Do przepisu
Sałatka z wątróbki dorsza wyróżnia się dwoma cechami: po pierwsze, wykorzystuje się w niej białą cebulę, która ma delikatniejszy smak, a po drugie, składniki doprawia się domowym majonezem. Co ciekawe, podobne danie było dość popularne w czasach sowieckich. Wtedy przygotowywano ją wyłącznie na święta (dobre konserwy bardzo trudno było kupić), dodając do wątroby dorsza zwykłą cebulę, jajka i czasami ryż. Okazało się pyszne, ale naszym zdaniem zbyt proste. Dlatego zdecydowaliśmy się skomplikować sałatkę z wątróbki dorsza i byliśmy bardzo zadowoleni z wyniku. Wypróbuj ten przepis w praktyce, a następnie oceń danie w komentarzach poniżej.
Złożoność: łatwo Kalorie: 1506,00 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Używany: 15,01 g/150,83 g/18,22MikserGotowanieKonserwowanieKolacjaKolacjaSałatkaWegetarianizm: pescetarianizm8 marcaUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokBufetSKŁADNIKI NA 4 PORCJI1 średnia biała cebula4 jajka2 puszki (po 250 g) wątroby dorsza180 g ugotowanego puszystego ryżuświeżo zmielony czarny pieprzsólplasterki zielonego jabłka do dekoracjiW przypadku majonezu:250 ml oleju roślinnego1 jajko1 łyżka. l. Musztarda Dijon1 łyżka. l. biały ocet winny1 łyżeczka Sahara1 łyżeczka sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj majonez do sałatki. Do szklanki blendera włóż jajko, musztardę, ocet, cukier i sól. Wlać 100 ml oleju, ubić na gładką masę. Dolać pozostały olej, ubić na emulsję i ostudzić. Ze słoika wątroby dorsza weź kilka łyżek oliwy i wymieszaj z majonezem na gładką masę.
Krok 2
Cebulę sałatkową obrać i pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować, obrać i pokroić w drobną kostkę. Odcedź pozostały olej z wątroby dorsza i drobno posiekaj.
Krok 3
Wymieszaj ryż, wątrobę dorsza, cebulę i jajka. Składniki sałatki dopraw obficie majonezem, solą i pieprzem. Udekoruj plasterkami jabłka i podawaj.
PRZYDATNE RADY
Jeśli chcesz, aby majonez do sałatki z wątróbki dorsza był bardziej pikantny w smaku, zamiast musztardy Dijon dodaj musztardę zwykłą, a także dodaj łyżeczkę chrzanu z puszki.
PRZY OKAZJI
Sałatkę z wątróbką dorsza uzupełniliśmy cienkimi plasterkami soczystego zielonego jabłka i, co warto podkreślić, połączenie okazało się bardzo harmonijne, oryginalne i wyrafinowane.