Sałatki bez majonezu na Nowy Rok, 10 sprawdzonych przepisów

Sałatki bez majonezu na Nowy Rok, 10 sprawdzonych przepisów

Sałatki bez majonezu na Nowy Rok, 10 sprawdzonych przepisów

Roman Ryżow 12 grudnia 2023 r5.00(2)Dodaj do ulubionychUdział

Z czym zazwyczaj kojarzy nam się Nowy Rok? Z choinką, szampanem, mandarynkami i sałatką Olivier. A także ze śledziem pod futrem, mimozą i krabem. Tak się składa, że ​​wszystkie te sałatki są ubrane w majonez. Aby urozmaicić świąteczny stół, warto włączyć do noworocznego menu ciekawe sałatki z nietypowymi dressingami. Uwierz mi, masz w czym wybierać.

Bez majonezu. Alternatywne sałatki na Nowy Rok

Treść artykułu:

  • Winegret z pieczonych warzyw z quenelles śledziowymi
  • Niçoise z tuńczykiem, ziemniakami i fasolką szparagową
  • Sałatka winogronowa Waldorf Jamiego Olivera
  • Sałatka ze śliwką i kurczakiem
  • Pożywna sałatka z pieczonych warzyw
  • Złamana sałatka z ogórków
  • Sałatka z mandarynek i awokado z pikantnym dressingiem
  • Sałatka wakacyjna bez mięsa
  • Sałatka Cezar» z owocami morza i parmezanem
  • Sałatka grecka z kremem z zielonego sera

Jeszcze dwie, trzy dekady temu słowa „sałatka” i „majonez” były niemal synonimami. Ale czasy się zmieniają, ponownie zastanawiamy się nad naszym podejściem do odżywiania, nasza dieta staje się lżejsza i zdrowsza. Dlatego sałatki bez majonezu zyskują coraz większą popularność.

Liczba opcji sosów sałatkowych może być po prostu nieograniczona: wszystko zależy od twoich preferencji smakowych i wyobraźni. Najważniejsze jest, aby wziąć pod uwagę zgodność składników, aby nie przyćmić smaku potrawy, a jedynie go podkreślić. Na przykład świeże liście góry lodowej, rzymskiej czy rukoli dobrze komponują się z dobrą oliwą z oliwek, a do sałatki z owoców morza potrzebny jest sok z cytryny ze szczyptą różowego pieprzu.

Doskonałą alternatywą dla majonezu jest klasyczny winegret, składający się z oleju roślinnego, octu winnego (można zastąpić octem jabłkowym), musztardy zbożowej i ostrej, soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Pasuje do większości warzyw, mięs, ryb, nadaje się również do ciepłych sałatek. Nawiasem mówiąc, ten sos można przygotować na kilka dni przed wakacjami: jest doskonale przechowywany w lodówce, w pojemniku ze szczelną pokrywką.

Jedną z odmian klasycznego winegretu jest dressing miodowy. Świetnie komponuje się z kurczakiem, owocami morza i świeżymi chrupiącymi warzywami. Zawiera nierafinowaną oliwę z oliwek, ocet, słodką musztardę amerykańską, a także lekki miód i biały pieprz.

Inną opcją, w której wygrywają obie strony, jest zielony olej. Używaj go do sałatek z mięsem, płatkami zbożowymi lub twardym serem, ale z owocami morza lepiej nie eksperymentować. Istnieje możliwość, że jasny smak dressingu przyćmi wszystkie inne aromaty. Możesz zrobić ten olej z dowolnych warzyw, które lubisz. Z bazylii, koperku i zielonej cebuli przygotowuje się bardzo aromatyczny dressing. Nawiasem mówiąc, lepiej przechowywać olej w małych butelkach z ciemnego szkła i zawsze w lodówce.

Chcesz zaskoczyć swoich gości i podać na sylwestrowym stole sałatkę w stylu panazjatyckim? Wykonanie go z dressingiem orzechowym jest łatwe i proste. Doda blasku, pikanterii i pikanterii każdemu daniu, ale najlepiej komponuje się z pieczoną piersią kurczaka, grillowanymi warzywami i kiełkami roślin strączkowych. Sos ten zawiera masło orzechowe, imbir, miód, sok z cytryny, czosnek i papryczkę chili.

Można też szybko i łatwo przygotować w domu sos sezamowo-balsamiczny, pyszny sos ranczo, lekki sos jogurtowo-serowy pleśniowy itp. Każda z tych opcji może w nowy sposób odkryć smak świeżych lub pieczonych warzyw, mięsa, drobiu i owoców morza. Pole wyobraźni jest naprawdę nieograniczone!

W naszym wyborze znajdziesz 10 przepisów na świąteczne sałatki bez majonezu, które na pewno przypadną Ci do gustu.

Winegret z pieczonych warzyw z quenelles śledziowymi

Winegret z pieczonych warzyw z quenelles śledziowymi – stare danie w nowym wydaniu. Bierzemy ten sam zestaw składników i dodajemy do niego ulubioną soloną rybę wszystkich. Bazę dressingu pozostawiamy klasyczną, czyli olej roślinny i ocet. A do tego dania nie będziemy gotować warzyw, ale je pieczemy. Zdziwisz się, o ile bogatszy i ciekawszy stanie się smak najzwyklejszego z pozoru winegretu. Prawdziwie wakacyjne danie!

Winegret z pieczonych warzyw z quenelles śledziowymi
Winegret z pieczonych warzyw z quenelles śledziowymi

Aby przygotować sałatkę na 4 porcje, potrzebujesz:

  • solony filet śledziowy – 200 g
  • ziemniak 12 szt.
  • buraki – 1 szt.
  • marchewki – 1 szt.
  • ogórek kiszony mały – 2 szt.
  • cebula czerwona (mała) – 1 szt.
  • groszek zielony – 1/2 puszki
  • olej roślinny – 3 łyżki. l.
  • koperek – 1 pęczek
  • ocet – 1 łyżka. l.
  • musztarda zbożowa – 1 łyżka. l.
  • cukier – 1/2 łyżeczki.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Buraki i ziemniaki dokładnie umyć i zawinąć w folię. Marchewkę obierz i również zawiń w folię. Warzywa ułożyć na blasze do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200℃ przez 40–50 minut. Fajny.
  2. Drobno posiekaj cebulę, ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę.
  3. Obierz ziemniaki i buraki. Pieczone warzywa pokroić w drobną kostkę.
  4. W misce wymieszaj pieczone warzywa korzeniowe, ogórki i cebulę. Dodać groszek i doprawić solą i pieprzem. Osobno wymieszaj ocet, cukier i olej i dopraw sałatkę.
  5. Drobno posiekaj śledzie. Od koperku oddzielić twarde łodyżki, listki drobno posiekać i dodać do śledzia. Dodać musztardę ziarnistą i dokładnie wymieszać. Za pomocą 2 łyżek uformuj quenelles i polej je winegretem.

Uwaga dla właściciela: Ogórki kiszone w tej sałatce można śmiało zastąpić ogórkami kiszonymi. Można jednak wcześniej zamarynować cebulę w occie jabłkowym ze szczyptą soli i cukru.

Przy okazji: w ramach eksperymentu zamień zielony groszek na fasolę okaże się nie mniej smaczne!

Niçoise z tuńczykiem, ziemniakami i fasolką szparagową

Niçoise to francuskie danie, którego nazwa pochodzi od miasta Nicea, w którym wynaleziono sałatkę. Dziś jest to jedna z najpopularniejszych sałatek restauracyjnych na świecie, a przygotowanie jej w domu wcale nie jest trudne. Oprócz tuńczyka potrzebne będą także świeże warzywa, oliwki i jajka, a do sosu zdecydowanie warto dodać ocet winny lub sok z cytryny.

Niçoise z tuńczykiem, ziemniakami i fasolką szparagową
Niçoise z tuńczykiem, ziemniakami i fasolką szparagową

Aby przygotować sałatkę na 4 porcje, potrzebujesz:

  • filet z tuńczyka – 500 g
  • małe ziemniaki – 500 g
  • pomidory – 4 szt.
  • fasolka szparagowa – 200 g
  • rukola – 100 g
  • oliwki pestkowe – 50 g
  • jajko – 2 szt.
  • cebula czerwona – 1/2 szt.
  • kapary – 1 łyżka. l.
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka. l.
  • bazylia – 3 gałązki
  • natka pietruszki – 3 gałązki

Do marynowania cebuli:

  • ocet winny czerwony – 1 łyżeczka.
  • woda – 1 łyżka. l.
  • cukier – 1/2 łyżeczki.
  • sól – 1/2 łyżeczki.
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Do tankowania:

  • oliwa z oliwek – 4 łyżki. l.
  • ocet winny – 1 łyżeczka.
  • musztarda zbożowa – 1 łyżeczka.
  • cukier – 1/2 łyżeczki.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Zagotuj 1 litr wody, dodaj sól i obrane ziemniaki. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut, dodaj fasolę i gotuj przez kolejne 5 minut. Odcedź bulion i osusz warzywa.
  2. Jajka ugotuj na twardo, 7 minut. Każdy przekrój wzdłuż na 4 części. Pomidory pokroić w średnie plasterki.
  3. Drobno posiekaj cebulę, włóż do miski, zalej octem i 1 łyżką. l. wodę, dodać cukier, sól i pieprz. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 10 minut.
  4. Aby przygotować dressing, połącz wszystkie składniki w małej misce i wymieszaj widelcem.
  5. W dużej misce wymieszaj ziemniaki, fasolę, pomidory, oliwki i kapary, dodaj liście rukoli, grubo posiekane liście bazylii i pietruszki i polej połową sosu. Delikatnie wymieszaj sałatkę i połóż na dużym talerzu.
  6. Filety z tuńczyka osusz ręcznikiem papierowym, dopraw solą i pieprzem oraz posmaruj oliwą z oliwek. Dobrze rozgrzej patelnię grillową i połóż rybę. Smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 1,5 minuty. Tuńczyk powinien pozostać jasnoróżowy w środku. Filet ułożyć na desce, odstawić na 5 minut, następnie pokroić w cienkie plasterki.
  7. Na sałatce ułóż plasterki tuńczyka, marynowaną cebulę i pokrojone na ćwiartki jajka, skrop pozostałym dressingiem i natychmiast podawaj.

Pomocna wskazówka: W razie potrzeby do sałatki nicejskiej dodaje się fasolkę szparagową. Jajka kurze w sałatce można zastąpić jajami przepiórczymi na talerzu wyglądają bardziej elegancko. Wybieraj ziemniaki o niskiej zawartości skrobi, aby po ugotowaniu nie rozpadły się w sałatce. I nie rozgotuj tuńczyka. wewnątrz powinien pozostać jasnoróżowy.

Uwaga dla właściciela: Niçoise można podawać na ciepło lub schłodzone wszystko zależy od upodobań zjadaczy. Lepiej podawać go porcjami, pięknie układając tuńczyka w małych kawałkach na pozostałych składnikach sałatki.

Sałatka winogronowa Waldorf Jamiego Olivera

Sałatka Waldorf to klasyka kuchni amerykańskiej i jedna z najpopularniejszych potraw na świecie. Początkowo przyrządzano go ze słodko-kwaśnych jabłek, korzenia selera i orzechów włoskich, doprawiano majonezem, sokiem z cytryny i pieprzem cayenne. Przepis na sałatkę Jamiego Olivera, który Państwu proponujemy, jest lżejszy i bardziej świąteczny, ponieważ zawiera sałatę i winogrona, a majonez zastępuje się jogurtem.

Sałatka winogronowa Waldorf Jamiego Olivera
Sałatka winogronowa Waldorf Jamiego Olivera

Aby przygotować sałatkę na 4 porcje, potrzebujesz:

  • małe główki sałaty rzymskiej – 2 szt.
  • Seler ogonkowy – 1 opakowanie
  • jabłka różowe – 2 szt.
  • różowe i białe winogrona bez pestek Po 1 średnim pęczku
  • orzechy włoskie lub pekan 60 gr
  • oliwa z oliwek
  • sól

Do tankowania:

  • gęsty jogurt naturalny – 200 g
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.
  • sok z cytryny – 12 łyżki l.
  • Musztarda angielska – 1 łyżka. l.
  • drobno posiekany estragon – 1 łyżka. l.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Na dressing wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką. Umieścić w lodówce.
  2. Ułóż winogrona i orzechy na blasze wyłożonej pergaminem, skrop oliwą, solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 10 minut.
  3. Usuń twarde włókna zewnętrzne z łodyg selera. Nie wyrzucaj dolnej części – obierz ją ze wszystkich stron i pokrój nie w poprzek, ale wzdłuż, w cienkie paski. Ogonki pokroić w cienkie plasterki.
  4. Zrób to samo z Romano – pokrój dół wzdłuż, a górę w poprzek w cienkie paski. Jabłka również pokroić w cienkie paski, nie obierając ich.
  5. Wymieszaj seler, rzymską i jabłka, dodaj pieczone winogrona. Dodać orzechy, częściowo rozgniatając je palcami. Niektóre jagody i orzechy można pozostawić do dekoracji. Skropić dressingiem i podawać.

Uwaga dla właściciela: Aby jabłka nie ściemniały, można je wcześniej posypać sokiem z cytryny.

Przy okazji: Jeśli natkniesz się na dużą paczkę selera naciowego, część warzywa można zamrozić, a następnie wykorzystać do gotowania bulionów.

Sałatka ze śliwkami i kurczakiem

Sałatka ze śliwkami i kurczakiem okazuje się pożywna, smaczna i wcale nie ciężka. I jaki ma pyszny aromat! Oprócz głównych składników dodaj także miętę, czosnek i musztardę: zrównoważą smak. Tylko 15 minut i wspaniałe świąteczne danie gotowe!

Sałatka ze śliwkami i kurczakiem
Sałatka ze śliwkami i kurczakiem

Aby przygotować sałatkę na 4 porcje, potrzebujesz:

  • śliwka – 500 g
  • Carpaccio z kurczaka (kurczak suszony) – 350400 gr
  • Cebula Jałta – 1 szt.
  • oliwa z oliwek – 50 ml
  • musztarda pełnoziarnista – 2 łyżki. l.
  • sok z cytryny – 20 ml
  • mięta – 1 pęczek
  • czosnek – 12 goździki
  • gruba sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Aby przygotować sos, w moździerzu rozetrzyj czosnek i sól. Następnie wymieszaj powstałe…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja