Sałatka z wędzonym kurczakiem i kapustą pekińską
gastronomia 19 grudnia 2023 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Sałatka z wędzonym kurczakiem i kapustą pekińską okazuje się zarówno sycąca, jak i lekka – w tym sensie, że po niej nie powoduje uczucia ciężkości w żołądku i silnej chęci „położenia się”. To danie docenią także smakosze, którzy nie przepadają za kuchnią azjatycką! Faktem jest, że sałatkę z kapusty pekińskiej, wędzonego kurczaka, zielonej cebuli i startej marchewki polano bardzo nietypowym pikantnym sosem z imbirem, olejem sezamowym i orzeszkami ziemnymi. Przepis na sos jest dość prosty, ponieważ wszystkie składniki są po prostu mieszane w blenderze, ale pozostawia wrażenie i radykalnie zmienia smak potrawy.
Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 20 minutKolacjaKolacjaSałatkaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIwędzony filet z kurczaka – 400 gKapusta pekińska – 1 mała główkamarchewka duża – 2 szt.zielona cebula – 25 gprażone orzeszki ziemne – 60 gsól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smakuDo tankowania:świeży korzeń imbiru – kawałek o długości 3 cmprażone orzeszki ziemne – 50 gsos sojowy – 3 łyżki. l.olej roślinny – 3 łyżki. l.ciemny olej sezamowy – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki na sałatkę. Wędzony filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do dużej miski. Usuń górne liście z główki kapusty pekińskiej. Przekrój wzdłuż na pół i usuń łodygę.
Krok 2
Posiekaj kapustę pekińską długim nożem. Dodać do miski z posiekanym kurczakiem. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce. Dodać do kurczaka i kapusty.
Krok 3
Umyj zieloną cebulę, dobrze osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w cienkie pierścienie. Dodaj do miski z kurczakiem i innymi składnikami. Dodać sól, pieprz i wymieszać.
Krok 4
Przygotuj sos sałatkowy z wędzonym kurczakiem i kapustą pekińską. Obierz korzeń imbiru, umyj go i zetrzyj na drobnej tarce. Posiekaj prażone orzeszki ziemne i włóż je do miski blendera.
Krok 5
Dodaj starty korzeń imbiru, sos sojowy, olej roślinny (dowolny, jaki lubisz) i ciemny olej sezamowy. Zmiksuj blenderem, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste, dodać trochę ciepłej wody i ponownie wymieszać.
Krok 6
Powstałym sosem polej składniki sałatki w misce. Dokładnie wymieszaj. Ułożyć w salaterce lub podawać na talerzach. Posypać orzeszkami ziemnymi i podawać.
PRZYDATNE RADY
Do sosu sałatkowego z wędzonym kurczakiem i kapustą pekińską można dodać także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i odrobinę posiekanej papryczki chili.
PRZY OKAZJI
Ta sałatka w stylu azjatyckim świetnie komponuje się nie tylko z wędzonym kurczakiem, ale także z wieprzowiną. Jeśli więc nie masz nic przeciwko niej, wypróbuj tę opcję.