Do przepisu
Najbardziej niezwykłym składnikiem tej sałatki są solone cytryny. Będą wymagać pewnych umiejętności w przygotowaniu, ale bez szczególnych trudności. Łosoś, awokado i cytryna świetnie się ze sobą komponują i świetnie wyglądają w jednym daniu. I oczywiście temu trio przydałaby się odrobina zieleni w postaci szpinaku i rukoli.
Złożoność: łatwo Kalorie: 468,85 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 50 minut Używany: 14,61 g/38,36 g/16,41PalenieSałatkaWegetarianizm: pescetarianizm8 marcaWalentynkiUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokRomantyczna kolacjaBufetSKŁADNIKI NA 6 PORCJI300 g cienkich plastrów łososia wędzonego na zimno3 dojrzałe awokado100 g szpinaku2 cytryny „uzbeckie”.średnia sól morskaświeżo zmielony czarny pieprzduże kapary do dekoracji100 g rukoliDo tankowania:2 łyżki l. miód kwiatowy2 łyżki l. łagodna musztarda2 łyżki l. ocet jabłkowy80 ml oliwy z oliwek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Włóż cytryny do małego rondelka, zalej wodą, aż całkowicie je zakryje (cytryny wypłyną, trzeba je docisnąć małym talerzykiem), dodaj 3 łyżki. l. z kupą soli. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 20 minut. Super, zostaw 1-2 łyżki. l. wywar
Krok 2
Na dressing łączymy wszystkie składniki w szczelnie zamkniętym małym pojemniku, dodajemy do smaku słony wywar z cytryny. Mieszamy, przykrywamy i na razie odstawiamy.
Krok 3
Używając bardzo ostrego noża, pokrój cytryny na małe ćwiartki. Jeśli plastry łososia są za długie lub za szerokie, pokrój je na łatwe do spożycia, piękne kawałki. Obierz awokado i pokrój w schludne plasterki.
Krok 4
Po sprawdzeniu, czy pojemnik z opatrunkiem jest szczelnie zamknięty, energicznie nim wstrząśnij w celu zemulgowania opatrunku. Połącz rukolę i liście szpinaku z 3 łyżkami. l. dressingiem, wymieszaj (najłatwiej zrobić to rękami) i wyłóż na talerze.
Krok 5
Na wierzchu ułóż plasterki awokado, cytryny i łososia. Polać pozostałym dressingiem, popieprzyć i udekorować kaparami.