Sałatka ze szczawiu i ogórka
gastronomia 28 maja 2023 r4,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Przedstawiamy prosty przepis na lekką wiosenną sałatkę ze szczawiu i ogórków. Można to nazwać podstawowym. A Ty z kolei możesz zmieniać składniki i dressingi, za każdym razem otrzymując nowe danie. Pierwszą rzeczą, którą można zmienić, jest skład zieleni. Dodaj ulubioną natkę pietruszki, kolendrę lub bazylię. Jest to również możliwe. Eksperymentuj z dressingami, a danie zabłyśnie nowymi kolorami. Sugerujemy gotowanie z sosem śmietanowym. Ale można też po prostu skropić oliwą z oliwek i kroplą soku z cytryny. Ten sam sok z cytryny wraz z sosem sojowym i kwaśną śmietaną nada sałatce orientalne odcienie. Eksperymentując z daniem, nie zapominaj, że głównym składnikiem jest tutaj szczaw. Nada nie tylko wyjątkowego smaku kwaskowatością, ale także zadba o Twoje zdrowie, dzięki zawartym w swoim składzie cennym witaminom i mikroelementom.
Złożoność: łatwo Kalorie: 90,08 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 20 minut Używany: 5,00 g/5,73 g/4,33SałatkaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJIszczaw – 120 gogórki krótkie – 3 szt.jajka – 3 szt.zielona cebula – 3 piórakoperek – 4 gałązkiśmietana – 60 gmusztarda – 5 gsól – 5 gpieprz czarny mielony – 3 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki do przygotowania sałatki ze szczawiu i ogórka. Jajka włóż do rondla, dodaj wodę i zagotuj. Gotuj około 7-10 minut. Możesz dodać trochę soli do wody, aby zapobiec pękaniu muszli. Ostudzić i obrać.
Krok 2
Dokładnie opłucz cebulę i koperek pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Odetnij twarde łodygi i posiekaj warzywa osobno.
Krok 3
Świeże ogórki płuczemy oddzielnie, suszymy i odcinamy ogonki. Pokrój owoce losowo. Najlepiej wyglądają w sałatce w formie słomek.
Krok 4
Szczaw również opłucz, a następnie dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij szorstkie ogonki i porwij liście na małe kawałki.
Krok 5
Na płaskim talerzu połączyć szczaw, cebulę, koperek, ogórki i wymieszać. Można dodać trochę soli do smaku. Jajka pokroić na ćwiartki i ułożyć losowo na warzywach.
Krok 6
Na dressing wymieszaj śmietanę, musztardę, dopraw solą i mielonym czarnym pieprzem, wymieszaj. Sosem polej sałatkę i podawaj dobrze schłodzoną.
UWAGA DO GOSPODARKI
Co jeszcze można dodać do sałatki ze szczawiu i ogórka? Rzodkiewki oczywiście. Pod względem zawartości witaminy C może śmiało konkurować z owocami cytrusowymi. Cenne są także sole potasu, które są niezbędne w procesach metabolicznych i pracy serca.
PRZY OKAZJI
Zamiast zwykłych jajek spróbuj zrobić sałatkę ze szczawiu i ogórków z przepiórką. Będziesz potrzebować ich dwa razy więcej. Ale danie będzie wyglądać bardziej elegancko i świątecznie.