Sałatka z ryżem i konserwami rybnymi
gastronomia 20 grudnia 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu
Sałatka z ryżem i konserwami rybnymi to alternatywa dla klasycznej Mimozy i naszym zdaniem bardzo udana. Przepis na danie jest prosty, a jeśli akurat macie gotowy gotowany ryż, to też jest szybki. Jakiej konserwy rybnej użyć do tej sałatki? Cokolwiek lubisz najbardziej: odpowiednie są saury, tuńczyk, łosoś. Pozostaje tylko ugotować jajka na twardo, posiekać zioła, świeże ogórki, cebulę i przełożyć je przez płytę grzejną, pokrywając je majonezem. Przed podaniem sałatkę należy ją lekko przestudzić.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 142,77 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 1 godzina 30 minut Używany: 12,59 g/3,82 g/14,45SałatkaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIryż – 75 gwoda pitna – 150 mljaja C0 – 2 szt.ogórki świeże – 2 szt.cebula – 150 gkoperek – 1 gałązkanatka pietruszki – 1 gałązkakonserwa rybna – 1 puszka (250–300 g)majonez – do smakusól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na sałatkę. Najpierw ugotuj ryż. Posortuj i wlej na patelnię. Zalać wrzącą wodą pitną i dodać trochę soli. Mieszaj i doprowadzaj do wrzenia. Gotuj przez 7 minut na dużym ogniu i 5 na małym. Następnie zamknij patelnię i zostaw ryż na gorącym, wyłączonym kuchence. Pozwól ostygnąć.
Krok 2
W czasie gdy ryż się gotuje, ugotuj jajka na twardo. Umieść je w rondlu i zalej wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. Spuścić wodę. Schłodź jajka pod bieżącą wodą.
Krok 3
Umyj i osusz świeże ogórki na sałatkę. Odetnij końcówki. Ogórki pokroić ostrym nożem, najpierw w cienkie plasterki, a następnie w paski. Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Krok 4
Koper i natkę pietruszki umyć i dobrze osuszyć. Usuń wszystkie twarde łodygi. Pozostałe warzywa posiekaj bardzo drobno. Jajka zetrzyj na drobnej tarce. Sól, pieprz i wymieszaj z ziołami.
Krok 5
Rybę włóż do słoików, umieść w misce i rozgnieć widelcem. Składniki sałatki układać przez pierścienie grzejne na porcjowanych talerzach warstwami w następującej kolejności: ryba, cebula, ryż, ogórki i jajka z ziołami, obtaczane w majonezie.
Krok 6
Przygotowaną sałatkę z ryżem i konserwami rybnymi włóż do lodówki na 30–60 minut. Następnie ostrożnie zdejmij pierścienie grzejne, udekoruj naczynie według uznania i podawaj.
UWAGA DO GOSPODARKI
Do sałatki z konserwami rybnymi lepiej dodać ryż długoziarnisty. W tym przypadku nie ma potrzeby uzyskiwania specjalnej „kruchości”, więc nie ma potrzeby płukania płatków.
PRZY OKAZJI
Ogórków na sałatkę z ryżem i konserwami rybnymi nie trzeba siekać, ale zetrzeć na grubej tarce. W takim przypadku posyp je odrobiną soli, pozostaw na 10 minut, a następnie delikatnie wyciśnij.