Sałatka ze szczawiu, szpinaku i selera
gastronomia 22 maja 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu
Sałatka ze szczawiu, szpinaku i selera będzie dla wielu prawdziwym odkryciem. Zwłaszcza jeśli przywykłeś do dodawania tego wiosennego cudownego zioła tylko do zupy. Uwierz mi, danie stanie się znacznie smaczniejsze z niewielką ilością tej pierwszej zieleniny. Szczaw ma bogaty, kwaśny smak i dobrze komponuje się ze szpinakiem i selerem. Najważniejszym elementem jest oryginalny dressing. Zrobimy go na bazie dżemu z czarnej porzeczki. Ale możesz użyć dowolnego kwaśnego dżemu, na przykład żurawiny lub borówki brusznicy. Posiekany świeży czosnek i szczypta białego pieprzu dodadzą dodatkowej pikanterii. Dodaj trochę gałki muszkatołowej dla smaku.
Złożoność: łatwo Kalorie: 88,41 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Używany: 2,58 g/6,43 g/5,08KolacjaDrugie danieSałatkaSos sałatkowySos/dressingWegetarianizm: laktoWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 4 PORCJISeler naciowy – 2 łodygiczosnek – 1 ząbekszpinak – 100 gkoperek – 3 gałązkinatka pietruszki – 3 gałązkisałata – 200 gszczaw – 100 gDo tankowaniaoliwa z oliwek – 20 mldżem z czarnej porzeczki – 10 gpieprz biały mielony – 5 gkminek – 2 gkrem – 20mlsól – 5 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotować wszystkie składniki na sałatkę ze szczawiu, szpinaku i selera. Wszystkie warzywa i zioła dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem.
Krok 2
Posortuj liście szczawiu, szpinaku i sałaty. Aby sałatka była delikatniejsza, odetnij twardy rdzeń od nasady szczawiu i liści szpinaku. Wszystkie liście pokroić w cienkie paski.
Krok 3
Usuń twarde łodygi z pietruszki i koperku. Liście posiekaj bardzo drobno. Jeśli seler ma twardą skórkę, obierz go nożem. Obierz czosnek i posiekaj go.
Krok 4
Umieść wszystkie warzywa, seler i czosnek w głębokiej misce, dodaj sól i wymieszaj lekkimi ruchami. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 15–20 minut.
Krok 5
Przygotuj dressing. Wymieszaj dżem porzeczkowy z oliwą i śmietaną. Dodać mielony biały pieprz, kminek i sól. Dokładnie wymieszaj. Umieść w pięknej misce.
Krok 6
Usuń folię spożywczą z sałatki, ponownie zamieszaj i podawaj. Oddzielnie postaw miskę z dressingiem.
UWAGA DO GOSPODARKI
Im więcej zieleniny jest w sałatce ze szczawiu, szpinaku i selera, tym lepiej. Spróbuj na przykład dodać rukolę do gotowego przepisu. Pikantne zioła dodadzą pikanterii Twojemu daniu.
PRZY OKAZJI
Sałatkę ze szczawiu, szpinaku i selera udekoruj pokruszonym serem kozim lub serem feta. Można go wtedy podawać bez wyrzutów sumienia jako samodzielne, lekkie danie.