Sałatka z pieczarek
gastronomia 12 kwietnia 2021 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz Do przepisu
Sałatka z pieczarkami to danie pozasezonowe. Smakosze wolą dodawać do sałatki surowe pieczarki. Ale grzyby smażone na aromatycznym oleju szczególnie dobrze sprawdzą się w ciepłej sałatce – zimowej wersji tego dania.
Złożoność: łatwo Kalorie: 306,98 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 5 minut Używany: 9,64 g/23,73 g/14,24PiekarnikGotowaniePrażeniePieczenieNa patelniKolacjaKolacjaSałatkaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmUrodzinySzybkoSKŁADNIKI NA 4 PORCJI300-400 g małych ziemniaków600 g pieczarek1 ząbek czosnku4 ogórki kiszone1 średni pęczek zielonej cebulioliwa z oliwekświeżo zmielony czarny pieprzsólDo tankowania:1 łyżka. musztarda z ziarnami1 łyżka. sok z cytryny4 łyżki oliwa z oliwekszczypta słodkiej papryki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do dressingu wymieszaj musztardę z sokiem z cytryny i oliwą, solą, pieprzem i papryką.
Krok 2
Na sałatkę ziemniaki pieczemy w piekarniku w folii w temperaturze 200°C lub gotujemy w skórkach. Gotowe ziemniaki opłucz zimną wodą, obierz i pokrój na średnie kawałki.
Krok 3
Odetnij twarde końce łodyg grzybów i pokrój je na średnie kawałki. Rozgnieć i obierz ząbek czosnku, włóż na patelnię, dodaj olej, podgrzewaj, aż ząbek zacznie się rumienić. Wyjmij czosnek, dodaj grzyby do aromatycznej oliwy i smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 4
Ogórki przekrój wzdłuż lub na ćwiartki, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Posiekaj zieloną cebulę. Wymieszaj ciepłe grzyby i dymkę, następnie dodaj ziemniaki i ogórki.
Krok 5
Za pomocą widelca wymieszaj sałatkę z dressingiem. Odstaw na 5 minut. i służyć.