Sałatka z ogórków konserwowych
gastronomia 13 lipca 2012(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 63,01 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 1,73 g/0,29 g/13,45PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJI1 kg ogórków500 g cebuli50 g cukru1 liść laurowy1 łyżeczka ziarno gorczycy0,5 łyżeczki kolendra0,5 łyżeczki czarny pieprz2-3 ząbki czosnkusól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ogórki myjemy i odcinamy końcówki. Owoce zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut. Następnie odlej wodę i pokrój ogórki w cienkie plasterki.
Krok 2
Obierz cebulę i pokrój w pierścienie. Ogórki i cebulę wymieszać w misce, obficie posypać solą, przykryć i odstawić na 1 dzień. Następnego dnia ogórki i cebulę lekko wyciśnij, zbierając sok do małego rondelka i przełóż do małych wyparzonych słoiczków. Czosnek obierz, pokrój w plasterki i dodaj do słoików.
Krok 3
Do pozostałego soku z ogórka dodać cukier, liść laurowy, kolendrę, czarny pieprz i 200 ml wody. Zagotuj mieszaninę i lekko ostudź. Wlać roztwór do ogórków, zamknąć słoiki wysterylizowanymi pokrywkami i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.