Sałatka z pomidorów, marchwi i cebuli na zimę
Tatiana Neblandinka 29 lipca 2024 r4,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu
Sałatka z pomidorów, marchwi i cebuli na zimę jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga żadnych specjalnych składników. Ale zachwyci Cię w zimnych porach roku, kiedy wyjmiesz słoik na gorące gotowane ziemniaki i kotlety. Jedynym ważnym wymaganiem są pomidory. Lepiej, jeśli są nieco niedojrzałe – mocne i pulchne. Możesz wziąć brązowe. Zbyt dojrzałe pomidory roztopią się podczas sterylizacji, a nasz preparat nazywa się sałatką, ponieważ wszystkie znajdujące się w nim warzywa zachowują swój kształt. Proporcje w naszym przepisie obliczono dla około trzech słoików o pojemności 0,7–0,75 litra.
Złożoność: łatwo Kalorie: 350,87 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 50 minut Używany: 5,59 g/18,59 g/40,53PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJEPomidor (pomidor) 1 kgCebula 150 grMarchew 150 grCzosnek 6 ząbkówRafinowany olej roślinny 3 łyżkiWoda 1 lOcet stołowy 9% 2 łyżkiSól 1 łyżka.Granulowany cukier 2 Czarne ziarna pieprzu 12 szt.Liść laurowy 3 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj warzywa. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w krążki lub półpierścienie, czosnek w duże plasterki. Marchewkę obierz i pokrój w średniej grubości plasterki.
Sałatka z pomidorów, marchwi i cebuli na zimę ()
Krok 2
Umyj i osusz pomidory. Przekrój owoc na pół i usuń twarde tyłki. Pomidory pokroić w duże plasterki. Jeśli pomidory są małe, można je pokroić na pół lub na ćwiartki.
Krok 3
Przygotuj wysterylizowane słoiki. Na dnie każdego pojemnika umieść liść laurowy i cztery ziarna pieprzu. Następnie równomiernie rozłóż warzywa: najpierw krążki cebuli, na nich plasterki marchewki. Do słoików wlewamy po łyżce oliwy.
Sałatka z pomidorów, marchwi i cebuli na zimę ()
Krok 4
Napełnij słoiki po brzegi plasterkami pomidora. Ułożyć je na tyle luźno, nie zagęszczając, aby pomidory się nie marszczyły. Posyp goździki kawałkami czosnku.
Sałatka z pomidorów, marchwi i cebuli na zimę ()
Krok 5
Przygotuj marynatę. W litrze wrzącej wody rozpuścić sól i cukier. Po zdjęciu marynaty z ognia wlać do niej ocet i wymieszać. Gorącą marynatą zalej warzywa w słoikach.
Sałatka z pomidorów, marchwi i cebuli na zimę ()
Krok 6
Na dnie dużego rondla połóż ręcznik kuchenny i umieść na nim słoiki z marynowanymi warzywami. Przykryj je pokrywkami. Na patelnię wlać wrzącą wodę tak, aby słoiki były zakryte aż po ramiona. Sterylizować przez 10 minut.
Sałatka z pomidorów, marchwi i cebuli na zimę ()
Krok 7
Zamykamy słoiki pokrywkami i odwracamy je do góry nogami. Niech sałatka z pomidorów, marchwi i cebuli całkowicie ostygnie. Następnie możesz umieścić słoiki na zimę w ciemnym, chłodnym miejscu.
Sałatka z pomidorów, marchwi i cebuli na zimę ()
UWAGA DO GOSPODARKI
Można poeksperymentować ze smakiem sałatki z pomidorów, marchwi i cebuli, dodając do smaku kawałek ostrej papryki, suszonych ziół, świeżego koperku lub natki pietruszki. Ponadto papryka może być jednym z głównych składników.
PRZY OKAZJI
Zamiast octu można do marynaty dodać szczyptę kwasku cytrynowego. Ma takie same właściwości konserwujące jak ocet, ale jest mniej drażniący dla przewodu pokarmowego. Dzięki temu marynata będzie bardziej miękka.