Sałatki bezmięsne: 5 ulubionych naszych redaktorów
Olga Siutkina 18 marca 2024 r
Kompletnym posiłkiem może być każda sałatka, nawet jeśli jest przygotowana bez mięsa. A sałatka w każdym razie powinna być pyszna. Co więcej, może spodobać się zarówno tym, którzy jedzą mięso, jak i tym, którzy go odmawiają. Powinno być smaczne i satysfakcjonujące dla każdego! I wtedy nie będziesz musiał przygotowywać wielu sałatek, dostosowując je do wyboru i gustu każdego.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Lekka sałatka bez mięsa
- Sałatka fasolowa bez mięsa
- Sałatka z fasoli i grzybów bez mięsa
- Sałatka wakacyjna bez mięsa
- Prosta i pyszna sałatka bez mięsa
Lekka sałatka bez mięsa
Sałatki to doskonały sposób na łączenie potraw. I świetny początek każdej uczty. Chociaż sałatki mogą być samodzielnym daniem. I nie ma znaczenia, czy zawierają mięso, czy nie. Soczysta i lekka sałata lodowa świetnie komponuje się z bardziej treściwymi warzywami, a dressing dodaje kolorowego, azjatyckiego akcentu.
Lekka sałatka bez mięsa
Do lekkiej sałatki bez mięsa potrzebujesz:
- 3/4 główki sałaty lodowej
- 1 średni ogórek
- 1 średnia marchewka
- 1 mała pęczek kolendry
- 2 łyżki orzeszki ziemne
- 1 mała cebula
- 2 łodygi zielonej cebuli
- 1 łyżka. oliwa z oliwek
- 2 łyżki sok pomarańczowy
- 1 łyżka. ocet winny
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól, mielony czarny pieprz
- Sałatę lodową myjemy i kroimy w duże paski lub rwiemy ręcznie na kawałki.
- Ogórek pokroić w dużą kostkę.
- Marchewkę pokroić w paski.
- Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Posiekaj kolendrę i zieloną cebulę.
- W misce wymieszaj sałatę, ogórek, marchewkę, kolendrę i cebulę.
- Zetrzyj imbir.
- Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z oliwek, sok pomarańczowy, ocet, imbir, sos sojowy, sól i pieprz.
- Skrop sosem lekką sałatkę bezmięsną i wymieszaj. Posyp zieloną cebulą i orzeszkami ziemnymi.
Sałatka fasolowa bez mięsa
Wykluczając mięso z naszej diety, nie możemy zapominać, że nadal potrzebujemy białka. Źródłem tego ważnego dla życia organizmu składnika może być białko pochodzenia roślinnego, a nie zwierzęcego. Są to na przykład fasola i orzechy. Aby sałatka była bogata w witaminy i piękna, dodaj do niej jasne kolory – marchewkę, czerwoną kapustę, pietruszkę. Ilość składników sałatki wybiera się „na oko”. Nie ma znaczenia, czy masz czegoś mniej, czy więcej. W razie potrzeby możesz dodać inne produkty. Fasolę zastąpić gotowaną ciecierzycą, zamiast cebuli dodać fioletową cebulę, a zamiast czerwonej kapustę białą.
Sałatka fasolowa bez mięsa
Do sałatki z fasolą bez mięsa potrzebujesz:
- 3 małe marchewki
- 3 łodygi selera
- 1 cebula
- 1 zielona papryka
- 1/6 małej główki czerwonej kapusty
- 1 średnio ugotowany burak
- orzechy włoskie (opcjonalnie)
- 1 puszka białej fasoli
- 5–6 gałązek natki pietruszki lub kolendry
- 3 łyżki. l oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- sól, mielony czarny pieprz do smaku
- Marchew, seler, cebulę, paprykę, buraki i czerwoną kapustę pokroić w kostkę (około 1/2 cala z każdej strony).
- Fasolę ze słoika odcedź na durszlak i przelej zimną przegotowaną wodą.
- Usuń liście z łodyg pietruszki. Posiekaj liście pietruszki i orzechy.
- Przygotuj dressing. Czosnek siekamy, mieszamy z oliwą, octem, solą i pieprzem.
- Wymieszaj posiekaną marchewkę, seler, cebulę, paprykę, czerwoną kapustę, gotowane buraki, fasolę, pietruszkę. Skropić dressingiem i posypać orzechami włoskimi. Piękna i zdrowa sałatka z fasolą bez mięsa jest gotowa do podania.
Sałatka z fasoli i grzybów bez mięsa
Robiliście kiedyś sałatkę z surowymi pieczarkami? Spróbuj, smak miło Cię zaskoczy. Grzyby mają swój delikatny, lekko słodki smak i lekki grzybowy aromat. Dobrze znoszą tankowanie. Oczywiście grzyby muszą być idealnie świeże, czyste, młode i mieć małe, gęste kapelusze. Obecnie na targowiskach sprzedawane są pieczarki uprawiane w szklarniach i to właśnie te można jeść na surowo. Lekarze twierdzą, że jest to jeszcze zdrowsze. Ale musisz je dokładnie umyć.
Sałatka z fasoli i grzybów bez mięsa
Na sałatkę z fasolą i grzybami bez mięsa potrzebujesz:
- 1 szalotka
- 1 łyżka. łyżka czerwonego octu winnego
- 250 g mrożonej zielonej fasolki
- 100 g pieczarek
- 1/4 główki sałaty rzymskiej
- 12 szt. obrane migdały
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki. łyżki oliwy z oliwek
- sól, mielony czarny pieprz do smaku
- twardy ser do podania
- Szalotki obierz i pokrój w pierścienie. Zalać octem winnym na 30 minut.
- Przygotuj miskę z wodą z lodem i kostkami lodu.
- Fasolę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-4 minuty, aż będzie nadal chrupiąca. Odlej gorącą wodę i natychmiast włóż fasolę do miski z lodowatą wodą. Dzięki temu fasola będzie jasnozielona i chrupiąca. Wskazówka: wygodnie jest odcedzić fasolę na durszlaku.
- Pieczarkom odetnij łodygi, szybko opłucz kapelusze, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w cienkie plasterki.
- Umyj i osusz liście sałaty. Porwij na małe kawałki.
- Orzechy podzielić na pół.
- Przygotuj dressing: wymieszaj sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz.
- Do salaterki włóż fasolę, grzyby, sałatę, migdały, polej dressingiem. Posyp marynowaną szalotką sałatkę z fasoli i grzybów.
- Za pomocą noża do obierania pokrój twardy ser w cienkie plasterki. Wskazówka: najlepiej parmezan.
- Na koniec dopraw sałatkę świeżo zmielonym pieprzem z młynka.
Sałatka wakacyjna bez mięsa
Pieczone Słodkie Ziemniaki z Przyprawami to pyszne danie samo w sobie. Często stosowany jest również jako dodatek do dań głównych. A jeśli wybierzesz odpowiednie składniki i przygotujesz sos do słodkich ziemniaków, otrzymasz pożywną sałatkę, która będzie błyszczeć jasnymi kolorami na każdym świątecznym stole. Sałatkę przygotowuje się z serem feta, a jeśli usuniemy ser, otrzymamy absolutnie chudą sałatkę. Składniki do podania możesz przygotować kilka godzin wcześniej – upiecz bataty, przygotuj sos. I złóż sałatkę tuż przed podaniem.
Sałatka świąteczna bez mięsa
Do świątecznej sałatki bez mięsa potrzebujesz:
- 300 g słodkich ziemniaków
- 1 duża czerwona cebula
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżki łyżki oliwy z oliwek
- 4 jądra orzecha włoskiego
- 2 twarde persymony
- 70 g szpinaku baby
- 60 g fety
- 2 łyżki łyżki octu balsamicznego
- sól, grubo mielony czarny pieprz
- Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 200 stopni.
- Słodkie ziemniaki pokroić w kostkę, a persimmon w plasterki.
- Cebulę pokroić w piórka o grubości 5 mm.
- Umieść słodkie ziemniaki i cebulę w naczyniu do pieczenia.
- Wymieszaj 1/3 łyżeczki soli, papryki, pieprzu i 1 łyżkę. łyżka oliwy z oliwek.
- Powstałą masą polać słodkie ziemniaki, wymieszać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15–20 minut. Ostudzić, gdy będzie gotowe.
- Orzechy wrzucamy na patelnię i smażymy, aż lekko się zarumienią. Uważaj, żeby się nie spalić.
- Grubo pokruszyć ser i orzechy.
- Na półmisku ułóż szpinak, persimmonę, słodkie ziemniaki i cebulę, posyp sałatkę serem i orzechami włoskimi.
- Oliwę zmieszaj z octem balsamicznym i polej bezmięsną sałatką świąteczną.
- Posyp czarnym pieprzem.
Uwaga dla gospodyni
W tej sałatce słodkie ziemniaki można zastąpić dynią.
Prosta i pyszna sałatka bez mięsa
Każda sałatka, z mięsem lub bez, powinna być satysfakcjonująca. I niewątpliwie piękne, jeśli chodzi o podanie na świątecznym stole. Banalne pomidory i ogórki będą błyszczeć zupełnie innymi kolorami, jeśli podejdziesz do nich z wyobraźnią. Dodaj cierpkie oliwki kalamata i rukolę z odcieniem musztardy, a sałatka zmieni się z mdłej i zwyczajnej w oryginalną. A orzechy zastąpią niezbędne białko zwierzęce białkiem roślinnym.
Prosta i pyszna sałatka bez mięsa
Do prostej i smacznej sałatki bez mięsa potrzebujesz:
- 300 g mrożonej zielonej fasolki
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 mały ogórek
- 1/2 czerwonej cebuli
- 70 g oliwek kalamata
- 8 łodyg pietruszki
- 1 pęczek rukoli
- 40 g orzechów laskowych
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki l ocet balsamiczny
- 2 ząbki czosnku
- 6 łodyg bazylii
- 4 łyżki l oliwa z oliwek
- sól, czarny pieprz do smaku
- Przygotuj miskę z wodą z lodem i kostkami lodu.
- Fasolę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-4 minuty, aż będzie nadal chrupiąca. Odlej gorącą wodę i od razu zanurz fasolę w misce z lodowatą wodą na 3-4 minuty. Następnie odcedź wodę. Jeśli fasola jest długa, pokroić na mniejsze kawałki.
- Pomidory przekrój na pół.
- Ogórka obierz i pokrój w kostkę.
- Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie. Posiekaj czosnek.
- Usuń i posiekaj liście natki pietruszki. Drobno posiekaj liście bazylii.
- Zmiel orzechy laskowe.
- Posiekane pomidory, ogórek, cebula, liście pietruszki, wymieszać i dodać sól do smaku.
- Dodać rukolę, wymieszać, posypać orzechami laskowymi.
- Przygotuj dressing: wymieszaj musztardę Dijon, miód (można dodać więcej do smaku), ocet balsamiczny, posiekany czosnek, bazylię, oliwę, sól, czarny pieprz.
- Sosem polej sałatkę i wymieszaj. Na wierzch posypać posiekanymi orzechami.
Uwaga dla gospodyni
Kupując rukolę, zwracaj uwagę na świeżość. Liście sałaty szybko się psują.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #sałatka z grzybami #sałatka bez mięsaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca5 lutego 2023 r
Bardzo podobały mi się sałatki z fasolą. Próbowaliśmy świeżych pieczarek, pyszne.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych