać wrzącą wodą i poczekać, aż wchłonie cały płyn. Dodaj skórkę i 1 łyżkę. l. masło, wymieszać widelcem i lekko przestudzić.
- Awokado obierz, pokrój w cienkie plasterki, dodaj do ośmiornicy wraz z sokiem z cytryny i pozostałą oliwą, dodaj sól i wymieszaj.
- Do misek włóż kuskus, posyp mieszanką awokado i ośmiornicy, a także przekrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi i ziołami.
Przy okazji: jeśli masz trochę więcej czasu, ugotowany na parze kuskus dopraw oliwą, wymieszaj i odstaw na 10 minut. do piekarnika nagrzanego do 200°C, aby lekko się zarumieniły. Wyjmij kuskus z piekarnika i wymieszaj go ze skórką z cytryny i garścią prażonych na sucho orzeszków piniowych.
Uwaga dla właściciela: Do dekoracji sałatki możesz użyć mikrozielonych kiełków.
Sałatka mimozy z kukurydzą
Przepis jest zbliżony do klasycznego, ale nadal pozostawia miejsce na kreatywność i próbowanie nowych smaków. Zgadzam się, nawet najlepsze tradycyjne potrawy mogą się znudzić, jeśli co roku przygotowujesz je zgodnie z kanonami.
Sałatka mimozy z kukurydzą
Do przygotowania sałatki potrzebujesz:
- 300 g ziemniaków
- 300 g marchewki
- 4 jajka
- 150 g cebuli
- 250–300 g konserwy rybnej
- 350 g kukurydzy konserwowej
- 150 g majonezu
- zielenie do dekoracji
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- Przygotuj wszystkie składniki sałatki Mimoza. Umyj ziemniaki i marchewkę, włóż je do rondla i zalej gorącą wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Całkowicie ostudzić.
- Jajka ugotować na twardo do sałatki. Aby to zrobić, umieść je w chochli i napełnij wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut na średnim ogniu. Ostudzić pod bieżącą wodą i oczyścić.
- Obierz ziemniaki i marchewkę i zetrzyj je na grubej tarce na dwóch różnych talerzach. Obierz i posiekaj cebulę. Jajka zmiel na średniej tarce.
- Rybę do sałatki ze słoika przełóż na talerz i rozgnieć widelcem. Umieść majonez w rękawie cukierniczym z cienką końcówką lub po prostu w grubym plastikowym worku, którego róg należy odciąć.
- Przygotuj dużą przezroczystą miskę na sałatkę. Na dnie układamy warstwę startych ziemniaków. Przykryj „siatką” majonezu. Na wierzchu rozłóż cebulę i konserwy rybne.
- Układać warstwami, każdą przykryć majonezem, jajkami i marchewką. Na wierzchu rozłóż kukurydzę. Udekoruj ziołami do smaku. Wstawić do lodówki na 2 godziny do namoczenia warstw.
Przy okazji: Do sałatki można użyć dowolnej konserwy rybnej – saury, sardynek, tuńczyka. Albo, co najlepsze, łososia.
Uwaga dla właściciela: Do cebuli możesz dodać kilka łyżek octu stołowego lub jabłkowego. Pozostaw na 10 minut, a następnie użyj zgodnie z przepisem. Dzięki temu jego smak będzie mniej ostry.
Sałatka mimozy z masłem i serem
W tej wersji celowo usunęliśmy gotowaną marchewkę (nie każdemu to się podoba, trzeba przyznać). Dodaliśmy także kilka kombinacji korzystnych dla obu stron. Okazuje się niezwykle delikatny i smaczny – jesteśmy pewni, że powtórzysz ten przepis na bis więcej niż raz lub dwa razy.
Sałatka mimozy z masłem i serem
Do przygotowania sałatki potrzebujesz:
- 50 g masła
- 6 jaj
- 1 puszka (250–300 g) czerwona ryba we własnym soku
- 150 g sera Gouda
- 1 zielone jabłko
- 1 biała cebula
- 250 g majonezu
- Przygotuj składniki sałatki „Mimoza». Masło włóż do zamrażarki i pozostaw na co najmniej 20 minut. Jajka ugotuj na twardo (10 minut), następnie obierz i rozdziel na żółtka i białka. Odłóż żółtka. Posiekaj białka.
- Konserwy rybne dla „Mimozy» Przełóż ze słoiczka na sito. Usuń duże nasiona. Rybę włóż do małej miski i dokładnie rozgnieć kawałki widelcem.
- Jabłko umyj i przekrój na pół. Usuń rdzeń z nasionami. Miąższ obierz i zetrzyj na grubej tarce. Obierz i posiekaj białą cebulę. Ser zetrzyj na grubej lub średniej tarce.
- Do salaterki włóż białka, odrobinę majonezu i sera. Zamrożone masło zetrzyj i wygładź widelcem. Ułożyć warstwami cebulę, jabłko, łosoś, posmarować majonezem. Sałatkę dekorujemy masłem i serem pokruszonym żółtkiem.
Przy okazji: Sałatka zrobi furorę (i sprawi, że goście będą chcieli zapytać o przepis), jeśli doprawisz ją domowym majonezem.
Uwaga dla właściciela: Tarte jabłko można skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało w oczekiwaniu na skrzydełka.
Sałatka przystawkowa z arbuza, melona, mozzarelli i salami
Wygląda na to, że sałatka jest letnia i będzie wyglądać pretensjonalnie na noworocznym stole. Wręcz przeciwnie, jest w stanie odświeżyć każdy zespół gastronomiczny. Tak, a zimą można kupić dobrego arbuza i melona – dostawy pochodzą teraz z krajów Ameryki Łacińskiej.
Sałatka przystawkowa z arbuza, melona, mozzarelli i salami
Do przygotowania sałatki potrzebujesz:
- 200 g melona z gęstym miąższem
- 200 g miąższu arbuza
- 200 g mini mozzarelli
- 100 g cienkich plastrów salami
- 120 g sera twarogowego
- 50 ml gęstej śmietany
- 3 gałązki bazylii
- 4 łyżki l. oliwa z oliwek
- 1 łyżka. l. sok z cytryny
- 1 łyżeczka Miód
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Za pomocą łyżki Noisette pokrój miąższ melona i arbuza w kulki. Odłóż małe listki bazylii i posiekaj duże. Plasterki salami przekrój na pół.
- Aby przygotować sos, zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem i wymieszaj. Dodaj posiekaną bazylię.
- Twarożek ubić ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem i nałożyć do pucharków.
- Na twarogu układamy kulki mozzarelli, arbuza, melona i złożone na pół połówki salami. Polej dressingiem, udekoruj bazylią i pieprzem.
Przy okazji: Sałatkę można podawać nie tylko w szklance, ale także na płaskim talerzu. Następnie składniki należy pokroić w płaskie plasterki i ułożyć nakładając się na siebie.
Uwaga dla właściciela: Jeśli nie masz pod ręką łyżki noisette, pokrój melona i arbuza w kostkę tej samej wielkości, mniej więcej wielkości kulek mozzarelli.
Sałatka „Panna młoda”
Wyjątkowe danie na wyjątkową okazję. Delikatna pod każdym względem sałatka, która ozdobi każdy stół. Kolejną znaczącą zaletą jest to, że potrzebne produkty są proste i niedrogie.
Sałatka „Panna młoda”
Do przygotowania sałatki potrzebujesz:
- 100 g sera topionego
- 200 g wędzonego kurczaka
- 2-3 bulwy ziemniaka
- 3 jajka
- 2 czerwone cebule
- 20–30 ml octu jabłkowego
- 150 g majonezu
- warzywa do podania
- Aby przygotować sałatkę Panny Młodej, najpierw ugotuj warzywa. Ziemniaki dokładnie umyć szczotką do warzyw, włożyć do garnka z wrzącą wodą i gotować do miękkości (około 20 minut). Ostudzić, a następnie obrać.
- Jajka włóż do rondla z wodą i zagotuj. Dodaj sól, aby zapobiec ich pękaniu. Napar 7–9 minut. Następnie napełnij zimną wodą. Ostudzić i obrać ze skorupek.
- Obierz cebulę i przekrój ją na pół. Pokrój w półpierścienie. Włóż do małej miski i zalej octem. Zostaw to o 10–Nalegaj przez 15 minut.
- Ser topiony włóż do zamrażarki na 20 minut, następnie wyjmij i zetrzyj na grubej tarce. Zetrzyj także jajka i ziemniaki i umieść je na różnych talerzach. Drobno posiekaj kurczaka.
- Złożyć sałatkę: filet z kurczaka ułożyć równą warstwą na płaskim talerzu, posmarować cienką warstwą majonezu, posmarować cebulą, następnie ziemniakami, posmarować majonezem. Na ziemniaki połóż starte jajka i posmaruj je majonezem. Posypujemy wierzch tartym roztopionym serem. Udekoruj dowolną zielenią. Usuń o 1–Wstawić do lodówki na 2 godziny do stężenia.
Przy okazji: dodatkową warstwę można zrobić z orzechów włoskich…