Sałatka z zielonych pomidorów na zimę

Sałatka z zielonych pomidorów na zimę

Lera 07 sierpnia 20235.00(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu

Na pewno warto przygotować sałatkę z zielonych pomidorów na zimę, jeśli ogólnie lubicie pikle i marynaty. W naszym kraju takie „słoiki” są na ogół zawsze traktowane z dużym szacunkiem: pomagają nawet w czasach oszczędności i doskonale zdobią nawet najbardziej reprezentacyjny świąteczny stół. Ta sałatka z zielonych pomidorów jest naprawdę dobra, ma bogaty, pikantny smak. Przepis na danie jest dość prosty: najbardziej czasochłonną częścią jest posiekanie wszystkich składników sałatki. Następnie wystarczy, że w dużym rondlu podgotujemy sałatkę z zielonych pomidorów, przełożymy ją do słoików i zwiniemy.

Złożoność: łatwo Porcje: 12 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 20 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 12 PORCJIzielone pomidory – 2 kgsłodka papryka – 500 gcebula – 500 gmarchewka – 500 gcukier – 90 gsól – 35 grafinowany olej roślinny – 230 mlocet stołowy (9%) – 25 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj zielone pomidory. Umyj je i osusz papierowymi ręcznikami. Przekrój każdego pomidora na pół i usuń podstawę łodygi. Owoce pokroić w duże plasterki.

Krok 2

Umyj i osusz strąki słodkiej papryki. Przekrój na połówki, usuń nasiona, łodygi i błony. Miąższ słodkiej papryki pokroić w średniej wielkości plasterki.

Krok 3

Obierz cebulę na sałatkę z zielonych pomidorów. Każdą z nich przekrój na pół, a następnie pokrój w grube piórka. Obierz i umyj marchewki. Pokroić w plastry o grubości 3 mm.

Krok 4

Słoiki i pokrywki na sałatkę pomidorową bardzo dokładnie umyj środkiem odtłuszczającym, następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób i dobrze wysusz.

Krok 5

Wszystkie przygotowane składniki sałatki umieść w dużej emaliowanej patelni. Dodaj sól i cukier, wlej olej roślinny. Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.

Krok 6

Zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Pamiętaj, aby wymieszać sałatkę podczas gotowania, aby warzywa równomiernie się nagrzały.

Krok 7

Na patelnię z prawie gotową sałatką z zielonych pomidorów wlać ocet stołowy i dokładnie wymieszać dużą łyżką. Natychmiast zdjąć z ognia; nie gotować.

Krok 8

Gorącą sałatkę z zielonych pomidorów i warzyw rozłóż do suchych, wysterylizowanych słoików wraz z płynem z patelni. Zwiń przygotowane pokrywki.

Krok 9

Odwróć słoiki z sałatką do góry nogami na gruby ręcznik i dobrze przykryj grubym kocem lub kocem. Pozostaw, aż całkowicie ostygną.

Krok 10

Ostudzone słoiki opisz nazwą sałatki i rokiem produkcji lub napisz na wieczkach trwałym markerem. Przechowuj sałatkę w temperaturze pokojowej.

PRZYDATNE RADY

Sałatka z zielonych pomidorów stanie się bardziej aromatyczna i będzie miała jaśniejszy smak, jeśli dodasz do niej kilka ząbków dobrego, świeżego czosnku. Najlepiej przecisnąć go przez prasę i włożyć do sałatki na około dziesięć minut, zanim będzie całkowicie gotowa.

PRZY OKAZJI

Aby sałatka z zielonych pomidorów była szczególnie piękna, użyj żółtej i czerwonej papryki. Połowę cebuli można zastąpić cebulą jałtańską.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja