Sałatka z kalmarami i ananasem
gastronomia 21 grudnia 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu
Esencja sałatki z kalmarami i ananasem jest dość prosta: wszystkie zawarte w niej składniki siekamy, a następnie mieszamy z majonezem. Jednak to oryginalne połączenie składników nadaje daniu szczególnego „zapału” i pozwala mu zająć miejsce w świątecznym menu. Sałatkę przygotowuje się w najzwyklejszy sposób, więc nawet mniej doświadczony kucharz z łatwością poradzi sobie z tym zadaniem. Ugotuj jajka i kalmary, posiekaj świeże ogórki i koperek. Zetrzyj ser, otwórz puszkę kukurydzy. Przygotowane składniki połączyć w misce i doprawić majonezem. A potem wkłada sałatkę do odpowiedniego pojemnika i podaje ją na stół w oczekiwaniu na przyjemną degustację.
Złożoność: łatwo Kalorie: 219,10 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 20 minut Używany: 15,51 g/14,62 g/10,14SałatkaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIjajka – 2 szt.tuszki kalmarów – 300 gświeże ogórki – 300 gser twardy – 50 gkukurydza konserwowa – 150 gkoperek – 2 gałązkikrążki ananasa konserwowego – 4 szt.majonez – 100 gsól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki na sałatkę. Najpierw ugotuj jajka na twardo. Umieść je w rondlu i zalej wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. Spuścić wodę. Schłodź jajka pod bieżącą wodą.
Krok 2
W drugim rondlu zagotuj wodę i dodaj sól. Ułóż przygotowane tusze kalmarów. Ponownie zagotuj i gotuj przez 4 minuty. Odcedź na durszlaku. Pozwól ostygnąć.
Krok 3
Umyj i osusz świeże ogórki na sałatkę. Odetnij końcówki. Ogórki pokroić najpierw w plasterki, a następnie w drobną kostkę. Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 4
Kukurydzę przełożyć na sito, aby odsączyć nadmiar płynu. Koperek umyć, dobrze osuszyć i drobno posiekać, usuwając grubsze łodyżki. Jajka zetrzyj na grubej tarce. Kalmary pokroić w cienkie paski.
Krok 5
Ananasy pokroić w małe plasterki. Przełożyć do dużej miski. Dodaj świeże ogórki, jajka, kalmary, kukurydzę konserwową, starty ser i koperek.
Krok 6
Składniki sałatki posolić i popieprzyć do smaku. Dodać majonez i dokładnie wymieszać. Przełóż do salaterki, udekoruj według uznania i podawaj.
UWAGA DO GOSPODARKI
W przypadku tej sałatki całkiem dopuszczalne jest nie gotowanie kalmarów, ale smażenie ich: okaże się jeszcze smaczniejsze! Należy to zrobić w oleju roślinnym z dodatkiem czosnku – dla specjalnego aromatu. I nie przesadzaj: wystarczą trzy do czterech minut.
PRZY OKAZJI
Sałatkę z kalmarami i ananasem można podawać w porcjach, umieszczając składniki zmieszane z majonezem na talerzach przez pierścienie grzejne. Udekoruj ziołami lub, jeśli to możliwe, czerwonym kawiorem.