Sałatka z krabów bez ryżu
gastronomia 26 listopada 2023 r(7)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Sałatkę z krabów bez ryżu przygotujesz dosłownie w 15 minut. To prawda, że zniknie ze stołu mniej więcej w tym samym czasie, ale taki jest los każdego smacznego dania. Głównymi składnikami sałatki krabowej są produkty dostępne o każdej porze roku – kukurydza, jajka, świeże ogórki i dobre paluszki krabowe. Połączone dają zrównoważony i harmonijny smak. Jednocześnie sałatka okazuje się lekka i jednocześnie dość sycąca. Majonez do sosu sałatkowego możesz przygotować samodzielnie łącząc surowe żółtko z łyżeczką musztardy, łyżką soku z cytryny, szczyptą soli i cukru oraz 120 ml oleju roślinnego w wysokiej szklance blendera zanurzeniowego. Opuść blender na sam dno szklanki i włącz go na maksymalną moc – po chwili masa rozjaśni się i zgęstnieje, zamieniając się w doskonały sos, który sprawi, że Twoja sałatka będzie jeszcze smaczniejsza.
Złożoność: łatwo Kalorie: 261,94 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 10 minut Dodać. czas: 10 minut Używany: 11,09 g/15,34 g/19,57GotowanieKuchnia rosyjskaKolacjaKolacjaSałatkaUrodzinyNowy RokSKŁADNIKI NA 4 PORCJIpaluszki krabowe – 250 gjaja C1 – 3 szt.ogórki świeże – 2 szt.kukurydza konserwowa – 200 gmajonez – 80 gnatka pietruszki – 2-3 gałązkisól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jajka włóż do małego rondla, zalej zimną wodą i zagotuj na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 8 minut. Ochłodzić jajka w zimnej wodzie.
Krok 2
Jajka obierz i pokrój w małą kostkę. Można też po prostu rozgnieść jajka widelcem lub zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Ogórki pokroić w kostkę o boku 5 mm.
Krok 3
Jeśli paluszki krabowe są zamrożone, należy je wcześniej wyjąć z lodówki i poczekać, aż osiągną temperaturę pokojową. Wyjmij paluszki krabowe z opakowania. Patyki pokroić w małe kostki.
Krok 4
Usuń łodygi i drobno posiekaj liście pietruszki. W razie potrzeby do natki pietruszki można dodać 1-2 gałązki koperku lub kilka listków zielonej bazylii. Do sałatki można także dodać 1-2 drobno posiekane zielone cebule.
Krok 5
Odcedź kukurydzę konserwową. Kukurydzę puszkowaną można zastąpić kukurydzą gotowaną, odcinając ziarna z kolby. Można także gotować zamrożone ziarna kukurydzy przez 5-6 minut, odcedzić je na durszlaku i ostudzić do temperatury pokojowej.
Krok 6
W dużej salaterce połącz paluszki krabowe, ogórki, jajka i kukurydzę, dodaj majonez i połowę ziół, wymieszaj. Udekoruj pozostałymi ziołami. Przed podaniem sałatkę można pozostawić w lodówce na 30-40 minut.
PRZYDATNE RADY
Listę składników możesz poszerzyć dodając do sałatki z paluszkami krabowymi trochę koreańskiej marchewki, połowę słodkiej czerwonej papryki pokrojonej w paski, 4-5 zielonych oliwek pokrojonych w cienkie krążki lub kilka płatów cienko poszatkowanej kapusty pekińskiej.
PRZY OKAZJI
Na specjalne okazje sałatkę z krabów można ułożyć warstwowo – ta prezentacja wygląda bardziej efektownie. Uformuj na płaskim talerzu, układając równe warstwy białek, paluszków krabowych, ogórka i kukurydzy, każdą warstwę namocz w majonezie i udekoruj posiekanymi żółtkami i drobno posiekanymi ziołami. Ponadto sałatkę francuską można przygotować i podać porcjami – w małych szklankach.