Sałatka z soczewicy z kiełbaskami, szpinakiem i grzybami
Mój magnes 14 września 2022 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Nie wiem, co dzisiaj ugotować na obiad, oto dobry pomysł. Soczewica zielona ma delikatny smak i dobrze komponuje się z wędzonymi mięsami. Soczewica szybko się gotuje, nie robi się papkowata i idealnie nadaje się do sałatek. Jest też bardzo przydatna.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 547,46 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 45 minut Używany: 29,03 g/32,84 g/33,31GotowaniePrażenieNa patelniSałatkaSKŁADNIKI NA 4 PORCJI400 g mrożonych grzybów leśnych200 g zielonej soczewicy200 g świeżego szpinaku4 wędzone kiełbaski2 łyżki l. olej roślinny2 łyżki l. Musztarda Dijon1–2 łyżeczki czerwony ocet winnyświeżo zmielony czarny pieprzwarzywa do podaniasól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby rozmrozić grzyby, włóż je do zimnej, osolonej wody. Gotuj przez 10–12 minut po ugotowaniu. Studzimy i kroimy w plasterki.
Krok 2
Soczewicę opłukać, zalać 2 szklankami zimnej wody, lekko doprawić solą i gotować do miękkości przez 20–25 minut, po tym jak woda zagotuje się na małym ogniu, usuwając pianę. Odcedzić na durszlaku i przelać zimną wodą.
Krok 3
Kiełbaski pokroić na kawałki. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym i smaż na umiarkowanym ogniu przez 5-7 minut.
Krok 4
Na patelnię z kiełbaskami dodaj grzyby i soczewicę i smaż przez 3 minuty. Dodać szpinak i odrobinę musztardy, wymieszać i zdjąć z ognia, gdy liście szpinaku zwiędną. Dopraw solą i pieprzem, skrop octem. Posypać ziołami i podawać z musztardą.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 7,67 g (9,59% wartości dziennej) • tłuszcze 10,96 g (12,18%) • węglowodany 7,23 g (4,30%) • błonnik pokarmowy 2,66 g (8,87%) • kcal 155,75 (8,65%) • NNKT 3,07 g (15,35%) • sód 410,65 mg (28,32%) • cukier ogółem 0,99 g (1,98%)