Do przepisu
W tej sałatce z borówkami i miętą zamiast wątróbki drobiowej można użyć wątróbki lub serc kaczych lub indyczych.
Złożoność: łatwo Kalorie: 354,55 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 35 minut Używany: 26,97 g/17,23 g/23,87PrażenieNa patelniKolacjaKolacjaSałatkaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI500 g wątróbki drobiowej400 g mrożonych borówek200 g szpinaku1 mały pęczek miętysok i skórka z 1 pomarańczy1 łyżka. l. ocet jabłkowy1 łyżka. l. Miódoliwa z oliwek0,5 łyżeczki słodka mielona paprykasól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Z wątróbki drobiowej usuń żyły, każdą wątróbkę przekrój na dwie części, dodaj sól, pieprz, oliwę i odstaw na 10-15 minut.
Krok 2
Usuń łodygi z mięty. Małe listki zostaw do dekoracji, duże ułóż w stos, zwiń w rulon, drobno posiekaj, a następnie drobno posiekaj w poprzek.
Krok 3
Na dużej patelni smażymy wątróbkę na średnim ogniu, przykrywając ją zmiętą folią, aby zapobiec rozpryskiwaniu się, każdorazowo po 3 minuty. z każdej strony. Zdjąć z ognia, posypać papryką i borówkami (bez rozmrażania), delikatnie wymieszać i odstawić na 5-7 minut.
Krok 4
Wymieszaj sok i skórkę pomarańczową, ocet i miód z miętą, solą i pieprzem.
Krok 5
Na talerzach ułóż szpinak, obok ułóż wątróbkę i borówki, polej dressingiem, posyp pieprzem, posyp listkami mięty i podawaj.