Sałatka z ozorem, gotowanym mięsem, rzodkiewką i lanspikiem

Do przepisu

Lanspik to rosół. Ale nie trzeba polewać mięsa w sałatce gorącym bulionem. Aby zrobić lanspik, bulion należy dobrze schłodzić do stanu galaretowatego, następnie pokroić w kostkę i pięknie ułożyć na talerzu z sałatką.

Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 10:00GotowanieChłodzenieSałatkaWegetarianizm8 marcaUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokSKŁADNIKI NA 6 PORCJI1 ozor wołowy o wadze 1,2 kg500 g górnej gicz (trochę kości i mięsa)4 duże zielone rzodkiewki1 długi ogórek3 duże cebulemajonez „prowansalski”olej roślinny, mąkasól, świeżo zmielony czarny pieprzDla lanspeak:1 kg dolnej części gicz wołowej (kości i tkanka łączna)1 mała cebula3–4 łodygi selera Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

W rondlu zalej obie części gicz 4 litrami zimnej wody, zagotuj, dodaj sól i zmniejsz ogień do minimum. Odsącz pianę, dodaj przekrojoną na pół cebulę i grubo posiekany seler, gotuj bez przykrycia, prawie bez gotowania, przez 6 godzin.

Krok 2

Jednocześnie włóż język do garnka z wrzącą, osoloną wodą na sąsiednim palniku i gotuj przez 1,5 godziny. Wyłącz ogień, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw język do wystygnięcia w bulionie. Następnie obierz ze skóry, odetnij mięso podjęzykowe (przyda się do innych potraw). Język pokroić w kostkę o boku 2 cm.

Krok 3

Mięso z golonki podzielić na włókna. Bulion odcedzić i odparować do objętości 1,5 litra. Przecedzić przez ręcznik do pojemnika, tworząc warstwę o grubości 2–2,5 cm. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Gorącą łyżką ostrożnie zebrać tłuszcz z zamrożonego bulionu (lanspeak).

Krok 4

Rzodkiewkę i ogórek obierz i pokrój w cienkie, długie paski jednakowej wielkości. Włożyć do miski z zimną wodą z kostkami lodu i pozostawić na 1 godzinę.

Krok 5

Dużą cebulę pokroić w krążki, obtoczyć w solonej mące i smażyć w głębokim tłuszczu lub po prostu w dużej ilości oleju roślinnego na złoty kolor. Usmażoną cebulę układamy na sicie wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju.

Krok 6

Rzodkiewkę i ogórek przełożyć na sito, osuszyć, wymieszać z 2/3 podsmażonej cebuli, gicz i ozorem. Doprawić niewielką ilością majonezu, solą i pieprzem i ułożyć na talerzu.

Krok 7

Za pomocą gorącego cienkiego noża (zwilżonego wrzącą wodą) pokrój lanspik w kostkę o boku 2 cm, ułóż wokół sałatki i na sałatce. Posyp pozostałą smażoną cebulą i podawaj.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja