Do przepisu
Do tej sałatki ziemniaczanej z pikantnym dressingiem możesz dodać inny produkt o neutralnym smaku, na przykład awokado, i otrzymasz danie popisowe. Jednak nawet bez innych składników sałatka ta może stać się ulubioną sałatką na każdą okazję.
Złożoność: łatwo Kalorie: 394,81 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 40 minut Używany: 19,59 g/22,06 g/25,27GotowanieKolacjaSałatkaUrodzinyNowy RokBoże NarodzenieBufetSKŁADNIKI NA 8 PORCJI600 g dużych, surowych krewetek bez głów1,2 kg małych młodych ziemniaków1 opakowanie selera naciowego1 puszka (400 g) oliwek kalamata1 mała pęczek zielonej cebuli1 mała pęczek natki pietruszki5–6 ząbków czosnku1 łyżka. l. biały ocet winny2 łyżki l. musztarda z ziarnami100 ml oliwy z oliwek2 łyżki l. masłosólświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Oczyść krewetki, usuń ciemną żyłę jelitową. Posiekaj 2/3 czosnku, posyp krewetki, solą i pieprzem, smaż na maśle aż do ugotowania.
Krok 2
Ziemniaki myjemy szczoteczką i gotujemy we wrzącej wodzie około 25 minut. Posiekaj białą część zielonej cebuli i odłóż na bok. Posiekaj pozostały czosnek, pietruszkę i zieloną cebulę. Seler pokroić w bardzo cienkie plasterki.
Krok 3
Zioła wymieszaj z czosnkiem, octem, musztardą i 3 łyżkami. l. płyn z oliwek w blenderze. Ubijaj, dodając stopniowo olej, aż powstanie emulsja.
Krok 4
Lekko ostudzić ugotowane ziemniaki na patelni, 5–7 minut. Za pomocą tłuczka lekko rozgnieć każdego ziemniaka. Ziemniaki ułożyć w głębokim naczyniu, posypać białą częścią zielonej cebuli, selera i krewetek, polać dressingiem i udekorować oliwkami. Pozwól parzyć przez 10–15 minut. i służyć.