Sałatka z kurczakiem, liczi i marynowanymi warzywami
Mój magnes 07 sierpnia 20225,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Nieoczekiwane połączenie produktów w sałatce z kurczakiem, liczi i marynowanymi warzywami raczej nie pozostawi Cię obojętnym. Liczi, jeden z najpopularniejszych owoców w Azji Południowo-Wschodniej, nie jest tu tak popularny, mimo że ma delikatny smak, przypominający hybrydę winogron i truskawek oraz wiele przydatnych właściwości. Na przykład pod względem zawartości kwasu nikotynowego, który pomaga przeciwstawić się miażdżycy, liczi jest prawdziwym rekordzistą. Szczególnie interesująca w tej sałatce jest marynata do warzyw, której słodyczy dodaje syrop z liczi z puszki. Nawiasem mówiąc, zasada przygotowywania przepisów, w której wszystkie składniki są wykorzystywane do maksimum, jest często stosowana przez popularnych szefów kuchni. Do sosu sałatkowego dodamy więc część marynaty do warzyw, aby ze składników dania stworzyć jedną całość, wzbogacając jej smak.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 222,49 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 4 godziny Używany: 24,57 g/6,93 g/13,79SałatkaSKŁADNIKI NA 6 PORCJI3 filety z piersi kurczaka100 g liczi z puszki2 łyżki l. olej roślinny1 łyżeczka musztarda z ziarnamibazylia do dekoracjiświeżo zmielony czarny pieprzsólDo marynowanych warzyw:1 opakowanie selera naciowego1 duża słodka papryka1 czerwona słodka cebula2 ząbki czosnku40 ml octu jabłkowego50 ml syropu z liczi2 łyżeczki sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W przypadku warzyw marynowanych usuń podstawę z selera. Za pomocą noża do obierania usuń wszelkie grube włókna z zewnętrznych ogonków. Seler pokroić w poprzek na kawałki o długości 2 cm.
Krok 2
Cebulę pokroić w piórka. Usuń nasiona i błony z papryki i pokrój ją w średnie paski. Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
Krok 3
Zmieszaj 300 ml wody, octu, syropu z liczi i soli, zagotuj. Wrzącą marynatą zalać seler, paprykę i cebulę, odstawić na 4 godziny.
Krok 4
Filet z kurczaka posolić i popieprzyć, gotować na parze przez 15 minut. Studzimy i kroimy w poprzek włókien.
Krok 5
Do dressingu wymieszaj 2 łyżki. l. marynata warzywna, musztarda, olej roślinny, sól i pieprz.
Krok 6
Wyjmij warzywa z marynaty i osusz papierowym ręcznikiem. Połóż kurczaka i warzywa na talerzu i dodaj liczi. Sałatkę polej dressingiem i podawaj udekorowaną listkami bazylii.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 13,89 g (17,36% wartości dziennej) • tłuszcze 3,43 g (3,81%) • węglowodany 2,74 g (1,63%) • kcal 100,74 (5,60 %) • sód 323,23 mg (22,29%) • cukier ogółem 1,86 g ( 3,72%) • EFA 0,60 g (3,00%) • błonnik pokarmowy 0,74 g (2,47%)