Sałatka z kalmarów, kukurydzy i kapusty

Do przepisu

Na obiad można podać sałatkę z kalmarów, kukurydzy i kapusty, zwłaszcza jeśli uroczyście obiecałeś sobie, że nie będziesz się przejadać w nocy. Co ciekawe, to smaczne, dość sycące danie jest lekkostrawne i nie daje nieprzyjemnego uczucia ciężkości. Dodatkowo sałatka ta jest świetną propozycją na lunch w biurze: składniki przygotuj w domu, przełóż je do pojemnika, zabierz ze sobą i dopraw majonezem tuż przed jedzeniem. Tylko nie gotuj kalmara zbyt długo, w przeciwnym razie straci delikatną konsystencję i stanie się gumowaty.

Złożoność: łatwo Kalorie: 259,56 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Używany: 30,64 g/11,43 g/10,19GotowanieKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaSałatkaNa świątecznym stoleNowy RokSzybkoSKŁADNIKI NA 6 PORCJIjajka – 3 szt.tusze kalmarów średniej wielkości – 4 szt.kapusta biała – 250 gmarchewka średniej wielkości – 1 szt.ogórek świeży średniej wielkości – 1 szt.natka pietruszki – 4 gałązkikukurydza konserwowa – 150 gmajonez – 100 gsólmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Jajka na twardo do sałatki z kalmarów, kukurydzy i kapusty. Włóż je do chochli, zalej wodą i podpal. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut na średnim ogniu. Ochłodzić bieżącą wodą.

Krok 2

Obierz tusze kalmarów do sałatki i usuń wnętrzności. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości przez 5 minut. Odłóż na bok i ostudź.

Krok 3

Jajka na twardo obrać do sałatki, dwa pokroić w drobną kostkę, a trzecie w plasterki. Kapustę białą drobno posiekać, przełożyć do miski, posypać solą i lekko rozetrzeć w dłoniach.

Krok 4

Marchew dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Umyj świeży ogórek i odetnij końcówki. Owoce pokroić w cienkie paski. Pietruszkę myjemy, osuszamy, odrywamy listki i siekamy.

Krok 5

Kukurydzę puszkową przełożyć na sito i przepłukać zimną przegotowaną wodą. Wystudzone tusze kalmarów pokroić w paski i umieścić w dużej misce.

Krok 6

Do miski z kalmarami dodaj kukurydzę, pokrojone w kostkę jajka, marchewkę, ogórek, natkę pietruszki i kapustę (lekko ściśnij). Sól, pieprz i wymieszaj z majonezem. Udekoruj sałatkę plasterkami jajka.

PRZYDATNE RADY

Marchew na sałatkę z kalmarów, kukurydzy i kapusty lepiej zetrzeć nie na zwykłej tarce, ale na specjalnej tarce, aby uzyskać cienkie słomki o grubości nie większej niż 1,6 mm.

PRZY OKAZJI

Kapustę białą w sałatce z kalmarów i kukurydzy można zastąpić kapustą pekińską, a także kapustą (idealnie sprawdzają się chrupiące liście soczystej góry lodowej).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja