Sałatki na grilla w naturze, 10 prostych opcji w pośpiechu

Sałatki na grilla w naturze, 10 prostych opcji w pośpiechu

Sałatki na grilla w naturze, 10 prostych opcji w pośpiechu

Roman Ryżow 19 sierpnia 2023 r4,75 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Jakie sałatki najlepiej komponują się z grillem na świeżym powietrzu? Cóż, oczywiście, warzywa! Przecież mięso smażone na węglu drzewnym to smaczne, ale wciąż dość ciężkie jedzenie, dlatego warzywa na pikniku pełnią rolę przystawki, sałatki i dodatku. Szybko, smacznie i zdrowo. Możesz po prostu pokroić świeże ogórki i pomidory, możesz upiec paprykę i bakłażany na grillu, możesz też wziąć warzywa z puszki lub solone i doprawić je ulubionym sosem, tak czy inaczej, lekka sałatka jest najlepszym dodatkiem do grilla.

sałatki do grilla

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Sałatka pomidorowa z pikantnym dressingiem
  • Proste ogórki kiszone
  • Achik-chuchuk Shakarob
  • Sałatka szopska
  • Sałatka z kiszonej kapusty z marynowaną cebulą i borówkami
  • Sałatka grecka z kapustą pekińską
  • Sałatka letnia z dressingiem
  • Sałatka z młodej kapusty z nasionami i ziołami
  • Sałatka z cukinii z pomidorami, czosnkiem i kukurydzą
  • Sałatka jarzynowa z rzodkiewką, ogórkiem i marchewką

Słowa „piknik” i „kebab” dla wielu z nas są niemal synonimami. No właśnie – co to za wiejskie wakacje bez grilla i wędzonego, smażonego kawałka mięsa? Jednocześnie kebab nie potrzebuje skomplikowanych dodatków. Po pierwsze, odpowiednio ugotowane mięso jest pyszne samo w sobie. Po drugie, białka wcale nie są lekkim jedzeniem i żołądek potrzebuje pomocy, aby je strawić. Pomidory, ogórki, słodka papryka, różne warzywa i cebula to idealne składniki sałatki na grilla. Można je po prostu drobno posiekać, posolić, skropić oliwą i podawać z mięsem lub upiec na węglach. Kroków jest trochę więcej, ale efektem jest oryginalna sałatka z grilla. Marynowane warzywa, takie jak cukinia, kapusta, cebula czerwona lub biała, świetnie komponują się z grillem. Nawiasem mówiąc, to cebula, chleb pita i warzywa są najczęściej podawane ze smażonym mięsem. Jeśli masz ochotę na najbardziej tradycyjny kebab, przygotuj do niego sałatkę Shakarob, a jeśli potrzebujesz dodać trochę azjatyckich nut, przygotuj ogórki tłuczone.

Przez cały rok można spędzać czas na łonie natury i grillować. Jeśli więc w sprzedaży nie ma pysznych, sezonowych pomidorów i ogórków, nie ma problemu – sięgaj po warzywa dobre o każdej porze roku. Na przykład kapusta, marchew, seler, cebula sałatkowa i warzywa. Jeśli chodzi o dressing, skup się na swoich upodobaniach – wybierz masło, jogurt, śmietanę, majonez; dodać sok z cytryny, ocet winny lub sos sojowy; doprawić mielonym czarnym pieprzem, kolendrą, kminkiem lub ziołami. A wtedy Twoje kebaby staną się niezapomnianym wydarzeniem gastronomicznym. W naszym wyborze znajdziesz przepisy na dziesięć najlepszych sałatek na grilla.

Sałatka pomidorowa z pikantnym dressingiem

Kiedy nadchodzi sezon na pyszne pomidory, chce się je jeść codziennie, aby nabrać sił na całą nadchodzącą zimę. Smak pomidorów można urozmaicić także wszelkiego rodzaju dressingami. Na przykład ten przepis zawiera nie tylko zioła i przyprawy, ale także masło, które nadaje sałatce pomidorowej nieoczekiwaną i ciepłą kremową nutę. Sałatka ta idealnie nadaje się również na grilla.

Sałatka pomidorowa z pikantnym dressingiem
Sałatka pomidorowa z pikantnym dressingiem

Aby przygotować sałatkę na 4 porcje, potrzebujesz:

  • 3 duże różowe pomidory (600 g)
  • 200 g żółtej śmietanki lub pomidorków koktajlowych
  • 1 mała pęczek zielonej cebuli
  • 70 ml oleju roślinnego
  • 20 g masła
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 1 łyżeczka nasiona kminku (4 g)
  • 1/2 łyżeczki nasiona kolendry (2 g)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Do dressingu na suchej patelni podsmażamy kminek i kolendrę przez 1,5 minuty. Umieścić w małej ceramicznej misce.
  2. Zmiażdżyć, obrać i drobno posiekać czosnek. Pokrój cienko białą część zielonej cebuli. Oddzielnie posiekaj warzywa i odłóż je na bok.
  3. Do przypraw dodać cebulę i czosnek, sól i pieprz. Podgrzej olej roślinny, aż zacznie lekko dymić i wlej zawartość miski. Zamieszać. Gdy przestanie skwierczeć i bulgotać, dodać masło.
  4. Pomidory pokroić w łatwe do spożycia kawałki i polać je sosem. Posypać zieloną częścią cebuli i podawać.

Uwaga dla właściciela: Sałatkę pomidorową z pikantnym dressingiem można przygotować przez cały rok. W tej sałatce zastąp niesmaczne pomidory zimowe wyłącznie pomidorami koktajlowymi lub wiśniowymi.

Przy okazji: Oprócz kolorowych (czerwonych, pomarańczowych i żółtych) pomidorków koktajlowych, do tej sałatki można dodać aromatyczne śliwki. Wystarczy wybrać śliwkę, która nie jest przejrzała; powinna być soczysta, ale mocna.

Proste ogórki kiszone

Tłuczone ogórki to znana i bardzo popularna chińska przekąska na całym świecie. W Chinach ogórków prawie nigdy nie je się na świeżo; zwykle są smażone lub duszone. Ogórki łamane w smaku najbardziej przypominają kiszone, a dzięki ciekawemu dressingowi warzywa te doskonale nadają się na grilla.

Proste ogórki kiszone
Proste ogórki kiszone

Do przygotowania ogórków na 4 porcje potrzebujesz:

  • 400 g ogórków
  • 4 duże zielone cebule (40 g)
  • 1 mały pęczek kolendry (20 g)
  • 2 cm świeży korzeń imbiru
  • 3–4 ząbki czosnku (15–20 g)
  • 40 ml octu ryżowego, jabłkowego lub winnego
  • 40 ml sosu sojowego
  • 30 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki cukier (10 g)
  • 1 łyżeczka sól (5 g)
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielony czarny pieprz (3 g)
  1. Imbir i czosnek obierz, posiekaj według uznania i włóż do blendera. Dodaj ocet, sos sojowy, olej roślinny, sól i pieprz. Zmiel mniej więcej na gładką masę – możesz zostawić drobne kawałki.
  2. Układaj ogórki pojedynczo na desce przed sobą i za pomocą średnio ciężkiego przedmiotu (tłuczka do mięsa, wałka) rozbijaj ogórek tak, aby pękł na całej długości, ale się nie rozpadł.
  3. Teraz pokrój ogórek wzdłuż na kawałki o długości około 3 cm. Gdy wszystkie ogórki będą już gotowe, włóż je do pojemnika z pokrywką lub woreczka strunowego zapinanego na zamek i zalej mieszanką imbirowo-czosnkową.
  4. Mieszaj bardzo delikatnie, ale dokładnie, aż każdy kawałek pokryje się dressingiem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut, następnie w miarę możliwości włożyć do lodówki na kolejne 30-60 minut. Jeśli nie masz czasu, włóż je do zamrażarki na 5-7 minut. Ogórki te najlepiej smakują na zimno.
  5. Przed podaniem drobno posiekaj zieloną cebulę i grubo posiekaj kolendrę. Odcedź płyn i posyp ogórki ziołami. Podawaj natychmiast.

Uwaga dla właściciela: Jeśli masz w domu ciemny lub jasny olej sezamowy, dopraw nim ogórki, dzięki czemu będą jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Do sosu z oleju sezamowego możesz także dodać kilka kropli ostrego sosu chili.

Przy okazji: Do ubitych ogórków można dodać także suszony na patelni biały lub czarny sezam. A czasem ich mieszanina. Susz je ostrożnie, bardzo szybko się spalają.

Achik-chuchuk Shakarob

To zdecydowanie letnia sałatka. Bardzo lekkie i bardzo smaczne. Pomidory powinny być jak najbardziej dojrzałe i soczyste. Przepis na tę sałatkę przywieziono z Uzbekistanu. Zwykle Achik-chuchuk Shakarob podaje się z pilawem lub innymi obfitymi daniami – kebabami, lagmanem. Przygotuj tę sałatkę na łonie natury, na pewno Ci się spodoba.

Achik-chuchuk Shakarob
Achik-chuchuk Shakarob

Aby przygotować sałatkę na 2 porcje, potrzebujesz:

  • 4 pomidory
  • 2 małe czerwone cebule
  • 2 łyżki l. olej roślinny
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  1. Umyte i suszone pomidory pokroić według uznania – w dużą kostkę lub plasterki.
  2. Cebulę pokroić w możliwie cienkie krążki, posypać solą i pieprzem i rozetrzeć w dłoniach.
  3. Połóż cebulę na pomidorach i zamieszaj tuż przed podaniem.

Uwaga dla właściciela: Sałatka ta pochodzi z Uzbekistanu, dlatego idealnie nadaje się do przygotowania jej z dojrzałych i soczystych różowych pomidorów. Jeśli jednak nie masz pod ręką letnich pomidorów, zastąp je pomidorkami koktajlowymi.

Przy okazji: Jeśli przygotowujesz tę sałatkę na świąteczny stół, to dla pięknej prezentacji możesz pokroić pomidory w plasterki i uformować je w wysokie wieże, układając je warstwami marynowanej cebuli.

Sałatka szopska

Świeża, soczysta, prawdziwie letnia sałatka szopska to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej, jednak jej popularność rozprzestrzeniła się daleko poza granice Europy Wschodniej. Spróbuj podać tę sałatkę z grillem – lekkie warzywa doskonale komponują się ze smażonym mięsem.

Sałatka szopska
Sałatka szopska

Aby przygotować sałatkę na 2 porcje, potrzebujesz:

  • 100 g pomidorów
  • 100 g ogórków
  • 50 g słodkiej papryki
  • 50 g cebuli
  • 50 g sera bułgarskiego
  • 10 g pietruszki
  • 10 g oliwy z oliwek
  • ocet
  1. Paprykę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Postaw patelnię z powłoką nieprzywierającą na dużym ogniu, ułóż na niej paprykę, przykryj pokrywką i piecz, aż skórka się ściemnieje i zwęgli ze wszystkich stron.
  2. Umieść paprykę w plastikowej torbie i mocno ją zawiąż. Pozostawić na 3-5 minut, następnie usunąć skórę i nasiona i pokroić w kostkę.
  3. Pozostałe warzywa pokroić również w kostkę, posiekać liście pietruszki, a ser zetrzeć na tarce.
  4. Warzywa włożyć do dużej salaterki i wymieszać, dodać oliwę z oliwek i kilka kropli octu do smaku. Następnie sałatkę rozłóż na porcjowane talerze i posyp obficie startym serem.

Uwaga dla właściciela: słodką paprykę na sałatkę szopską można przygotować nie tylko na patelni, ale także w piekarniku nagrzanym do maksymalnej temperatury. Gdy papryka się zrumieni, obierz ją zgodnie z przepisem.

Przy okazji: Do sałatki szopskiej zawsze używaj mięsistej papryki. Jeśli podajesz tę sałatkę na świątecznym stole, użyj papryki w różnych kolorach: żółtej, pomarańczowej, czerwonej i zielonej.

Sałatka z kiszonej kapusty z marynowaną cebulą i borówkami

Kapusta kiszona może być świetnym dodatkiem do grilla. Nie wierzysz mi? Następnie spróbuj przygotować i podać sałatkę z kiszonej kapusty z marynowaną cebulą i borówką brusznicową wraz z smażonym mięsem. Chrupiąca konsystencja, kwaskowatość, korzenny aromat – czego jeszcze potrzeba, aby podkreślić smak gorącego, gorącego grilla? Może tylko tradycyjny cienki chlebek pita.

Sałatka z kiszonej kapusty z marynowaną cebulą i borówkami
Sałatka z kiszonej kapusty z marynowaną cebulą i borówkami

Aby przygotować sałatkę na 4-6 porcji, potrzebujesz:

Do sałatki:

  • 350 g kiszonej kapusty
  • 2 kwaśne jabłka (najlepiej Antonówka)
  • 200 g borówek amerykańskich (można zamrozić)
  • 2 czerwone cebule
  • 50 g obranych nasion słonecznika
  • olej słonecznikowy o zapachu prażonych nasion
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Na marynatę:

  • 3 łyżki l. ocet jabłkowy lub winny
  • 2 łyżki l. brązowy cukier
  • 1 łyżka. l. sól
  • 2 pąki goździków
  • 1 liść laurowy
  1. Dzień wcześniej przygotuj marynowaną cebulę i jagody. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Do rondla wlać 1 litr zimnej wody, dodać wszystkie składniki marynaty. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i gotować, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, dodać cebulę i wymieszać.
  2. Cebulę wraz z marynatą od razu przekładamy do miski i dodajemy borówki – jeżeli są zamrożone to dodać bez rozmrażania. Pozostawić w temperaturze pokojowej na jeden dzień. Mieszankę tę można przechowywać w lodówce do miesiąca.
  3. Jeżeli kapusta kiszona jest zbyt długo siekana, należy ją przeciąć w poprzek krócej. Jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć rdzeń i obrać według uznania. Jabłka pokroić w cienkie plasterki.
  4. Cebulę i jagody przełożyć na sito, wymieszać z jabłkami i kiszoną kapustą. Niech trochę zaparzy.
  5. Umieść nasiona na suchej patelni bez oleju i postaw na średnim ogniu. Smażyć, potrząsając patelnią, aby nasiona się nie przypaliły, około 1,5 minuty. Zdjąć z ognia i natychmiast posypać sałatkę i wymieszać.
  6. Sałatkę doprawić aromatycznym olejem słonecznikowym według uznania…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja