Sałatka z ogórków na zimę
Tatiana Neblandinka 27 sierpnia 20154,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Sałatkę ogórkową na zimę wygodnie jest przygotować z przerośniętych owoców lub tych, które mają nieregularny kształt i nie mieszczą się dobrze w słoikach. Sałatka ta będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych w okresie zimowym. Z zadeklarowanej ilości produktów otrzymuje się 3 puszki o pojemności 0,75 litra.
Złożoność: przeciętny Porcje: 1KonserwowaniePustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘogórki – 1,5 kgcebula – 0,25 kgczosnek – 2 głowysól – 60 gcukier – 60 gocet 9% – 60 golej roślinny – 125 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pokrój warzywa.
Krok 2
Dodać sól, cukier, olej, ocet. Mieszać.
Krok 3
Po trzech godzinach sałatkę przełożyć do czystych, ciepłych słoików i umieścić do sterylizacji.
Krok 4
Sterylizuj słoiki 1-litrowe przez 15 minut, słoiki 0,5-litrowe przez 10 minut.
Krok 5
Zamknij szczelnie słoiki.