Do przepisu
Kawior Tobiko (ikra latającej ryby) nie wygląda tak pięknie i nie ma tak mocnego smaku jak kawior czerwony czy czarny. Ale jako dekoracja dań rybnych tobiko to kawior nr 1. A jeśli dodasz trochę więcej tego kawioru do samego dania, na przykład do sałatki z krewetkami i paluszkami krabowymi, to danie tylko na tym skorzysta.
Złożoność: łatwo Kalorie: 288,07 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Używany: 16,77 g/19,51 g/13,26MarynowanieSałatka8 marcaUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokBoże NarodzenieBufetSKŁADNIKI NA 4 PORCJI200–250 g obranych krewetek ugotowanych na średnim ogniu10 paluszków krabowych3–4 łyżki. l. czerwone tobiko + trochę więcej do dekoracji2 duże słodkie czerwone cebule2 łodygi zielonej cebuli100 g majonezusok z połowy cytryny1 łyżka. l. sos słodko-kwaśny lub sos chilisól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie. Marynuj w mieszance soku z cytryny i sosu chili przez 10-15 minut.
Krok 2
Paluszki krabowe pokroić w poprzek na kawałki o szerokości 1 cm i rozłożyć na paski. Krewetki przekrój wzdłuż na pół.
Krok 3
Delikatnie wymieszaj przygotowane składniki (wraz z marynatą) z drobno posiekaną zieloną cebulką.
Krok 4
Majonez wymieszać z tobiko i doprawić tą mieszanką sałatkę. Dodaj trochę soli. Ułóż sałatkę w kieliszkach lub kieliszkach. Udekoruj kawiorem i podawaj.
PRZYDATNE RADY
Naturalny kawior tobiko ma raczej wyblakły czerwono-pomarańczowy kolor. W razie potrzeby można go „przemalować”. Wasabi zmieni kolor na zielony, buraki na czerwony, a atrament z mątwy sprawi, że będzie czarny.