Do przepisu
W sałatce z krewetkami i grejpfrutem zamiast łososia odpowiednia jest każda inna tłusta ryba: halibut, sum, pstrąg karelski.
Złożoność: łatwo Kalorie: 314,15 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 35 minut Używany: 35,18 g/14,29 g/10,55PrażenieNa patelniKolacjaKolacjaSałatkaWegetarianizm: pescetarianizm8 marcaUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokSKŁADNIKI NA 4 PORCJI300 g filetu z łososia bez skóry w jednym kawałku8–12 dużych surowych krewetek2 grejpfruty100 g rukoli2 ząbki czosnku2 cm świeży korzeń imbiruoliwa z oliweksól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Krewetki obieramy ze skorupek (ogony można zostawić). Przetnij grzbiet na środku, usuń ciemną żyłę jelitową.
Krok 2
Obierz i bardzo drobno posiekaj czosnek i imbir. Krewetki posyp czosnkiem i imbirem, dodaj sól, olej i marynuj w temperaturze pokojowej przez 15 minut.
Krok 3
Zetrzeć skórkę z grejpfruta na drobnej tarce, posypać łososia, posolić i pieprzyć ze wszystkich stron. Obierz grejpfruta tak, aby był widoczny miąższ. Za pomocą ostrego, cienkiego noża pokrój filet w plasterki pomiędzy foliami. Każdy filet przekrój w poprzek na pół. Zbierz cały wypływający sok do miski.
Krok 4
Postaw patelnię na średnim ogniu i ogniu. Rybę układamy na papierze do pieczenia i układamy na blaszce papierem do dołu. Smaż przez 1 minutę. z każdej strony. Usuń papier z rybą, włóż krewetki do marynaty na patelnię, smaż przez 3 minuty.
Krok 5
Na talerzach ułóż rukolę i grejpfruta, obok nich smażone krewetki i pokrojony na kawałki łosoś.
Krok 6
Na patelnię, na której smażyły się krewetki, wlać sok grejpfrutowy i odrobinę oleju, zeskrobać wszystkie brązowe ślady, powstałą mieszanką polać sałatkę, pieprz i podawać.