Do przepisu
Bardzo pożywna, gęsta sałatka ziemniaczana z mostkiem przypomina trochę sałatkę Stolichny. Ale dzięki dressingowi musztardowo-cytrynowemu zamiast majonezu wcale nie jest ciężki.
Złożoność: łatwo Kalorie: 387,96 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 45 minut Używany: 11,90 g/26,35 g/26,08PrażenieNa patelniKolacjaKolacjaPrzekąskaSałatkaPiknikSKŁADNIKI NA 4 PORCJI400 g ziemniaków do sałatek200 g gotowanego wędzonego mostka400 g boczniaków1 średni pęczek zielonej cebuli3 łyżki l. kapary2–3 łyżki. l. musztarda z ziarnamisok i skórka z 1 cytrynyMielony czarny pieprz Sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ziemniaki umyć i gotować w osolonym wrzątku do miękkości, 20–25 minut.
Krok 2
Podczas gotowania ziemniaków usuń łodygi z boczniaków. Duże czapki podziel na 2-3 części, małe zostaw bez zmian.
Krok 3
Drobno posiekaj cebulę, mostek pokrój w 2 cm kostkę. Wymieszaj sok i skórkę z cytryny z musztardą i dymką. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 4
Mostek smażymy na suchej patelni na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, na patelnię wrzucamy boczniaki i smażymy przez 2 minuty.
Krok 5
Gorące ziemniaki odcedzić na durszlaku, ostudzić przez 5 minut i pokroić w duże plasterki. Natychmiast wymieszać z mostkiem, grzybami i kaparami, polać dressingiem, wymieszać, gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. i służyć.