Do przepisu
„Głównym bohaterem” tej sałatki może być inne mięso o wyraźnym smaku – na przykład rostbef, jagnięcina z polędwicy, a nawet smażona na błysk polędwica wieprzowa.
Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 40 minutPrażenieNa patelniPrzekąskaSałatkaWegetarianizm8 marcaUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 6 PORCJI3 filety z piersi kaczki2–3 duże mango200 g czerwonych porzeczek100 g orzechów makadamia1 duża pomarańcza100 g sałatki kukurydzianej25 ml gęstej śmietankimasło orzechowe (z orzechów laskowych, włoskich, migdałów)5 łyżek l. Saharaśrednia sól morska, grubo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pierś z kaczki nacinamy od strony skóry, nie przecinając mięsa, w poprzek, co około 1,5 cm. Kaczkę solimy i pieprzymy z obu stron.
Krok 2
W przypadku orzechów wsyp cukier na małą patelnię, wlej 1 łyżkę. l. wodę, podpalić i poczekać, aż cukier zmieni kolor na ciemnobrązowy.
Krok 3
Zdjąć z ognia, wlać gorącą śmietankę (mieszanka pryska!). Dodać orzechy i kilka szczypt soli, ponownie postawić na ogniu na 20 sekund, potrząsając patelnią. Natychmiast przełóż karmelizowane orzechy na natłuszczony papier pergaminowy, oddzielając je od siebie dwoma widelcami. Fajny. Grubo posiekaj orzechy.
Krok 4
Pierś kaczki ułożyć na lekko rozgrzanej, suchej patelni skórą do dołu. Smażyć, polewając nadmiarem tłuszczu (gdy będzie go za dużo, zacząć odcedzać tłuszcz; można go używać do smażenia ziemniaków), 8 minut. Odwróć się i smaż po drugiej stronie przez 2 minuty. Zawiń pierś w folię i ostudź.
Krok 5
Obierz mango, usuń pestkę i pokrój w ładne małe plasterki. Pierś z kaczki pokroić w cienkie plasterki.
Krok 6
Aby przygotować dressing, z dokładnie umytej i osuszonej pomarańczy usuń skórkę i wyciśnij sok; wymieszaj skórkę i sok z 3-4 łyżkami. l. oliwę, dodać sól i pieprz.
Krok 7
Połącz mango, kaczkę i kukurydzę, podawaj na talerzach, posyp czerwonymi porzeczkami, skrop dressingiem, posyp karmelizowanymi orzechami makadamia i podawaj.