Sałatki bezmięsne: 5 ulubionych naszych redaktorów

Sałatki bezmięsne: 5 ulubionych naszych redaktorów

Sałatki bezmięsne: 5 ulubionych naszych redaktorów

Olga Siutkina 18 marca 2024 r

Kompletnym posiłkiem może być każda sałatka, nawet jeśli jest przygotowana bez mięsa. A sałatka w każdym razie powinna być pyszna. Co więcej, może spodobać się zarówno tym, którzy jedzą mięso, jak i tym, którzy go odmawiają. Powinno być smaczne i satysfakcjonujące dla każdego! I wtedy nie będziesz musiał przygotowywać wielu sałatek, dostosowując je do wyboru i gustu każdego.

Sałatka wakacyjna bez mięsaSałatka fasolowa bez mięsaSałatka z fasoli i grzybów bez mięsaSałatka wakacyjna bez mięsaSałatka fasolowa bez mięsa

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Lekka sałatka bez mięsa
  • Sałatka fasolowa bez mięsa
  • Sałatka z fasoli i grzybów bez mięsa
  • Sałatka wakacyjna bez mięsa
  • Prosta i pyszna sałatka bez mięsa

Lekka sałatka bez mięsa

Sałatki to doskonały sposób na łączenie potraw. I świetny początek każdej uczty. Chociaż sałatki mogą być samodzielnym daniem. I nie ma znaczenia, czy zawierają mięso, czy nie. Soczysta i lekka sałata lodowa świetnie komponuje się z bardziej treściwymi warzywami, a dressing dodaje kolorowego, azjatyckiego akcentu.

Lekka sałatka bez mięsa
Lekka sałatka bez mięsa

Do lekkiej sałatki bez mięsa potrzebujesz:

  • 3/4 główki sałaty lodowej
  • 1 średni ogórek
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała pęczek kolendry
  • 2 łyżki orzeszki ziemne
  • 1 mała cebula
  • 2 łodygi zielonej cebuli
  • 1 łyżka. oliwa z oliwek
  • 2 łyżki sok pomarańczowy
  • 1 łyżka. ocet winny
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól, mielony czarny pieprz
  1. Sałatę lodową myjemy i kroimy w duże paski lub rwiemy ręcznie na kawałki.
  2. Ogórek pokroić w dużą kostkę.
  3. Marchewkę pokroić w paski.
  4. Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni.
  5. Cebulę pokroić w piórka.
  6. Posiekaj kolendrę i zieloną cebulę.
  7. W misce wymieszaj sałatę, ogórek, marchewkę, kolendrę i cebulę.
  8. Zetrzyj imbir.
  9. Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z oliwek, sok pomarańczowy, ocet, imbir, sos sojowy, sól i pieprz.
  10. Skrop sosem lekką sałatkę bezmięsną i wymieszaj. Posyp zieloną cebulą i orzeszkami ziemnymi.

Sałatka fasolowa bez mięsa

Wykluczając mięso z naszej diety, nie możemy zapominać, że nadal potrzebujemy białka. Źródłem tego ważnego dla życia organizmu składnika może być białko pochodzenia roślinnego, a nie zwierzęcego. Są to na przykład fasola i orzechy. Aby sałatka była bogata w witaminy i piękna, dodaj do niej jasne kolory – marchewkę, czerwoną kapustę, pietruszkę. Ilość składników sałatki wybiera się „na oko”. Nie ma znaczenia, czy masz czegoś mniej, czy więcej. W razie potrzeby możesz dodać inne produkty. Fasolę zastąpić gotowaną ciecierzycą, zamiast cebuli dodać fioletową cebulę, a zamiast czerwonej kapustę białą.

Sałatka fasolowa bez mięsa
Sałatka fasolowa bez mięsa

Do sałatki z fasolą bez mięsa potrzebujesz:

  • 3 małe marchewki
  • 3 łodygi selera
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1/6 małej główki czerwonej kapusty
  • 1 średnio ugotowany burak
  • orzechy włoskie (opcjonalnie)
  • 1 puszka białej fasoli
  • 5–6 gałązek natki pietruszki lub kolendry
  • 3 łyżki. l oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • sól, mielony czarny pieprz do smaku
  1. Marchew, seler, cebulę, paprykę, buraki i czerwoną kapustę pokroić w kostkę (około 1/2 cala z każdej strony).
  2. Fasolę ze słoika odcedź na durszlak i przelej zimną przegotowaną wodą.
  3. Usuń liście z łodyg pietruszki. Posiekaj liście pietruszki i orzechy.
  4. Przygotuj dressing. Czosnek siekamy, mieszamy z oliwą, octem, solą i pieprzem.
  5. Wymieszaj posiekaną marchewkę, seler, cebulę, paprykę, czerwoną kapustę, gotowane buraki, fasolę, pietruszkę. Skropić dressingiem i posypać orzechami włoskimi. Piękna i zdrowa sałatka z fasolą bez mięsa jest gotowa do podania.

Sałatka z fasoli i grzybów bez mięsa

Robiliście kiedyś sałatkę z surowymi pieczarkami? Spróbuj, smak miło Cię zaskoczy. Grzyby mają swój delikatny, lekko słodki smak i lekki grzybowy aromat. Dobrze znoszą tankowanie. Oczywiście grzyby muszą być idealnie świeże, czyste, młode i mieć małe, gęste kapelusze. Obecnie na targowiskach sprzedawane są pieczarki uprawiane w szklarniach i to właśnie te można jeść na surowo. Lekarze twierdzą, że jest to jeszcze zdrowsze. Ale musisz je dokładnie umyć.

Sałatka z fasoli i grzybów bez mięsa
Sałatka z fasoli i grzybów bez mięsa

Na sałatkę z fasolą i grzybami bez mięsa potrzebujesz:

  • 1 szalotka
  • 1 łyżka. łyżka czerwonego octu winnego
  • 250 g mrożonej zielonej fasolki
  • 100 g pieczarek
  • 1/4 główki sałaty rzymskiej
  • 12 szt. obrane migdały
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki. łyżki oliwy z oliwek
  • sól, mielony czarny pieprz do smaku
  • twardy ser do podania
  1. Szalotki obierz i pokrój w pierścienie. Zalać octem winnym na 30 minut.
  2. Przygotuj miskę z wodą z lodem i kostkami lodu.
  3. Fasolę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-4 minuty, aż będzie nadal chrupiąca. Odlej gorącą wodę i natychmiast włóż fasolę do miski z lodowatą wodą. Dzięki temu fasola będzie jasnozielona i chrupiąca. Wskazówka: wygodnie jest odcedzić fasolę na durszlaku.
  4. Pieczarkom odetnij łodygi, szybko opłucz kapelusze, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w cienkie plasterki.
  5. Umyj i osusz liście sałaty. Porwij na małe kawałki.
  6. Orzechy podzielić na pół.
  7. Przygotuj dressing: wymieszaj sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz.
  8. Do salaterki włóż fasolę, grzyby, sałatę, migdały, polej dressingiem. Posyp marynowaną szalotką sałatkę z fasoli i grzybów.
  9. Za pomocą noża do obierania pokrój twardy ser w cienkie plasterki. Wskazówka: najlepiej parmezan.
  10. Na koniec dopraw sałatkę świeżo zmielonym pieprzem z młynka.

Sałatka wakacyjna bez mięsa

Pieczone Słodkie Ziemniaki z Przyprawami to pyszne danie samo w sobie. Często stosowany jest również jako dodatek do dań głównych. A jeśli wybierzesz odpowiednie składniki i przygotujesz sos do słodkich ziemniaków, otrzymasz pożywną sałatkę, która będzie błyszczeć jasnymi kolorami na każdym świątecznym stole. Sałatkę przygotowuje się z serem feta, a jeśli usuniemy ser, otrzymamy absolutnie chudą sałatkę. Składniki do podania możesz przygotować kilka godzin wcześniej – upiecz bataty, przygotuj sos. I złóż sałatkę tuż przed podaniem.

Sałatka wakacyjna bez mięsa
Sałatka świąteczna bez mięsa

Do świątecznej sałatki bez mięsa potrzebujesz:

  • 300 g słodkich ziemniaków
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżki łyżki oliwy z oliwek
  • 4 jądra orzecha włoskiego
  • 2 twarde persymony
  • 70 g szpinaku baby
  • 60 g fety
  • 2 łyżki łyżki octu balsamicznego
  • sól, grubo mielony czarny pieprz
  1. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 200 stopni.
  2. Słodkie ziemniaki pokroić w kostkę, a persimmon w plasterki.
  3. Cebulę pokroić w piórka o grubości 5 mm.
  4. Umieść słodkie ziemniaki i cebulę w naczyniu do pieczenia.
  5. Wymieszaj 1/3 łyżeczki soli, papryki, pieprzu i 1 łyżkę. łyżka oliwy z oliwek.
  6. Powstałą masą polać słodkie ziemniaki, wymieszać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15–20 minut. Ostudzić, gdy będzie gotowe.
  7. Orzechy wrzucamy na patelnię i smażymy, aż lekko się zarumienią. Uważaj, żeby się nie spalić.
  8. Grubo pokruszyć ser i orzechy.
  9. Na półmisku ułóż szpinak, persimmonę, słodkie ziemniaki i cebulę, posyp sałatkę serem i orzechami włoskimi.
  10. Oliwę zmieszaj z octem balsamicznym i polej bezmięsną sałatką świąteczną.
  11. Posyp czarnym pieprzem.

Uwaga dla gospodyni

W tej sałatce słodkie ziemniaki można zastąpić dynią.

Prosta i pyszna sałatka bez mięsa

Każda sałatka, z mięsem lub bez, powinna być satysfakcjonująca. I niewątpliwie piękne, jeśli chodzi o podanie na świątecznym stole. Banalne pomidory i ogórki będą błyszczeć zupełnie innymi kolorami, jeśli podejdziesz do nich z wyobraźnią. Dodaj cierpkie oliwki kalamata i rukolę z odcieniem musztardy, a sałatka zmieni się z mdłej i zwyczajnej w oryginalną. A orzechy zastąpią niezbędne białko zwierzęce białkiem roślinnym.

Prosta i pyszna sałatka bez mięsa
Prosta i pyszna sałatka bez mięsa

Do prostej i smacznej sałatki bez mięsa potrzebujesz:

  • 300 g mrożonej zielonej fasolki
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mały ogórek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 70 g oliwek kalamata
  • 8 łodyg pietruszki
  • 1 pęczek rukoli
  • 40 g orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki l ocet balsamiczny
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łodyg bazylii
  • 4 łyżki l oliwa z oliwek
  • sól, czarny pieprz do smaku
  1. Przygotuj miskę z wodą z lodem i kostkami lodu.
  2. Fasolę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-4 minuty, aż będzie nadal chrupiąca. Odlej gorącą wodę i od razu zanurz fasolę w misce z lodowatą wodą na 3-4 minuty. Następnie odcedź wodę. Jeśli fasola jest długa, pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Pomidory przekrój na pół.
  4. Ogórka obierz i pokrój w kostkę.
  5. Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie. Posiekaj czosnek.
  6. Usuń i posiekaj liście natki pietruszki. Drobno posiekaj liście bazylii.
  7. Zmiel orzechy laskowe.
  8. Posiekane pomidory, ogórek, cebula, liście pietruszki, wymieszać i dodać sól do smaku.
  9. Dodać rukolę, wymieszać, posypać orzechami laskowymi.
  10. Przygotuj dressing: wymieszaj musztardę Dijon, miód (można dodać więcej do smaku), ocet balsamiczny, posiekany czosnek, bazylię, oliwę, sól, czarny pieprz.
  11. Sosem polej sałatkę i wymieszaj. Na wierzch posypać posiekanymi orzechami.

Uwaga dla gospodyni

Kupując rukolę, zwracaj uwagę na świeżość. Liście sałaty szybko się psują.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #sałatka z grzybami #sałatka bez mięsaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca5 lutego 2023 r

Bardzo podobały mi się sałatki z fasolą. Próbowaliśmy świeżych pieczarek, pyszne.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja