Do przepisu
Część sera do sałatki z owocami można rozgnieść widelcem, włożyć pomiędzy kromki chleba posmarowane masłem, podsmażyć w opiekaczu do kanapek lub tosterze i podawać z sałatką.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 1 godzinaMarynowanieKolacjaMarynataSałatkaWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI400 g Arla Apetina® Soft4 duże śliwki4 brzoskwinie lub nektarynki2 dojrzałe pomidory200 g mieszanki gęstych liści sałaty (szpinak, rukola, kukurydza)50 g mieszanki orzechów i nasionsól, świeżo zmielony (gruby) czarny pieprzNa sos marynatowy:100 ml oliwy z oliwek1 łyżka. l. ocet winny1,5 łyżki. l. musztarda z ziarnami0,5 łyżeczki każdy sól i pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ser pokroić w kostkę o boku 2-3 cm. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, do powstałej masy dodać ser, delikatnie wymieszać i marynować przez 1 godzinę w temperaturze pokojowej lub do 24 godzin w lodówce.
Krok 2
Ze śliwek i brzoskwiń usuń pestki, a miąższ pokrój w cienkie plasterki. Pokrój także pomidory.
Krok 3
Smażyć mieszankę orzechów i nasion na suchej patelni przez 1–2 minuty.
Krok 4
Odcedź marynatę z sera i dopraw ją odrobiną mieszanki liści. Ułóż je na talerzach. Na wierzchu ułożyć śliwki, brzoskwinie i pomidory, polać pozostałym dressingiem, doprawić pieprzem i ewentualnie dosolić. Połóż obok niego ser.