Sałatka z twarogiem, frytkami i kukurydzą
gastronomia 29 listopada 2023 r(6)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Sałatka z serkiem śmietankowym, frytkami i kukurydzą to danie w stylu Tex-Mex, które docenią wszyscy miłośnicy kuchni meksykańskiej. W naszej wersji przepisu dressing zawiera sok z limonki, ale jeśli nie masz go pod ręką, nie ma problemu – zastąp go zwykłym sokiem z cytryny. Nie możesz znaleźć papryczek jalapenos w lokalnym sklepie spożywczym? Kup ostre papryczki chili, które zawsze są u nas dostępne. A natkę pietruszki kręconej śmiało można zastąpić zwykłą pietruszką lub zastosować dowolne ulubione zioła aromatyczne, na przykład kolendrę. Eksperymentuj ze smakami!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 335,73 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Używany: 5,95 g/21,50 g/28,89SałatkaSKŁADNIKI NA 4 PORCJEchipsy kukurydziane (nachos) – 1 opakowaniekukurydza – 1 puszkaczerwona papryka – 1 szt.awokado (duże) – 1 sztzielona ostra papryczka (jalapeno) – 1 szt.limonka – 1 sztukaczerwona cebula sałatkowa – 1/3 szttwaróg – 80-100 gkędzierzawa pietruszkaoliwa z oliwek z pierwszego tłoczeniasólcukierświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umieść kukurydzę na durszlaku, aby odsączyć nadmiar płynu. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i zamarynować w kilku kroplach soku z limonki ze szczyptą soli i cukru. Awokado pokroić na małe kawałki i posypać limonką, aby zapobiec brązowieniu.
Krok 2
Obierz słodką paprykę z nasion i łodyg, pokrój w drobną kostkę. Pokrój jalapeno w cienkie pierścienie, w razie potrzeby usuń nasiona. Posiekaj natkę pietruszki. W dużej misce wymieszaj kukurydzę, awokado, marynowaną cebulę i paprykę. Posolić, pieprzyć i doprawić sałatkę oliwą i sokiem z limonki do smaku.
Krok 3
Wymieszaną sałatkę wykładamy na talerz, z kilku brzegów układamy krążki jalapeno (zwolennicy ostrego smaku dodadzą je na talerz). Na wierzch sałatki pokruszyć serek śmietankowy i posypać natką pietruszki. Ułóż chipsy kukurydziane na całym obwodzie naczynia i podawaj.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli przygotowujesz tę sałatkę latem, w szczytowym okresie zbiorów świeżej kukurydzy, radzimy użyć kukurydzy z grilla, a nie z puszki.
PRZY OKAZJI
Sałatkę z twarogiem i kukurydzą można doprawić nie oliwą i limonką, ale lekkim jogurtem, dodając do smaku odrobinę posiekanego czosnku.